Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10725
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (523) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (980) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Mustafa Mete İSLAMOĞLU - (Ziyaretci) 6.09.2014 11:08:35

`EBOLA` ÖLÜMÜ DÜNYAYA YAYILIYOR

Mustafa Mete İSLAMOĞLU
YAZIYOR

`EBOLA` ÖLÜMÜ
DÜNYAYA YAYILIYOR

AFRİKALI YETKİLİLER UYUYORMU?
TOPLU İNSAN LARIN YAŞADIĞI BÖLGELERDE, MÜLTECİ KAMPLARINDA OKULLARDA DEVLET DAİRELERİNDE ve YETERLİ BESLENEMEYEN İNSANLAR ÜZERİNDE BÜYÜK TEHLİKE ve TOPLU ÖLÜMLER BAŞLAYACAK

BARKİNA FASO TEHDİT ALTINDA

Ebola`dan etkilenen üç Batı Afrika ülkesinde sekteye uğrayan ticaret, gıda fiyatlarını giderek yükseltip yaşamı zorlaştırırken işgücündeki kısıtlamalar da yaklaşan hasat sezonunu ciddi riske sokuyor.

MÜLTECİLERE YAZIK OLACAK

Gine, Liberya ve Sierra Leone`de virüsün yayılmasına yönelik insanların dolaşımını kısıtlayıcı önlemler alınıyor ve karantina alanları yaratılıyor. Bu önleyici uygulamalar gerekli olmasına rağmen gıdanın dolaşımını ve pazarlanmasını ciddi şekilde etkilerken, FAO`nun Küresel Bilgi ve Erken Uyarı Sistemi`ne göre (GIEWS) bu durum bazı ürünlerin panikten dolayı tükenmesine, gıda kıtlığına ve gıda fiyatlarının artmasına neden oldu.

Bölge için önemli iki ürün olan pirinç ve mısırın hasat zamanının haftalar sonra olmasının yanında; uyarıya göre serbest dolaşımın kısıtlanmasından dolayı yaşanan tarım arazilerindeki işgücü sıkıntısı üretimi ciddi şekilde etkileyecek ve bu da çok sayıda insanın gıda güvenliğini tehlikeye atacak.

2014`te ürünlerin ekilme mevsiminde yağan yağmurların Ebola`dan etkilenen ülkelerde hasadı olumlu etkileyeceği yönünde bir beklenti olmasına rağmen şu andaki durumda gıda üretimi ciddi olarak hasar gördü. Bunda Ebola`dan etkilenen yerlerin başında Sierra Leone ve Liberya`nın tarımsal açıdan en verimli bölgelerinin olmasının da payı var.

İNSANLIK DRAMI BAŞLADI

Afrika`nın FAO Bölgesel temsilcisi Bukar Tijani gıdaya erişimin salgından etkilenen üç ülkedeki birçok insanı baskı altına sokan bir sorun olduğuna dikkat çekti. Tijani şöyle devam etti: ``Mahsulün risk altında olması, ticaretin ve malların dolaşımının kısıtlanması gıda güvencesizliğinin önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha da artacağına işaret ediyor. Bu durumun çiftçilerin geçim şartlarına ve kırsal ekonomilere uzun süreli etkileri olacaktır.´´

GIDA FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ

Gine, Liberya ve Sierra Leone tahıl ithalatçısıyken, Liberya dış desteklere en fazla ihtiyaç duyan ülke. Bazı sınır kapılarının kapanması, üç ülkenin birleşme noktasındaki bazı sınırların ise izole edilmesi gıda stoklarının sınırlı olmasına ve bunla bağlantılı olarak fiyatların yükselmesine neden oluyor.

FAO`nun Dakar merkezli yardım merkezinin başkanı Vincent Martin, Ebola salgınından da önce bazı ailelerin geçiminin yüzde 80`lik kısmının gıdaya harcandığını ve fiyatlarda yaşanan bu son artışın gıdayı söz konusu aileler için tamamen ulaşılmaz kıldığını söyledi.

YARDIM ÇABALARI

Kısa vadeli gıda yardımlarını karşılamak için BM Dünya Gıda Programı (WFP) bölgesel bir destek operasyonu yürüterek 1,3 milyon insana 65 bin ton gıda yardımı yaptı.

FAO`nun ikaz sistemi, hızla yapılması gereken değerlendirmeler ışığında bir an önce hasat sırasındaki işgücü kısıtlamalarını azaltacak önlemler alınması gerektiğini öngörüyor. İç ticareti yeniden hareketlendirmek için gıda stoklarını rahatlatacak ve olası fiyat artışlarını azaltacak girişimler, FAO tarafından gıda güvenliği açısından zorunlu kabul ediyor. DÜNYAYA SIÇRAMAMASI İÇİN HİÇ ÇOK GENİŞ TABANLI BİR ÖNLEM ALINMAZSA DÜNYA NÜFÜSUNUN YARISININ HAYATİ TEHLİKESİ KAÇINILMAZ OLACAKTIR.
AFRİKA TIP OTORİTELERİ ÇARESİZ KALMAKTADIR.


`` EBOLA´´ SALGINI LİBERYADA ACİL DURUM

Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ölümcül Ebola virüsü ile mücadele kapsamında ülkesinde olağanüstü durum ilan etti. Devlet televizyonunda konuşan Sirleaf bazı temel hakların sınırlanabileceğini söyledi. Sirleaf, 90 günlük olağanüstü durum dışında üst düzey önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Gine, Sierra Leone ve Nijerya`ya da etkileyen Ebola salgını yüzünden en az 930 kişi hayatını kaybetti. Salgın yüzünden en fazla ölüm ise 282 ile Liberya`da gerçekleşti.
Dünya Sağlık Örgütü özel toplantısı
Uzmanlar bunun nedeni olarak virüse yakalanan kişilerin karantinaya alınmak yerine evlerde tutulmalarını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü uzmanları bugün İsviçre`nin Cenevre kentinde bir araya gelerek salgınla mücadele yöntemlerini değerlendirecek. İki günlük toplantı kapsamında küresel düzeyde olağanüstü durum ilan edilip edilmemesi tartışılacak. Olağanüstü durum ilan edilirse virüs ile temas eden kişilerin tanımlanması ve karantinaya alınması için yeni bir uygulamaya gidilmesi bekleniyor. Ayrıca Ebola ile mücadele eden bölgelere seyahat yasağı da ilan edilebilir. Nijerya Sağlık Bakanı Onyebuchi Chukwu, Ebola virüsü yüzünden tüm dünyanın tehlike altında olduğunu söyledi. Sierra Leone`yu ziyaret eden Suudi Arabistan vatandaşı birinin Ebola benzeri belirtiler nedeniyle dün Cidde`de bir hastane öldüğü duyuruldu.
Eğer ölümün Ebola yüzünden gerçekleştiği kesinleşirse bu Afrika dışındaki Ebola salgını nedeniyle ilk ölüm olacak. İki ABD`li sağlık görevlisi Ebola virüsüne yakalandıktan sonra tedavi için ülkelerine götürülmüştü. Burada onaylanmamış yeni bir tedavi yöntemi ile iki hastanın sağlık durumlarının iyiye doğru gittiği belirtilmişti.Dünyanın önde gelen bağışıklık sistemi uzmanlarından Doktor Anthony Fauci, en geç 2015 sonuna dek ebola virüsüne karşı bir aşı geliştirmeyi umduğunu söylemişti.
Ebola virüsüne yakalanan kişilerin yüzde 90`ı hayatını kaybediyor. Virüs bir kişiyi yaklaşık 3-4 gün içinde öldürebiliyor. Erken teşhis konan hastaların hayatta kalma şansının ise daha yüksek olduğu belirtiliyor. Virüs yakın temasla bulaşıyor ve iç kanamaya yol açıyor. Ebola için bir tedavi veya ilaç bulunmuyor.
SELAM VE DUA İLE
ALANYA &8211; TÜRKİYE
m.meteislamoglu@hotmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.