Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Din konuları
Açıklamalar (33)
Görüşler (1019)


Din - Görüşler konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 26.10.2022 19:52:34

‘Din ve Liderlik’ Çalıştayından notlar…

‘Din ve Liderlik’ Çalıştayından notlar…
26 Ekim 2022



Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com




Bursa, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti. Bu tarih şehri aynı zamanda geçmişi geleceğe bağlayan onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış, şairlere ilham vermiş, kaynayan madensuları, kaplıca otelleri ve şifalı suları, kentin mimari yapıları, külliyeleri, köprüleri, tarihi evleri, dört mevsim karla kaplı Uludağ’ı ile görmeye değer olan bir şehrimizdir.

Bursa aynı zamanda tarihi, milli ve manevi ruhuna uygun faaliyetlerin gerçekleştirildiği önemli kültür şehirlerimizden biridir.

Bu güzide şehrimize defalarca gitmek, gezmek ve görmek nasip oldu. Ancak bu sefer Bursa’ya kısa adı KURAV olan Kur’an Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen çok önemli bir çalıştay davetine icabet etmek üzere gittim.

Zira bu vakıf bünyesinde şimdiye kadar insanların ortak bir konu veya konular üzerinde öğrenme düzeyini artırmak amacıyla, daha çok uzmanlık alanına yönelik yapılan bilimsel ve akademik çalışmaları içerisinde barındıran, bilgilendirmeyi ve geliştirme adına çok sayıda çalıştaylar düzenlenmiş ve de düzenlenmektedir.



Çok yönlü bilimsel çalışmalara imza atan Kur’an Araştırmaları Vakfı (KURAV), Mayıs 1993 yılında Bursa’da İlahiyat Fakültesi’nden bazı bilim adamları ile işadamlarının gayretleri ile kuruldu. Vakfın kuruluş amacı; İslam dininin ve İslam kültürünün temel kaynağı Kur’an’ı öğrenmek, öğretmek ve günümüze verdiği mesajları doğru anlatmak. Kısacası İslam dini hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla bilimsel çalışmalarda bulunmak ve yeni nesillerin yetişmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirmektir.


Kur’an Araştırmaları Vakfı’nın halen başkanlığını yürütmekte olan Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi - İslam Hukuku Ana Bilim Dalındaki görevinden 40 yılı aşan akademik hayatını emekli olarak tamamlamış, ancak halen başkanlığını yaptığı vakıf üzerinden bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.

Çok sayıda eserleri bulunan Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, aynı zamanda Trabzon’un Çaykara ilçesinin eşraflarından olan ülkemizim manevi öncülerinden, çok sayına öğrencileri bulunan merhum âlim, zâhid ve müderris Hacı Hasan Râmî Efendi’nin oğludur.



Kur’an Araştırmaları Vakfı (KURAV) bünyesinde gerçekleştirilen ve iki gün devam eden ‘Din ve Liderlik Çalıştayı’ın açılış konuşmasını yapan Başbakan eski Yardımcılarından Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’ın, Peygamberimiz (sas.) dönemindeki yönetim tarzını, ilişki biçimlerini ve stratejilerini konu alan ‘Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed (SAS)’ başlıklı sunumunda, Resûlullah’ın ortaya koyduğu siyaset tarzı ve liderliği ile alakalı birçok bilinmeyen gerçeklere yer verilmiş oldu.


Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, Devlet eski Bakanlarından ve halen Bursa milletvekili olan Av. Hakan Çavuşoğlu, değerlendirme konuşmalarıyla çalıştaya katkı sağladılar.

‘Hz. Peygamber ve liderlik’, ‘Çağdaş Düşüncesinde Türkiye Merkezli Siyaset ve Liderlik Arayışları, Cumhuriyet Döneminde Dini Hayat’, ‘Türkiye’de Dini Liderlik’ ana başlık altındaki konular ile konuların değerlendirilmesi olmak üzere gerçekleştirilen dört oturumda, ülkemizdeki farklı üniversitelerinde görevde bulunan konularında uzman 34 ilim adamı tarafından yapılan ufuk açıcı ve etkili sunumlar ile yoğun bir çalışma ve müzakerelerle, konulara bilimsel olarak açıklık getirildi.

Böylece, İslam’ın temel prensiplerini doğru anlamak ve anlatmak amacıyla kurulmuş olan Kur’an Araştırmaları Vakfı (KURAV) tarafından kuruluş amacına uygun olarak, son yüzyılda sosyal, siyasi ve dini açılardan Türkiye’nin gündemini en fazla meşgul eden konular hakkında çok faydalı bir çalıştay gerçekleştirilmiş oldu.

Diğer bir ifadeyle, fevkaladenin fevkinde verimli ve de başarılı geçti.

Siyasi, sosyal ve dini tartışmaların çok faklı boyutlarda devam ettiği zor bir dönemden geçtiğimiz bu süreçte, milletçe böylesi faydalı ve bilimsel çalıştaylara büyük ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir.

Böylesine faydalı bir çalıştaya öncülük ettiklerinden dolayı KURAV adlı vakfın başkanlığını yürüten muhterem hocamız Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, başta olmak üzere vakfın kurucu üyesi ve çalıştayın organizatörü Muhlis Bilgin hocamız ile vakfın kuruluşuna ve çalıştayın toplanmasında emeği geçenlere teşekkürler ediyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.