Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10193
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (422) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Nurullah Aydın - (Ziyaretci) 13.02.2010 10:33:13

AVRUPA BİRLİĞİ GÜNDEMDE

Nurullah AYDIN
13 Şubat 2010
Ankara

AVRUPA BİRLİĞİ GÜNDEMDE!

AB için referandum yapalım dedik...İşbirlikçiler çok kızdı...Yeni AB raporu üzerine AB tekrar gündeme getiriliyor. Talepleri bitmiyor. Sınır güvenliği için yeni ordu. Sınır ordusu kur. TSK`yı dağıt. Aleviliği din kabul et, Kıbrıs`tan asker çek. Diyor da diyor..

Temel sorun açık..Yıllardır bazıları AB diyor. AB üyesi Yunanistan iflasın eşiğinde.
Şimdi çıkıp, nasıl diyeceksin.. . Bu iş yanlışmış. Nasıl diyeceksin?
İnsanın, yanıldığını kendisine bile itiraf etmesi zordur.

Ancak varlıkları AB desteğine bağlı güruhun yanıldıkları nokta, AB değil. Ya ne? Türkiye`yi adam edecek bütün güzelliklerin, ancak ve sadece, dışarıdan gelebileceğini sanmaları..

Ülkeyi kalkındıracak demokrasi standartını yükseltecek, yabancılar kurtarır zannediyorlar. Yanıldıkları nokta bu.

Zihniyetlerinin dedeleri de, İngiliz Muhipleri Cemiyeti`ydi. Amerikan mandacılarıydı.

Türkiye illa bir tarafa yaslanma meraklısı çok ülke. Hatta, başka versiyonlarını da yaşadık, yakın geçmişte...

Bir kısmı Sovyet`e sarılmıştı. Batı değişim dönüşümlerle Gorbaçov ile Sovyetleri dağıttı. Dağılan ülkeler hala yalpalıyor. Sosyalistler ayazda kalakaldılar! Savruldular.

Şimdi de Asyacılar var. Rusya ile Çin`le ittifakta kurtuluşu görenler.

Oysa birçoğu eşitlik derken, Çin, en vahşi patrondan daha kapitalist oldu...
Kimi daha düne kadar Allah`a bile inanmazken, takke taktı kafasına.

Nereyi tuttularsa, kurudu!Yabancıların becerebileceğine inandılar ve hala da inanıyorlar....
Bakar kör çünkü bunlar. Görmüyorlar. Ama dünya görüyor...Geçen yüzyıldan bu yüzyıla ayakta geçmeyi başaran tek ideoloji; bağımsızlıkçı, dengeli ölçülü, çok yönlü ilişkiye dayalı milli ideoloji..

Fransa ve Almanya`nın Türkiye`ye üyelik dışında AB ile başka bir düzlemde ilişki önerdiği Ankara uzun ince yolda yorgunluk hissine kapılırken, İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sayfasında her hafta sonu düzenlediği aktüalite testinde bir sorusunu Türkiye`nin AB üyeliği kapsamında formüle etti.

Nüfus artış hızıyla ilgili soruda, İngiltere`nin 2060`ta 77 milyonluk nüfusuyla AB`nin en kalabalık ülkesi olacağı bilgisi aktarılıyor. Ancak soruda bu öngörünün Türkiye`nin bu tarihte dahi AB üyesi olmayacağı varsayımına dayandığı vurgulanıyor. Sözü geçen tarihte nüfus açısından İngiltere`yi 72 milyonla Fransa`nın izleyeceği belirtiliyor. BBC`nin öngörüsü gerçekleşirse yani Türkiye 2060`ta bile AB üyesi olmazsa Ankara`nın AB macerasının ömrü 100 yılı bulacak.

Genişleyen Avrupa Birliği`nin işleyişini kolaylaştırmayı amaçlayan AB`nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye`nin katılım müzakerelerinin ilerleyişinde herhangi bir yenilik getirmeyen anayasa, yeni üyelerin AB`ye katılımına imkan verdiği için genişleme politikasının devamı açısından önem taşıyor.

Anlaşma yılda en az 4 kez toplanan AB zirvelerini yönetecek AB Konseyi Başkanı`nın görev süresini 2,5 yılla ve AB dışişleri bakanları toplantılarına başkanlık edecek AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisinin (AB Dışişleri Bakanı) görev süresini 5 yılla sınırlanıyor.

AB`nin 19 Kasımdaki zirvede her iki koltuğa düşük profilli isimleri ataması Lizbon Anlaşması`yla hedeflenen Brüksel`in güçlendirilmesi ve AB entegrasyonunun hızlandırılması hedefleriyle çelişiyor.

Anlaşmayla karar alma sürecini kolaylaştırmak için getirilen ikili çoğunluk sistemi olarak adlandırılan nitelikli oylama yöntemi, karar alınabilmesi için ülke sayısı dikkate alındığında yüzde 55 ve ülke nüfusları dikkate alındığında yüzde 65 destek bulunmasını gerekli kılıyor.

2014 yılına ertelenen ikili çoğunluk sisteminin uygulanmasından herhangi bir oylamada herhangi bir üye ülkenin isteğiyle 31 Mart 2017 tarihine dek vazgeçilebilecek.

İkili çoğunluk sisteminin geçerli olmayacağı dış politika, AB bütçesi ve vergi gibi konularda karar alınabilmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekecek.

Türkiye; ne batı ne doğu ne güney ne kuzey ekseninde değil kendisi olmalıdır. Türkiye merkez olarak hepsiyle stratejik çıkarları doğrultusunda işbirliği içinde olmalıdır. Bir tarafın değil!

GünüN SözÜ: Rüyalar gerçekleşir ancak öncelikle uykudan uyanmak gerekir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.