Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2275) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Ömer ÖZKAYA - (Ziyaretci) 2.07.2018 22:03:10

İnsanlar ve bitkiler (1)

İnsanlar ve bitkiler (1)
Bitkilerin ruhu var mı, aklı var mı, kendi aralarında haberleşiyorlar mı? Hafızaları var mı, geçmişi hatırlayabilirler mi, etraflarında meydana gelen olayları kaydederler mi? Faili meçhul bir cinayetin şüphelilerinin arasından gerçek katilin kim olduğunun tespitinde bitkilerden yararlanmak mümkün müdür?
İstanbul`daki bir bitki üzerinden, Londra`da meydana gelmiş önemli bir hadisenin tanığı bitkiyle irtibat kurmak ve ondan hadiseye ilişkin bilgi almak mümkün müdür? Ağaçla, otla konuşmak mümkün müdür, tarihte, kutsal kitaplarda, masallarda, mitolojilerde bunun örnekleri var mıdır? Yer altındaki altın, gümüş gibi değerli madenler, ya da toprağın altına gömülmüş patlayıcılar, bitkilerle tespit edilebilir mi?
Velhasıl; bitkilerin kimyasallara ve insanlara tepkisi, güvenlik sistemlerine entegre edilebilir mi?
Bu soruları daha artırabiliriz ancak yukarıdaki birkaç sorudan sanırız meramımız anlaşılmıştır: Acaba, insanın herhangi bir sebeple yetersiz kaldığı durumlarda, dünyamızı paylaştığımız ağaçların, kuşların, hayvanların ve bitkilerin yardımına müracaat edebilir miyiz, onların desteğini alabilir miyiz? Köpeklerin narkotikte ve arama-taramada kullanılması gibi bitkiler de güvenlik sistemlerinde kullanılabilir mi?
Bu soruları, soru olsun diye sormuyoruz, önemli devletlerin, bitkileri güvenlik sistemine entegre etmek için ciddi bir çaba içinde olduklarını, Türkiye`de bu alanda çalışma yapanların 7`er, 10`ar yıl hapis yatırıldıklarını bilerek soruyoruz. Birkaç gün sürecek bu seride, bitkilerin, hayatımızda, kutsal kitaplarda, mitolojilerde nasıl yer aldığına bakacağız ve sonuçları paylaşılmış bazı deneyleri inceleyeceğiz ve en sonunda bir analiz yapmaya çalışacağız. Öncelikle bilmemiz gereken şey şu: Zaman zaman alay ettiğimiz otlar ve bitkiler, zannettiğimiz gibi değil, onlar akıl ve ruh sahibiler ve birbirleriyle haberleşiyorlar.
İngiliz resmi yayın kuruluşu BBC`den okuyalım: ``Bitkiler arasında internet ağına benzer bir haberleşme sistemi var, birbirleriyle, hava yoluyla haberleşebiliyorlar, ayrıca, yeraltındaki mantar ağlarını da kullanarak yaprak bitlerinin istilasını birbirlerine haber verebiliyorlar. Birçok bitki, hem bu bitleri uzak tutan hem de onlarla beslenen yaban arılarını çeken kimyasal maddeler salgılama yoluyla bu bitlere karşı mücadele ediyor.´´ Dolayısıyla bitkiler bu davranışlarıyla akıl sahibi olduklarını, hatta strateji üretebildiklerini ortaya koyuyorlar. (http://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/05/130510_bitki_iletisim)
Önemli devletler, bitkileri kitlesel saldırı önlemi olarak kullanmayı araştırıyor. Başta İngiltere, İsrail ve ABD olmak üzere bazı devletler, havaalanı gibi insanların toplu olarak bulundukları alanlarda, bitkilerin renk değişimi marifetiyle patlayıcıların ve kriminal şahısların tespiti üzerinde çalışıyor. Çalışmalar sırasında bitkilerin savunma mekanizmalarını yönlendirecek bir bilgisayar proğramı tasarlandı, bitkiye patlayıcılara tepki vermesi öğretildi. Öğretim sonrası bitki, patlayıcı kimyasal maddelerin bulunduğu ortamlarda yeşil rengini kaybederek beyaza büründü ve patlayıcıyı tespit etti. Böylece ayrıca bitkilerin öğrenime, dışarıdan bilgi yüklemeye de açık olduğu ortaya çıktı. Bu durum, oldukça önemli.
Biz ``ıspanak´´tan kol böreği yapıyoruz, peki Batılılar ıspanaktan ne yaptı?
Pazar günü devam edelim.
İnsan ve bitkiler (2)
Kur`an&8217;da Casiye Suresi&8217;nin 13. ayetinde &8220;Allah yarattığı her şeyi insanların emrine musahhar kıldı&8221; buyuruluyor. Hayvan ve bitkinin insanın emrine musahhar kılınması, insanın bunlardan sadece yiyecek ve giyecek olarak faydalanması mıdır, yoksa bunların ötesinde bir şey midir? Bunlardan yiyecek ve giyecek olarak istifade etmek için düşünmeye pek de gerek yok, ancak bu ayetin devamında, insanın düşünmeye çağırılıyor olması ilginç. &8220;Allah yarattığı her şeyi insanların emrine musahhar kıldı&8221; dendikten sonra ayet şöyle devam ediyor: &8220;Muhakkak ki bunda düşünenler için ibretler vardır.&8221; Dolayısıyla hayvan ve bitkilerin insanın emrine musahhar kılınması, bu serinin birinci yazısında sorduğumuz soruların en azından bir kısmına cevap olarak denk düşebilir.
Şimdi Amerikan MIT&8217;de yapılmış bir deneyin sonuçlarını BBC&8217;den okuyalım:
&8220;Kara mayınlarına karşı ıspanak önlemi... Bilim insanları ıspanak bitkisini, &8216;küçük&8217; bir müdahaleyle bomba dedektörüne dönüştürmeyi başardı. Yapraklarına, küçük tüpler yerleştirilmesi yoluyla, bitkinin kara mayınlarında bulunan nitro-aromaları toplayarak, sinyal olarak iletmesi sağlandı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`ne göre, ıspanak yaprakları tarafından toplanan bu veriler, kablosuz olarak akıllı cihazlara da aktarılabiliyor. Proje sorumlularından Prof. Michael Strano, &8216;Bu yöntemle, bitkileri isteğimiz herhangi bir şeyi belirlemesi için kullanabiliriz. Bitkiler savunma sistemi olarak kullanılabilir. Ayrıca toplu alanlara yerleştirilerek `terörist faaliyetlere` karşı da sensör işlevi görebilir&8217; açıklamasını yaptı.&8221; (http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-37831039)
Dolayısıyla ıspanak artık sadece süper bir gıda değil. Araştırma ekibinin lideri Prof. Strano bu deneyle çok daha önemli başka bir şey elde edildiğini söylüyor:
&8220;Bu deney, insan ile bitkiler arasında iletişim kurmanın önündeki engelin üstesinden nasıl gelinebildiğinin yeni bir göstergesidir. Bitkilerin bulundukları ortam hakkında bizimle konuşmalarını sağlamış olduk. Bitkiler çok iyi analitik kimyagerler ve çevreye çok duyarlılar. Toprak ve sudaki en ufak değişiklikleri tespit edebiliyorlar. Eğer bitkilerin kimyasal sinyal yollarına girebilirsek, burada müthiş, olağanüstü bilgiler var.&8221; (http://news.mit.edu/2016/nanobionic-spinach-plants-detect-explosives-1031)
Bugün bitkilerin bulundukları ortam hakkında bizimle konuşmalarını sağlayan yukarıdaki teknolojinin gelişerek ileride bitkilerin şahit oldukları, duydukları, gördükleri olaylar hakkında da bizimle konuşmalarını sağlaması kuvvetle muhtemeldir.
Kültürümüzdeki &8220;Yerin kulağı vardır&8221; sözü ne manaya gelmektedir, bu söz durduk yerde mi çıkmıştır? Hz. Musa&8217;nın ağaçtan asasının ejderhaya dönüşmesi, Hz. Muhammed&8217;in hurma kütüğüyle, Yunus Emre&8217;nin sarı çiçekle karşılıklı konuşması, tamamen mecazi midir?
Hipokrat gibi, İbni Sina gibi dönemlerinin bilgi seviyesinin çok ilerisindeki tıp üstadları, hangi bitkinin, hangi çiçeğin hangi hastalığa iyi geleceğini nereden biliyorlardı? Nasıl öğrendiler, çünkü bunların laboratuvarı yoktu. Bu bilgi onlara nereden geldi? Bunlar yoksa çiçeklerle, ağaçlarla ya da hayvanlarla konuşuyorlar mıydı?
Dağlardaki hayvanların doktoru, hemşiresi, eczacısı kim, milyarlarca hayvan nasıl tedavi oluyor da yaşamını sürdürüyor? Karnı ağrıyan, rahatsızlanan kedi, köpek gibi hayvanlar, bazı otları arar, bulur, yer ve iyileşirler. Yaralanan yılan, yarasına yonca çiçeği basar. Hayvanlar, bunları nereden biliyor, onlara bunu kim öğretti? Hayvanlar daha ne biliyor?
Dünya çapında tahminen 380 bin bitki türü var ve varlıklarına en büyük tehdidi insanoğlunun faaliyetleri oluşturuyor. Bitkilerin gıda ya da ilacın dışında pek bilinmeyen ve bu yazılarla dikkat çekmeye çalıştığımız diğer potansiyel faydaları incelenmeden yok olması ciddi bir kayıp. Bizi bambaşka bir boyuta, bambaşka alemlere ve daha üst seviyelere taşıması muhtemel olan bitkilerden bi-haber, şuan onları var gücümüzle imha ediyor olabilir miyiz?
Bir bitki geçmişi hatırlayabilir mi&8230;
Yarın devam edelim.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.