Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10283
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (516) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (545) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
MUSTAFA TURANCI - (Ziyaretci) 19.08.2009 20:19:52

KÜRT AÇILIMI-8- MUSTAFA TURANCI(1)

KÜRT AÇILIMI-8-MUSTAFA TURHAN

KÜRT AÇILIMI - 8

Mustafa TURANCI - 19.08.2009



(Kürt açılımı 7, Görüşler Bölümünde , Diğer Kısımda yer almaktadır.)

Cumhurbaşkanı Gül, Bitlis`in kurtuluşunun 92. Yıldönümü kutlamalarına katıldı. Uçakla önce Muş`a gitti, oradan da karayoluyla Bitlis`e hareket etti. Yol üzerinde Güroymak ilçesine uğradı. Burada toplanan halka yaptığı konuşmada ilçenin eski adı olan Norşin kelimesini kullandı. Böylece Cumhurbaşkanı, daha demokratik açılım olmadan, PKK`nın taleplerine Güroymak`ta cevap vermiş oldu.

Cumhurbaşkanı, ülkede artık ``jargon değişti kafayı kuma gömmeyelim´´ dedikten sonra, artık gerçeklere bakılması gerektiğini söyledi. Bu jargon değişikliği ve tarihi açılımın Ağustos`ta yapılacak MGK`da toplantısında ele alınacağı anlaşılıyor. Devleti yönetenler, Türkiye`de yaşanan acıları yalnızca terör boyutuyla değerlendirmişlerdi. Öyle anlaşılıyor ki devlet, artık yeni bir boyutun kapısını aralamaktadır. 21 Ağustos Perşembe günü yapılacak MGK toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün ilan ettiği ``tarihi fırsat´´ ve ``devletin zirvesinde hiç bu kadar uyum olmamıştı´´ diyerek açıkladığı gelişmelerin onaylanması şeklinde gerçekleşecek. Peki, sözü edilen ``uyum´´ nedir?

Bazı çevreler, Gül`ün işaret ettiği sorunun geçmişte de tartışılması için birtakım şansın ortaya çıktığını, ancak devleti yönetenlerin, ya askerlerin ya da başka güvenlik hassasiyetlerinin etkisiyle bu konuyu yeterince tartışamadıklarını belirtiyorlar. Konuyu tartışmak için zemin oluştuğunda ``şehit haberleri´´ geldiğini ve böylece hiçbir çevrenin sorunu ele almaya cesaret edemediğini kaydediyorlar.

ABD`nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, CHP lideri Baykal`ı ziyaret ederek, Kürt açılımı konusunda Washington`ın görüşlerini aktardı. Ardından Baykal 11 Ağustos`ta toplanan partisinin Meclis Grubunda, görüşmenin ipuçlarını verdi ve ``ABD çekilirken ardında istikrarlı bir Irak bırakmak istiyor.´´ Dedikten sonra şöyle devam etti:

-Kürt meselesi artık mahalli boyutun ötesine taşınmıştır. Yıllardır Kuzey Irak diye bir gerçek vardır, Irak`taki güvenlik durumu da ABD için önem taşımaktadır.

- Türkiye, Kuzey Irak`taki PKK yüzünden o bölgeye müdahil olmaktadır. Bu durum da bölgedeki istikrarı olumsuz etkilemektedir.

- Bu sebeple de PKK`nın silahı bırakması gerekmektedir.

- PKK`nın silahı bırakması için birtakım proje ya da açılım yapılması gerekir. Fakat Türkiye`nin bir açılımı yapabilmesi için yalnızca hükümetin siyasi ağırlığı yetmez. Buna bir devlet projesi ya da bir parlamento ağırlığı verilmesi gerekir.

- MHP AKP iktidarıyla ipleri kopartmıştır. Bundan dolayı CHP kilit parti konumuna gelmiştir. CHP gelişmenin içine katılırsa parlamento ağırlığı oluşacaktır ve böylece hükümetin eli rahatlayacaktır.

- Bu ve benzeri sebeplerden dolayı ABD`nin Irak`taki çıkarı ya da istikrar arayışı, Türkiye`nin geliştireceği açılım ya da çözüm projesiyle doğrudan ilgilidir.



Hükümetin ilan ettiği Kürt açılımı her kesimde tartışılmaya başladı. DTP`liler de AKP grubunun toplandığı gün Iğdır`da bir gövde gösterisi yaptılar. DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, Kürt sorununun çözümü sırasında terör örgütü PKK ve elebaşı bebek katili Öcalan`ın mutlaka muhatap alınması gerektiğini söyledi. Kendileriyle görüşüldükten sonra PKK ve Öcalan`ı bunun dışında bırakma gibi bir oyun varsa bu oyuna gelmeyeceklerini belirten Ayna, böyle bir oyuna da izin vermeyeceklerini kaydetti. Emine Ayna, ``Kürdistan`ın hiçbir yerinde hiçbir Türk`ün kılına zarar gelmez.´´ diyerek, nihai hedeflerinin de bağımsızlık olduğunu böylece bir kere daha tekrar etti.



Türkiye`nin bir hukuk devleti olduğu söylenir. Çünkü Anayasa`da öyle yazıyor. Hal böyle olunca yargı mensupları önlerine gelen bir dava dosyası hakkında karar alırken, şu grubun ya da bu çıkar çevresinin veya falanca kişi ve partinin menfaatini gözetmezler. Hukuk devleti ilkesi ve ilgili yasa hükümlerini dikkate alırlar. Bu ilke, bütün dünyada geçerli olan temel bir hukuk kaidesidir. DTP hakkında özetle ``terörü ve teröristi övmek ve bu tür girişimlerin odağı haline gelmek´´ iddiasıyla açılan kapatma davası, Anayasa Mahkemesi`nde halen bekliyor. Bu partiye mensup milletvekilleri Anayasa`nın temel ilkelerine ve Meclis`te ettikleri yemine aykırı davranışlarını her fırsatta sürdürüyorlar. Buna rağmen Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kararı niçin açıklamıyor? DTP milletvekillerinin söz, davranış ve fiilleri dolayısıyla Ağustos ayı içinde haklarında henüz bir soruşturma fezlekesi hazırlanıp TBMM`ye gönderilmedi. Bu durumda Türkiye`nin bir hukuk devleti olduğunu iddia etmek mümkün değildir.




Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.