Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10194
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (423) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 16.01.2011 17:44:00

HAKARET VE İHANETİN SAN`ATI

Hakaret ve ihanetin san`atı

Osmanlının ihtişamlı ve şanlı tarihi ile insanlığa hizmetini inkâr ederek onu küçümsemek, değerlerini alay konusu yapmak ve de kutsallara bağlılığını tartışılır hale getirmek amacıyla son günlerde bir karalama kampanyası başlatıldığını görmekteyiz.

Mehmet KOÇAK
Yazı Boyutu: A A A
Cumhuriyet döneminde kurucu parti olan CHP sayesinde Osmanlı`ya hakaret ve karalama kampanyaları başlatmak, inanmış insanlara mürteci diyerek horlamak, tutuklamak ve baskı altında tutmak resmi ideolojinin bir politikası olarak kabul edilirdi.

Şimdilerde ise bu ahlak dışı kampanyalar, sözde sanat üzerinden, özgürlük ve hoşgörü değerleri istismar edilerek sürdürülmektedir.

Bahadır Baruter adlı karikatürist, klasikleşmiş batılı kraliyet figürleri yerine böcek biçiminde Osmanlı padişah figürleri çizerek bir iskambil destesi hazırlamış. Diğer yandan kendini bilmez bir diğer kişi ve kişiler ``Muhteşem Yüzyıl´´ adlı bir dizi hazırlamış ve içine merhum ve mücahid cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman`ı aşağılayan ve hakaret içeren sahneler doldurmuş. Muhteşem Yüzyıl dizisinin 3. tanıtım fragmanını izleme fırsatı buldum.

Pes doğrusu, tek kelimeyle ``Yazıklar olsun´´ demekten kendimi alamadım. Dünyada geçmişini inkâr etme şöyle dursun, küfredene ilk defa rast geldim. Yalan, iftira, hakaret ve karalamalarla dolu sahnelerin sorumsuzca dizi haline getirilmesi projesine, &8216;ihanet`, yapan ve yapılmasına öncülük edenlere ise &8216;hain` denmez ise ne denir?

&8226;

Ahlakı ve kültürel mirasımızı yozlaşma sürecini, milli ve manevi erozyonu hızlandırmak adına sanat üzerinden yapılan bir diğer girişim de Kars`taki heykel tartışmasıdır.

Heykeller, anıtlar, şekil ve semboller ne için yapılır? Ne için dikilir? Eğer göze ve düşünceye hitap edemiyor ve bulunduğu yerin önemi ile değerini öne çıkaramıyorsa bunları dikmenin veya şekillendirmenin ne anlamı var? Bunun üzerinde bunca tartışmayı sürdürmenin veya zıtlaştırmanın özel bir sebebi mi var?

Beyler!

Heykelin dikildiği o yer tarihi bir mekândır. Tarihin derinliklerinde unutulan medeniyet ve kültür değerlerimizi yeniden kazanma adına bu hükümet döneminde yapılan çalışmalarla maneviyat dünyamızın öncülerinden Seyyid Hasan el Harakani Hazretlerinin türbesi ve Camii ortaya çıkarıldı. Bu manevi ve tarihi mekânın ruhuna ve tarihi dokusuna uyumlu olmayan o heykel Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu &8216;Yıkılsın` kararı verdiği halde inatla inşasını sürdürenler sorumlu değil mi?, suç işlemiş değiller mi?.

&8226;

Tüm bu olumsuzlukların yanında sanat adına bizi sevindiren gelişmeler de yok değil var. Dün akşam Beylikdüzü Belediye Başkanımız Yusuf Uzun Bey`in davetlisi olarak uzun zamandır imkân bulup gidemediğim sinemaya gittim.

Manevi ve dini öğretileriyle bir döneme ışık tutan, aynı zamanda etnik ayrılığı reddederek isyanlara katılma yerine birlik ve beraberliğin öncülüğünü yapan Said Nursi Hazretlerinin hayatını konu edinen &8216;Hür Adam` filmini seyrettim.

İlkeli duruşu ve takındığı tavır ile ilminden dolayı ona zamanın harikası, asrın mükemmel insanı anlamına gelen &8216;Bediüzzaman` unvanı verilen Said Nursi`nin çileli hayatını ayrıca Müslüman halk ile laik kadrolar arasındaki mücadeleyi gösteren sahneler gerçekten etkileyici

O ihtişamlı Osmanlı sonrasında emperyalist güçlerin Osmanlı`dan kurtulma şansını yakaladıkları o dönemde kendi değerlerini hâkim kılmak için içimizden ortaya çıkan ve aşağılık duygusu ile dış güçlere tam bir teslimiyet içinde itaat ederek iman ve inancını koruma adına direnmeye çalışan Anadolu halkına reva gördükleri iğrenç zulmü görme adına gerçekten filmi görülmeye değer buldum.

Emeği geçenleri kutlarken, filmde sesiyle sanatıyla bizi zaman zaman coşturan ve zaman zaman düşündüren Erkan Mutlu kardeşimizin &8216;Barla Türküsü`nün olmaması bana göre bir eksiklik olmuştur. Çünkü o bestede o filmin özü olan o şanlı dik duruşun, mücadelenin ruhu vardı.

Elbette fevkaladenin fevkinde değil ancak büyük bir azim ve gayretle içinden çokça dersler alınacak bir eser ortaya konmuş oldu.

Sanat ve kültürel faaliyetler alanındaki eksiklerimizi dolduranların bir zihniyet olarak bu alanı aleyhimize kullandıkları gerçeğinden hareketle, inançlarımızı, kültür değerlerimizi yaşatacak ve yansıtacak sanatsal çalışmalara daha fazla eğilmemiz ve eğitimini teşvik etmemiz gerektiğine inanıyorum.

Bunu ihmal büyük bir yanlış ve kayıptır.

Çünkü yanlışlardan kurtulmanın başka yolu yoktur


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.