Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2275) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? konusu hakkında görüşler
Ömer ÖZKAYA - (Ziyaretci) 26.08.2018 14:32:25

Platon sürekli reenkarne oluyor

Platon sürekli reenkarne oluyor
Bilindiği üzere Platon bir filozoftur, devlet yönetiminin filozoflara verilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu bakımdan hayli seçkinci bir kimliğe de sahiptir. Daha önceki bir yazımızda (19 Mart 2018, Akdeniz-3) Kenan Evren`in durup dururken Platon`u okuduğunu deklare etmesinin bir mesaj içerdiğini vurgulamıştık.
ABD Başkanı Donald Trump`ın sürekli sıkıştırılması yani başkanlık için ıslah ve takviye edilmesi, bu mümkün olmazsa tasfiyesine gidilmesi işlemini izledikçe ``Platon bugün yeniden reenkarne oldu´´ diyoruz. Platon`un bir başka özelliği de o zamanın liberalleri diyebileceğimiz Sofistleri ciddi şekilde eleştirerek entelektüel sahayı temizleme girişimleri idi.
Trump`ı izledikçe Platon`un sofistlere yaptıkları akla geliyor. Nerede ise ABD`deki tüm sofistlere yani ticari liberallere ayar vermesi buna mukabil sürekli kendisine de başkanlık profili kazandıracak darbeler yemesi akla klasik Yunan site devletlerini getiriyor. Her gün yüzlerce açmazlarla uğraşan, birçok ittifak kurma çalışmaları yapan Antik Yunan site devletlerinin krallarına giderek daha çok benzeyen Trump ve ABD, Platon`un yokluğunu hissettirmiyor. Yine malûmdur ki Platon`un sıradan insanlar ile yani seçmenlerle, eğitimsiz ve fakir halk ile arası hiç iyi değildir. Kenan Evren de 12 Eylül Darbe Yönetimi`ne ``musallat´´ olunmasını engellemek için ``Platon`un eserlerini okuyorum´´ diyerek bir bariyer örmüştü.
ABD sistemi aynen Platon gibi giderek daha ``seçkinci´´ bir ivme yakalarken nedense siyasal, mali, finansal ve ticari açmazlar ile de ``megara ambargosu´´ sendromu yaşamaktadır. Bunun sonucu gerçekten entelektüel, dinsel bir oligarşik yapının ABD yönetimine oturması olabilir. Atina devleti, Megara devletinin mallarının Atina`da satılmasına izin vermez ve Megara ambargosu adı verilen ambargo kararını alır. Bu kararla birlikte Antik Yunan site devletlerinin koalisyonlar kurma çabaları daha da hız kazanır. Bu süreç Yunan site devletlerinde başta yöneticinin vasıfları olmak üzere birçok parametreyi gündeme getirir. Tabii ki ahlak bunların başında gelmektedir. Yunan site devletlerinin yönetimlerindeki ve halktaki yozlaşma Platon`u filozofların devleti yönetmesinin daha uygun olacağı yargısına götürür. Trump, eski Yunan site devletlerinin kralları kadar derin bir kral profili çizemese de yaşam grafiği Yunan tanrıları ve kralları arasındaki tüm hile, aldatma ve kandırmacaları barındırıyor. Ticari zekâsı, girişimciliği ve ``Altın´´ kişileri ve projeleri seçmedeki yeteneği, ona ticari filozof hüviyeti kazandırır. Ayrıca şu ana kadar yürüttüğü politikalar, uyguladığı stratejiler ve herkesle barışabilme ve kavgaya tutuşabilme gibi geniş yelpazeli ``kararları´´, Platon`un vizyonuna uymasa da bir filozofun geniş perspektifine uyar. Bu eşikten girip Platon`a ulaşmak çok kolaydır.
Bugünkü ABD`yi ve Trump`ı anlamanın yolları, Antik Yunan site devletlerinin tarihini okumaktan da geçiyor. Bugünkü İranlılar, o zaman ki Persler, Yunan site devletlerinin de sorunu. Pers veya İran söz konusu ise ABD`li düşünce kuruluşları Antik Yunan-Pers savaşlarını inceler, bunlardan alınacak dersler manzumesini masaya koyarlar.
``ABD´´ dediğimiz küresel devletin ve bu devleti oluşturan ``aklın´´, Batı`nın antik ve yakın tarih okumalarını bir hayli iyi yaptığını ve giderek Platon`un tasnif ve etiketlemelerini stratejiye dönüştürdüğünü görmekteyiz. Evanjelist bir nitelemenin dinsel değil olsa olsa Platonist olacağını söyleyebiliriz. İskandinav, Antik Mısır, Antik Yunan mitolojisinin Evanjelist bir kıyafet giymesi ve Platon`un demokrasiyi değil de entelektüel, dinsel, oligarşik bir sistemi yüceltmesi not edilmesi gereken ciddi bir olgudur. Bugünkü ABD, doktriner bir mitolojinin ve görkemli bir liderliğin yani ``ŞOV´´ boyutlu ve gerektiğinde ihkak-ı hak hukuku uygulayacak bir dehşet devleti havası vermesi sebebiyle ``tanrısal´´dır. Fazlaca antik İskandinav, Antik Mısır ve Antik Yunan cesaret ve görkemi içermesi de bu hükmü desteklemektedir.
İşte tam bu noktada ``Aşil topuğu´´ mitolojik enstantanesini hatırlamak gerekmektedir. Bunun için ABD`nin gerçekten çok iyi analiz edilmesi ve izlenmesi gerekir. Yararlanacaklar için ABD ve bileşenleri, canlı strateji, tarih, maliye, ticaret, finans, hukuk, diplomasi, istihbarat ve askerlik vs derslerini ücretsiz vermektedir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.