Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10194
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (423) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet ÖZDEMİR - (Ziyaretci) 16.01.2012 11:52:33

HEY KAYMAKAM HEY





HEY KAYMAKAM HEY

Ahmet ÖZDEMİR
Maliyeci-İktisatçı
aozdemir2007@hotmail.com


Şüphesiz, Devlet memurlarının-kamu personelinin tamamı; önemli hizmet ifa eden kimselerdir.
Kanunların verdiği-tanıdığı yetki ve sorumlulukları, hesap verme durumları söz konusudur.
Bunlar, resmiyetin icabı; ast-üst-eşit durumda olanlar,kıdemli-kıdemsiz hizmet yılına sahip bulunanlar, resmi veya özel kılık-kıyafette görev yapanlar, gizli-açık elemanlar, milli sınırlar içinde ve/veya dışında hizmet yüklenenler &8230; görüntüsündedirler. Bazıları, amme adına okul eğitimleri, hizmet içi eğitimleri-kursları ve bu meyanda dış memleketlere gönderilmeleri sebebiyle mecburi hizmet verme durumunda da kalabilmektedirler.
Kamu personeli, mali-sosyal-emeklilik-dokunulmazlık-soruşturmaya-kovuşturmaya tabi tutulmalarına ilişkin hakları itibariyle farklı kanunlara da tabi olabilmektedirler.
Hakimler-savcılar, askerler, sivil memurlar; belirtilenlerden bazı sınıflar olarak ve genel manada ortaya konulabilmektedirler.
Kamu görevlilerinden-Devlet memurlarından olup önemli görev üstlenenlerden birisi de kaymakamlardır.
Kaymakamlar, değinilen görevlere gelebilmek için; bir yılı yurt dışında olmak üzere ve yaklaşık üç yıla yakın hizmet içi eğitime tabi tutulmaktadırlar.
Resmi Gazetede yayınlanan üçlü kararname ile (İçişleri Bakanı-Başbakan-Cumhurbaşkanı imzalı) tayin edilmekte ve yanlışlığa düzmez isek altı bölge esasıyla ve beş-altı-dört-üç-iki-bir sıralamasıyla ve her mahal için tayin edilen hizmet yılları esasına görev ifa etmektedirler.
Kaymakamlar, resmi hizmetlerinden öteye aile hayatları-özel çevre ve ahali münasebetleri bakımından da mazbut-dikkatli-şefkatli-hoşgörülü-munis-saygı ve sevgi cezp etmek; kanunsuzluklara, diğer kamu görevlilerinin vatandaşlara kötü davranmalarına müsamaha göstermemek; durumundadırlar. Bir kısmı istisna olsa dahi ilçelerin orta ve az nüfuslu olmaları itibariyle devamlı çevre nazarı altında oldukları veya olabilecekleri, şüphesizdir. Ayrıca da, mülki idare amirleri; ayrılmış olsalar dahi hizmet verdikleri ilçelerin-belediyelerin fahri üyeleridirler-vatandaşlarıdır, herhalde.
Devlet Memurları Kanunu bünyesinde Mülki İdare Sınıfında yer almaktadırlar. Birinci sınıf olma ve daha üst sınıflar kazanma düzenlemelerine tabidirler. Hükümet Kararnamesiyle vali, üçlü kararnameyle vali muavini, il özel idaresi genel sekreteri, il hukuk işleri müdürü olabildikleri gibi diğer kamu kurumları meyanında Sayıştay üyesi, valilik yapanlar bakımından Danıştay üyesi&8230; adaylıkları potansiyel olarak mevcuttur.
Kaymakamlar; esas itibariyle İl İdaresi Kanununa nazaran görev yapmaktadırlar.
Nitekim, 10.06.1942/5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 31. maddesinde Kaymakamların Hukuki Durumları, Görev ve Yetkileri A) Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir. Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar. Ancak olağanüstü hallerde kaymakamlar İçişleri Bakanlığı ve diğer Bakanlıklarla muhabere edebilirler ve bu muhaberelerden valiye bilgi verirler; C)Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararları ve bunlara dayanılarak valiler tarafından verilecek talimat ve emirler ilçe idare, şube başkanlarına kaymakamlar yolu ile tebliğ olunur; Ç) Kaymakamlar, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen daire ve müesseseler dışında kalan bütün Devlet daire ve müessese ve işletmelerini ve özel işyerlerini, özel idare, belediye ve köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler ve teftiş ederler. Bu teftiş ve denetlemeyi bizzat veya idare şube başkanları veya validen talep edeceği Bakanlık veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlük müfettişleri vasıtasiyle ortaokul veya bu dereceli öğretim müesseselerini de bizzat veya ilgili müfettişleri marifetiyle denetler; D) Kaymakam, denetlemesi sırasında iş başında kalmalarında mahzur gördüğü ilçe idare şube başkanlarını valinin muvafakatiyle, diğer memur ve müstahdemleri re`sen sorumluluğu altında işten el çektirebilir. E) Kaymakam, ilçenin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur; F) Kaymakam, ilçede teşkilatı ve görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından isteyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir; G) Kaymakam, ilçedeki idare, daire ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerden ilçenin genel ve mahalli hizmetlerine ilişkin işlerin görülmesini asli vazifelerine halel getirmemek şartiyle valiliğe teklif suretiyle isteyebilir. Valilikten alınacak emir üzerine bu memurlar verilen işleri yapmakla ödevlidirler; H) Kaymakam, ilçe memurlarının çalışmalarını ve teşkilatın işlemesini gözetim ve denetimi altında bulundurur; I) Kaymakam, ilçenin idare şube başkanlariyle ikinci derecedeki memurlarına, genel ve özel kolluk amir ve memurlarına Memurin Kanundaki usulüne göre savunmasını aldıktan sonra uyarma, kınama cezaları verir ve uygular. Daha ağır disiplin cezaları verilmesi için özel kanunu hükümlerine göre teklif ve talepte bulunabilir.
Kaymakamlarca re`sen verilen cezalar kesindir.
Bu cezalar tebliğ tarihinden itibaren sicile geçer.
Kaymakam, ilçe memurlarına takdirnamede verebilir.
J) Kaymakam, ilçe idare şube başkanlarına acele hallerde (8 güne kadar) ve tayini kendisine ait memurlara, Memurlar Kanunundaki yıllık izin, süresine mahsup edilmek üzere bir aya kadar izin verebilir. Tayinleri kaymakama ait olmıyan memur ve müstahdemlere izin verilmezden önce kaymakamın mütalaası alınır; K) Kaymakamlar, halkın askerlik muameleleri hakkındaki müracaat ve şikayetlerini kabul ederler. Askerlik şubelerine ve dairelerine yazarlar. Cevabı kafi görmedikleri takdirde keyfiyeti valiye bildirirler; L) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramında ilçede yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. şeklinde belirtilmiştir.
Bu yönde, değinilen Kanunun 32-40 maddelerine de bakmakta fayda olacaktır, deriz.
Kaymakamlar, Merkezi İdarenin yürütmelerine ilişkin diğer mevzuat gereğince de birçok görevler ifa etmektedir. İl Özel İdaresi-Belediye Kanunu, Kabahatler Kanunu &8230; gibi kanunlar bunlardan bazılarıdır.
21.07.1953/6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun ihtiyati haciz (madde: 13), haciz varakasının tasdiki bakımından kaymakamlara verilen görevler vardır.


1111 sayılı Askerlik Kanununun 21. maddesi gereğince askerlik meclislerinin üyelerinden birisi de kaymakamlardır.
Köy Kanunu gereğince de sorumlulukları mevcuttur.
Mülki idarenin başı, ilçe idare heyetinin başkanı ve diğer birçok kamu hizmeti yönüyle çeşitli görevler-fonksiyonlar yüklenen kaymakamlar; ne yazık ki bazen istenmeyen tablolarla karşılaşabilmektedirler.
Bunlardan birisini, son zamanlarda Şirnak - Uludere Kaymakamı yaşamıştır. 28 Aralık 2011 tarihinde, milli sınırlar dışına belgesiz çıkıp da dönen 34 insanımız bir operasyon meyanında hayatlarını kaybetmişler ve bunların cenazelerinin defni için ve taziyede bulunmak bakımından Gülyazı köyüne giden Kaymakam PKK&8217;lı çapulcuların-eşkıyaların-bölücülerin-vatan hainlerinin-nankörlerin linç girişimine muhatap olmuştur.
Bu hadiseye; içimiz, cız etti; doğrusu.
Gösterilen itidal, bölgenin hassasiyeti bakımından; belki çok önemli ve isabetliydi.
Ancak, hey kaymakam hey; diyoruz. Madem ki, sizden talimat almayınca korumalarınız bir karşı harekette bulunamadı veya bu yönde gerekli istihbari bilgi edinemediğinizden gerekli tedbirleri alamadınız; bari siz,eğer tarafınıza ilk davranışta bulunana kuvvetlice bir Devlet yumruğu atsaydınız, karşına çıkan bütün köpekler çil yavrusu gibi kaçarlardı, deriz. Onlar ve benzerleri, teke tek bir şey yapamazlar. Bir kaçı bir araya gelince sessiz ve sakin muhataplarına karşı hırçınlaşırlar, adeta kuduruk köpek gibi olurlar.
Sizin gösterdiğiniz, olması gereken esnek davranışınız; cani ruhlulara maalesef cesaret vermiştir mi? diye düşünüyoruz.
Amma, Türk Devletimiz-Türk Milletimiz; sizden dolayı kendisine yapılan bu davranışı mutlaka hukuk paralelinde cezalandıracak, gün gelecek Devlete-Millete kalkan hain eller kırılacaktır, onları kışkırtanlar varsa, herhalde takibat dışı kalmayacaklardır, diyoruz.
İsteriz ki, bu konuda siyaseten öten-efelik edasında bulunan kendini bilmezler de, ne yaptıklarının farkına varmış olsunlar.
Yalnız, bir hususu belirtmek isteriz.
Öteden beri gördüklerimiz paralelinde deriz ki: siyasi-idari görevlerde nahak yere kötü muamelelere, darplara-zarplara muhatap olanlar; istikbalen yükselmişler ve hak ettiklere yere gelmişlerdir. Meselenin bu tarafları da iyi biline.
Bu meyanda, TSK&8217;lerimizin-Emniyet güçlerimizin; sınır ötesi her türlü harekâtlarını, milli sınırlar içindeki bölücülere, PKK&8217;lılara-KCK&8217;lılara ve benzeri hainlere, Devlet-Millet düşmanlarına karşı yürüttükleri başarılı uygulamalarını yürekten desteklediğimizi, belirtmek isteriz.
Allah, Türk Milletini Korusun ve Yüceltsin.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.