Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (834) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3425) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3425)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Ömer ÖZKAYA - (Ziyaretci) 23.03.2017 21:38:05

Mitoloji-teknoloji ilişkisi (5)


Ömer Özkaya
omerozkaya@gunes.com
23 Mart 2017



Mitoloji-teknoloji ilişkisi (5) 
Şark-Türk-İslam Klasikleri`nden Salâman ve Absal`ın yazarı Nureddin Abdurrahman Cami (1414-1492), Horasan`da doğmuş, Herat`ta vefat etmiştir. Kendisinden ``deha´´ ve ``ulu´´ olarak bahsedilir. Küçük yaşından beri büyük bir zekâ ve kabiliyete sahiptir. 
Cami`nin yedi mesnevisi vardır, Salâman ve Absal, Cami`nin öbür mesnevilerinden hem daha muhtasar hem de ve daha da önemlisi orjinaldir. Burada anlatılan hikâye, gerçekte bir erkekle bir kızın birbirlerine âşık olmalarından ibaret değildir. Hikâyede, felsefi, tasavvufi, teknolojik ve mitolojik birçok mana vardır, ancak kitabı sonuna kadar okumadan bunu anlamak mümkün değildir. 
Abdurrahman Cami`den yaklaşık 500 yıl önce, günümüzden de 980 yıl önce, (bu edisyonda ilk yazar İbni Sina, diğer yazar İbn Tufeyl`dir) Salâman ve Absal`ın adını ilk kez filozof İbni Sina ``Risale-i Hayy-ibn-i  Yakazan`ında anar ve insanın, babasız ve anasız vücuda gelmesinin mümkün olduğunu söyler. İbni Sina`ya göre Yakazan, Ekvator`a yakın Hind adalarından birinde bu suretle vücut bulmuştur. 
Bu hadisenin benzeri ve yazımızın da konusu olan olay ise, Nureddin Abdurrahman Cami`nin Salâman ve Absal adlı eserinde şöyle anlatılmaktadır: 
``Filozof derin bilgisiyle öyle bir tedbire girişti ki bütün âlimler buna şaşıp kaldılar. Padişahın menisini şehvetsiz olarak getirdi, rahimden gayri başka bir yere yerleştirdi. Dokuz ay sonra orada, noksansız, ayıpsız bir çocuk meydana geldi... Gökten ona Salâman adı indi. Ana sütünden mahrum olduğu için ona bir sütnine seçtiler. Bu sütnine öyle bir dilberdi ki (dilber, dünya sevgisi, şehvete tapan beden ve tabiat hükümleri altına girmiş teni sembolize etmektedir), güzelliğiyle dolunaya benzerdi. Yaşı da yirmiden aşağı idi, adı da Absal`dı.´´ 
Salâman büyür ve Absal`la birbirlerine âşık olurlar. Ancak başta baba Padişah (Kemale ermiş ve üst bir boyuta geçmiş ârif kişiliği sembolize etmektedir) olmak üzere çevre, bu aşkı kınarlar. Kınama ve tepkilere daha fazla dayanamayan Salâman ve Absal, beraber kaçmaya karar verirler. Sandalla bir aylık yolculuktan sonra denizin ortasında, anlatılamayacak kadar güzel bir ada belirir. Sanki cennetten bir köşedir burası. Buraya yerleşirler. 
``Bir müddet sonra Padişah, bu ayrılıktan haberdar oldu. İniltisi göklere kadar yükseldi. Her tarafı arattı, tarattı, fakat hiç kimsenin bir şey bildiği yoktu. Padişahın bütün dünya sırlarının perdesini açan ve dünyayı gösteren bir aynası vardı. Bir arifin gönlü gibi dünyada hiç bir kötü veya iyi şey yoktu ki o aynadan gizli kalsın. İçinde dilediğini görmek için o aynanın getirilmesini emretti. Gözü aynaya ilişir ilişmez kaybettiklerinden haberdar oldu. İkisinin de neşe içinde o ormanda yaşamakta olduklarını gördü.´´ 
Padişah giderek yaşlanırken, Salâman, geçen uzun zamana rağmen yerleştikleri adadan memleketine dönmeyince, ``Padişah, bütün himmetinin kuvvetini (zihnî yoğunlaşma) Salâman`a tevcih etti (yöneltti) ve onu Absal`dan tamamiyle ayırdı. Salaman sık sık Absal`a koşup gidiyor, fakat ondan hiç bir türlü istifade edemiyordu. (Padişah, binlerce kilometre öteden oğlunun vücut kimyasını bozmuştu.) Nihayet anladı ki bu hali babası meydana getirmişti. Ancak yine o kendisini bu gam girdabından kurtarabilecekti.´´ Memleketine döndü. 
Döndü ama yaşlanan Padişah tahtını-tacını oğlu Salâman`a devretmeyi düşünürken onun aklının hala Absal`da olduğunu görünce ``Elde ettiğin dilberden elini çek, vazgeç, padişahlıkla (âriflikle) güzel sevmek (dünya sevgisi) birbirine uymaz, yakışmaz´´ diye azarladı. 
Azarlanan Salâman, üzüntü içinde, Absal`ı da yanına alarak bir çöle gitti, etraftan çalı, odun ne varsa topladılar, büyük bir ateş yaktılar ve el ele tutuşup ateşin içine yürüdüler (yanarak temizlenme). 
``Padişah, olup bitenleri gizlice izlemekteydi.  Bütün gayretini Absal`ı (Şark-İslam klasiklerinde dünya sevgisi, ``kadın´´la sembolize edilmiştir) öldürmek için sarfetti. Himmetini, (zihnî yoğunlaşmasını) bu arzuyu yerine getirmeye hasretti. Absal`ı yaktı, Salaman`ı korudu. Bu, erlerin himmeti düşünülürse olmayacak şey değildir. Himmet sahibi olana, bu apaçıktır (mümkündür).´´ (Kaynak: Salâman ve Absal, Milli Eğitim Bakanlığı-Devlet Kitapları, 1985 baskısı, Sayfa 38, 78, 81, 84, 85, 86 ve Önsöz) 
Ana rahmi dışında bir çocuğun meydana getirilmesi, bir aynadan dünyanın istenilen herhangi bir yerine gidilmesi ve oranın izlenmesi (bugün için Tv, internet, uydu, Skype) ve binlerce kilometre öteden bir canlının vücut kimyasına müdahale&8230; 
Çok zor şartlar altında bulunduğumuz şu günlerde ihtiyacımız olan hemen her şey, tarihimizde, kültürümüzde, mitolojimizde ve kendi coğrafyamızda var. Biz ise, hazinenin üzerinde onun varlığından habersiz oturuyor ve Batı`nın çöplüğünde dertlerimize deva arıyoruz. (bitti) 
 


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.