Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10194
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (423) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3429)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Mustafa Nevruz SINACI - (Ziyaretci) 5.03.2011 17:21:27

YSK GURBETÇİ`NİN OY HAKKINI GASP ETTİ

YSK GURBETÇİ`NİN OY HAKKINI GASP ETTİ
Mustafa Nevruz SINACI
Yurtdışında çalışan işçilerimiz ve mukim vatandaşlarımız Yüksek Seçim Kurulu kararı karşısında ``bir kere daha´´ şok oldular. Derin düş kırıklığı, hayal-i sukut ve hüsrana uğradılar. Çok acı bir durum bu. Çünkü Recep`ten yana ümitleri vardı. 1986`dan bu yana ``oldu, olacak´´ diye beklenen; her seçim çilesi ve ıstırabına katlandıkça, teselli bularak hayal ettikleri, bir gün elbet ``Türk Elçilik ve konsolosluklarında sandık kurulması´´ ümidi suya düştü...
OYSA, HUKUKEN YOL AÇILMIŞTI!..
Hatırlanacağı üzere: ``Yurt dışında bulunan ve seçmen kütüğüne kaydolmadıkları için 1986 yılına kadar oy kullanamayan Türk vatandaşlarının seçme haklarını kullanma (seçilme değil) konusunda yaşadıkları bu sıkıntıya çözüm getirilmesi amacıyla;, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 94 üncü maddesine 28.03.1986 gün ve 3270 sayılı Kanunla II nci fıkra eklenmiş ve anılan fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri ile bu seçmenlerin gümrük kapılarında oy kullanmalarına imkân sağlanmış´´ idi. Daha sonra, bu kişilerin seçme haklarını anayasal güvenceye bağlamak bakımından TC Anayasası`nın 67. nci maddesinde 23.07.1995 tarih ve 4121 sayılı Kanunla değişiklik yapılarak "yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler." hükmü eklenmiştir.
Ancak bu sorunu halletmeye yetmemiş ve yeni düzenleme zarureti hasıl olmakla;
``Seçim mevzuatının Anayasaya uyumunun sağlanması için 13.03.2008 tarih ve 5749 sayılı Kanunla, 298 sayılı Kanuna;, yurtdışı seçmenlerinin oy verme yöntemlerini ve genel ilkeleri belirleyen 94/A, mektupla oy vermeyi düzenleyen 94/B, sandıkta oy kullanmayı düzenleyen 94/C, elektronik ortamda oy kullanmayı düzenleyen 94/D ve gümrük kapılarında oy vermeyi düzenleyen 94/E maddeleri eklenmiş, 94 üncü maddenin II. fıkrası ise yürürlükten kaldırılmıştır. Sonra Anayasa Mahkemesi 29.05.2008 gün ve 33/13 sayılı kararıyla, 298 sayılı Kanunun 94/A maddesinde geçen "mektup" sözcüğü ile ``mektupla oy vermeyi´´ düzenleyen 94/B maddesini Anayasaya aykırı bularak iptal etmiştir.
ŞU HALE NAZARAN
298 sayılı Yasanın 94/A-1 maddesi "Yurt dışı seçmenlerinin; Sandık, gümrük kapıları veya elektronik ortamda oylama yöntemlerinden hangisini göre oy kullanacaklarına; yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığının görüşünü alarak Yüksek Seçim Kurulu karar verir" hükmünü amir bulunmaktadır. Bu, 1986 yılında başlayan bir sürecin, 1995`de tahkimi ve nihayet 2008`de vuzuha kavuşturularak uygulanabilir hale getirilmesinin son aşamasıdır.
Yani TBMM (Milli irade) ve İcra 1986-2008 sürecinde bu yolu açmış ve Gurbetçilere ``ikamet ettikleri ülkede´´ seçim sandığı kurma imkânı sağlamıştır. Gerisi cari hükümet, ilgili bakanlık ve Yüksek Seçim Kurulu`nun vazifesidir. Mevzuat tamam olduktan sonra geriye ne kalır ki? Çalışmak, uğraşmak, üstesinden gelmek ve uygulamayı kotarmak!..
Ama hayret ve dehşet verici bir hakikat ki, ``buna rağmen´´ ne yazık ki olmamış..
Gurbetçi meseleyi ``hukuki yetersizlik´´ sanıyor; yeteneksizlikten olduğunu bilmiyor.
VE BURUK BİR TEŞEKKÜR!...
``&8230; Mustafa Nevruz Bey; Her şeyden önce konuya göstermiş olduğunuz yürekten ilgi ve uğraşınız için çok teşekkür ederim. Size minnettarım. YSK`nun kararına şaşırmadım. Ne yazık ki; yurtdışında yasamak zorunda bırakılmış, Türkiye sevdası ile yanıp tutuşan buradaki yurttaşlarımızın, Türkiye´de güçlü bir lobisi halen oluşamadı. Gurbetçi Türk´ün TBMM´de politika yapması istenmiyor ve de alaturka siyasetçilerimizin isine de gelmiyor. 23 Temmuz 1995 günlü TBMM oturumunda, Anayasamızın, bizlerin yurtdışından oy kullanabilmesi için, değiştirilen 67 ve 68. maddeleri ile ilgili uyum yasaları, halen çıkartılmış değil. Konu sürekli sürüncemede bırakıldı. Konu ve karar üzerinde gerekli ve güçlü ajitasyon yaratıcı yayınların ve çalışmaların yapılması gerektiği inancındayım. En içten sevgi ve muhabbetlerimle saygılar sunarım.´´ Remzi UYSAL - 02 Mart 2011, turgem ( ) yahoo.de, uysalremzi ( ) yahoo.de
BÜYÜK UTANÇ VE MECLİS`İN YÜZKARASI
Mustafa Nevruz SINACI
Türkiye Cumhuriyeti 1963 yılında yurtdışına işçi göndermeye başladı. Fakat insan hakları, adalet-hukuk ve yurttaşlık bilincinden yoksun; Onursuz-sorumsuz ve cahil yönetimler onlara, ``yaşadıkları ülkede (yurtdışında)´´ oy kullanma, seçme-seçilme hakkı tanımadılar!...
Bunun yerine, ``TC Gümrük Kapılarında oy kullanmak´´ gibi utanç verici, vatandaşlık görevini zor, sıkıntılı, meşakkatli ve pahalı kılan; Ardına kadar istismar ve suiistimale açık bir usul, insanlık-hukuk ve ahlâk dışı yollar ihdas edilerek benimsendi!&8230;
Bu bir rezalettir. Utançtır. 1963`den günümüze hükümet eden, parlâmentoda yer alan, icra unsuru, haksız-yolsuz ve adaletsiz maaş alan binlerce politik-Acı`nın yüzkarasıdır.
İşte bir ibret belgesi&8230; Beş yıldır adalet ve hukuk mücadelesi veren örnek ve önder bir vatandaş. Onurlu ve sorumlu İnsan; Almanya`nın Lübeck kentinde 1989 yılından bu yana çok başarılı çalışmalar yapan 19 Mayıs Türkiye Halk Kültür Merkezi (TÜRGEM) Genel Başkanı Remzi Uysal`ın mektubu, haklı şikâyeti, ikaz, irşâd ve çağrısı:
``Değerli kadim dostum Mustafa Nevruz Sınacı, sevgili Özcan Pehlivanoğlu;
Umarım sağlığınız iyidir. Göndermekte olduğunuz yazılarınız için teşekkür ederim. Bilindiği gibi Türkiye´de bu yıl 12 Haziran´da yapılacak Genel Seçimlerde; "Yurtdışındaki Türkler için Oy Hakkımızın´´ gerçekleşebileceğinden endişeliyim.
27 Aralık 2006 günü Balıkesir Barosu avukatlarından arkadaşım ve vekilim Sayın Erbuğ Delituna üzerinden Ankara 13. İdare Mahkemesi´nde açtığım "Yurtdışından Oy Hakki" ile ilgili dava, Türk siyasi tarihinde bir ilktir. Bu olay değişik basın ve yayın organlarında yer aldıysa da, özellikle de bugünlerde tekrar gündemdeki yerini alması gerektiğine inanıyorum. Yanılmıyorsam 3 yıl önceydi. TGRT´de Kum Saati programında Sayın Mehmet Canpolat, "Yurtdışından Oy Hakki" konusunda ısrarla katılmamı istediği programına, Berlin´de bir seminerde olduğumdan canlı olarak katılamayıp, telefonla katılmaya çalıştım. Program başlangıcında Sayın Canpolat: "Yurtdışından Oy Hakki" konusu gündeme gelince, Sayın Remzi Uysal´ın adını ve verdiği uğraşı gündeme taşımamak, anmamak haksizlik olur" sözünü de esirgememişti. Simdi "Oy Hakki" konusu epey olgunlaştı. Buna, şimdiye kadar hiç ilgi göstermemiş ve hattâ akıllarının ucundan geçirmemiş bazı kişilerin ucuz kahramanlık edası ile konunun mucidi ve sahibi olmak peşinde olduğunu gözlemekteyim. Ankara 13. İdare Mahkemesi "E:2007/25 K:2007/541" Sayılı Kararı ile 21.06.2007 tarihinden sonra dosyamı Danıştay´a göndermiştir. Dava Dosyam, simdi Danıştay dairesi raflarında bulunmaktadır. Dışarıdan siz dostlarım tarafından da ilgilenilmesinde yarar vardır diye düşünüyorum.
Bu konuda ilginizi rica ediyorum. Sorun gündeme taşınmalı ve secim gününe kadar da irdelenmesi sağlanmalı diye de düşünürüm. Üstelik sadece "Oy hakki" olarak da kalmamalı; "Yurtdışından Seçme ve Seçilme Hakki" olarak, ilgili komisyonlardan ve TBMM´den çıkması sağlanmalıdır. Ben elimden geldiğince konuyu, "Üç Nokta" internet platformundaki kösemde, Avrupa´da Türkçe yayın yapan değişik yayın organlarında zaman, zaman makalelerimle gündemde tutmaya ve unutturmamaya çalıştım. Gelecekte konuyu "Göçün 50. Yıldönümü" münasebetiyle tekrar bir makalede farklı bir yaklaşımla değerlendirmeye çalışacağım.
Yurtdışı Secim Bölgesi kabul edilirse, 20 -24 arasında milletvekili çıkarma şansı da olabilir. Ve inanıyorum ki; siyaseti Avrupa´da değişik siyasi parti ve kurumlarda öğrenmiş arkadaşlarımız, Türkiye siyasetine bir farklılık, bir güzellik de getirebilir. Konu üzerine eğilmenizi ve ilginizi rica eder, engin saygı ve sevgilerimi sunarım.
Remzi UYSAL; TURGEM Genel Başkanı´´
() 21 Feb 2011 uysalremzi()yahoo.de Subject: Lübeck´den selamlar, turgem()yahoo.de
Önemli Not: Bu talep, 23 Şubat 2011 tarih ve 3433 numara ile 4982 Sayılı ``Bilgi Edinme Hakkı Kanunu´´ gereği YSK Başkanlığı`na iletilmiş ve 11 Haziran 2011 parlâmento seçimlerinde uygulanacak yöntem ile ``sorun`un çözümü hakkında´´ ne düşünüldüğüne dair bilgi istenilmiştir. (MNS:28 Şubat 2011)



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.