Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10192
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (422) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (847) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Nurullah Aydın - (Ziyaretci) 12.04.2010 12:18:03

ABD`NİN TÜRKİYE`YE BAKIŞINI UNUTMAYALIM

Nurullah AYDIN

12 Nisan 2010





ABD`NİN TÜRKİYE`YE BAKIŞINI UNUTMAYALIM!



BOP eşbaşkanı 17`&8216;nci ABD gezisinde. Eşbaşkan; her gezi sonrası kendisine verilen ev ödevini yerine getiriyor görüntüsü veriyor.



Bu gezi sonrası Türkiye`de yine ABD karşıtı unsurları etkisizleştirmek için liste vereceği beklenmelidir.



Münafık tayfanın iktidar gücü ile ABD haçlı işbirliğinin siyasi, askeri, istihbari yansıması devam ediyor. Hatırlanacağı üzere bir ABD gezisi sonrası Ergenekon dalgaları başlatılmıştı.



Oysa sahte dost ve müttefik ABD`nin çirkinliklerinin listesi oldukça kabarık.



ABD, TÜRK Milleti`nin sabır sınırını sürekli test ediyor.



Peki ne oluyor? Türk ABD ilişkileri hangi düzeyde?

Türkiye`nin ABD ile ilişkilerinde tek taraflı ödünler vermesi yeni değil. Türkiye`nin ABD ile ilişkilerinin dalgalı bir eksen üzerinde seyretmesi, dış politika parametrelerinin iyi belirlenmemesinden kaynaklanıyor.



Diplomatik manevra

ABD`nin dünya üzerindeki konumunu iyi hesap edersiniz, yine bu doğrultuda ulusal çıkarlarınızı iyi çizmişseniz, sorunları ortadan kaldırma imkanına sahip olursunuz. Burada önemli olan sınırları iyi çizilmiş, kararlı bir dış politikanın benimsenmesidir. Bunun da başta ABD olmak üzere, diğer ülkelere diplomatik üslup içerisinde söylenebilmesidir. Türkiye`de iktidar bunu tam olarak yapamadığından dış politikada sorunlar yaşanmaktadır. Türkiye`nin ABD ile ilişkilerinde dost ülke, müttefik ülke gibi kavramların ABD tarafından kullanılmasının diplomatik bir manevra olduğunun bilinmesi gerekir.



Günümüzde artık diplomatik kavramlar duruma ve şarta göre kullanılmaktadır. Eğer ABD`ye karşı dik, kararlı, sınırları iyi çizilmiş bir politikanız varsa, bunu da diplomatik üslupla iletebiliyorsanız sorun kalmaz. Türkiye bu noktalarda sıkıntı çekmektedir.



İlişkilerin ipini kaçırabiliyoruz

Kendi kararınızı kendiniz veriyorsanız bunu diplomatik üslupla ifade edebilirsiniz. Biz mevcut konularda hazırlıksız olduğumuz için dertlerimizi, isteklerimizi, ulusal çıkarlarımızı sağlam zemine oturtup, karşı tarafa iletemiyoruz. O zaman da ABD ile ilişkilerin ipini kaçırabiliyoruz.



Hatırlayalım, unutmayalım.

Tatbikat sırasında Muavenet`i vurdular

Ege Denizi`nde gerçekleştirilen ``Kararlılık Gösterisi-92´´ adlı NATO tatbikatında, uçak gemisi Saratoga`dan ateşlenen 2 füze Türk Deniz Kuvvetleri`ne ait ``TCG Muavenet Muhribi´´ni enkaza çevirmişti. Olay, 2 Ekim 1992 tarihinde yaşanmıştı. Gerçek atışın bulunmadığı tatbikatta geceyarısı Saratoga personeli, Muavenet Firkateyni`nin de aralarında bulunduğu ``Yeşil Grup´´a karşı en üst düzeyde alarma, yani savaş haline geçmişti. Saratoga`dan ateşlenen füzeler, 5 denizcimizi şehit ederken, 22`sini de yaralanmıştı.



Irak`ta Türk askerinin başına çuval geçirdiler

4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak`ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, Peşmerge destekli ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı. Bağdat`a götürülen Türk askerleri sorguya ve işkenceye maruz bırakılmışlardı. 11 Türk askeri toplam 60 saat ABD askerleri tarafından alıkonulmuştu. Olayla ilgili Başbakan Erdoğan, ``Nota dediğiniz konu müzik notası değildir´´ derken, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Hilmi Özkök de çuvalın pratik bir çözüm olduğunu savunmuştu.



Nedense ABD`nin küstah tavırları hep sineye çekildi çekiliyor. Bizde diyoruz ki nereye kadar?



AKP yöneticilerindeki Ermeni aşkı, ABD`nin Türkiye`yi işbirliğine tavize zorlaması boşuna değil. 24 Nisan yaklaşırken ABD`nin soykırım tasarısını kabul etmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri nereye sürükleyeceği ise belirsiz gibi.



Ama ne olursa olsun NATO ile her türlü askeri stratejik işbirliği içinde olan Türk ABD ilişkileri bilinen süreçte yürümektedir. Ancak; dönüşle birlikte ABD karşıtı askerlerin TSK`dan kapsamlı bir şekilde tasfiyesinin gündeme gelebileceğini unutmamak gerekir..



RET`nin ABD gezisinin Türk iç siyasetinde ne gibi gelişmelere yol açacağını tahmin etmek zor değil. O bakımdan herkes olabilecekler hesabını iyi yapmalı.



GüNüN SöZü: En düşük ihtimalin bile olabileceğini düşün ve hareket et.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.