Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? konusu hakkında görüşler
Ömür ÇELİKDÖNMEZ - (Ziyaretci) 2.01.2023 12:51:18

`Dördüncü Reich`i Almanya ve Polonya kuruyor!

“Reich”; sözlük anlamı imparatorluk, krallık, devlet ve zenginlik olan, tarihte ise Almanların kurduğu devletleri ifade eden Almanca kelime.

Tarihte üç Reich döneminden söz edilir.

Birinci Reich; 962 yılında kurulup 1806 yılında yıkılan ve Batı Roma İmparatorluğu`nun mirasını devraldığı söylenen Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu olarak kabul edilir.

İkinci Reich; Otto von Bismarck`ın 1871&8242;de Alman şansölyesi olması ile başlayan ve II. Wilhelm`in I. Dünya Savaşı`ndaki yenilgisiyle sonlanan, Prusya önderliğindeki Alman İmparatorluğu dönemidir.

Üçüncü Reich; Adolf Hitler tarafından kurulan, resmî ismi Alman İmparatorluğu olan Nasyonal Sosyalist Almanya`dır. 1943`te sınırların fazlasıyla genişlemesi üzerine Büyük Alman İmparatorluğu ismini almıştır.



Nasyonal Sosyalist Almanya, “Üçüncü Reich” (Drittes Reich) olarak da bilinir. Adolf Hitler, Üçüncü Reich`ın ilk yöneticisidir. Onun döneminde 2 Ağustos 1934 itibarı ile Cumhurbaşkanlığı ve Şansölyelik makamları birleştirilmişti.

Hitler`in intihar etmesinden sonra bu iki makam tekrar ikiye ayrıldı. Şansölyelik görevine Hitler`in yerine Joseph Goebbels geçmiş, fakat o da intihar edince yerine Ludwig Schwerin von Krosigk geçirildi.

Cumhurbaşkanlığına ise Büyük Amiral Karl Dönitzc atanmıştı. Hitler hayattayken Almanlar tarafından Führer; kılavuz, rehber, önder olarak isimlendirilmiştir. Üçüncü Reich 1945`te Almanya`nın savaşı kaybetmesiyle tarih sahnesinden silindi.

Dördüncü Reich henüz kurulmadı!..
Dördüncü Reich (Almanca: Viertes Reich), Adolf Hitler`in Üçüncü Reich`ının halefi olan, varsayımsal bir Alman Reich`ı. Neo-Nazizm ideolojisi ile kurgulandı.

Neo-Naziler "Dördüncü Reich" terimini, çoğunlukla Nazi Almanyası`na atıfta bulunarak, ancak sınırlı olmamak üzere, etnik olarak saf bir ırktan oluşan devletin öngörülen canlanışını tarif etmek için kullanıyorlar.



Neo-Naziler, Dördüncü Reich ile Aryan üstünlüğü, antisemitizm, Lebensraum, agresif militarizm ve totalitarizmi de öne sürüyorlar. 1990`larda yayınlanan broşürlere dayanarak birçok neo-Nazi, Dördüncü Reich`ın yükselişi ile Batı İmparatorluğu`nun tekrar kurulacağına inandırıldılar.

Medyedev, Jrinovski`den el almış!..


Rusya siyasetinin önde gelen figürlerinden ve zaman zaman Türkiye karşıtlığı ile ön plana çıkmasına rağmen Türkçe konuşan, aşırı milliyetçi milletvekili ve Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovski Nisan 2022’de ölmüştü.

Jrinovski; ilginç çıkışları ile tanınır, kamuoyu uzun süre söylediklerini tartışırdı. Nisan 2022’de ölünce sanırım bu misyonunu Rusya`nın eski cumhurbaşkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev devralmış olmalı ki, dünya gündemine oturdu.



Rusya`nın eski cumhurbaşkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev’in sosyal medya hesabından takipçilerine gönderdiği mesajında; "Almanya topraklarını ve onun uyduları olan Polonya, Baltık ülkeleri, Çekya, Slovakya, Kiev Cumhuriyeti ve diğer dışlanmışları kapsayan Dördüncü Reich kurulacak. Fransa ile Dördüncü Reich arasında savaş çıkacak. Avrupa bölünecek, Polonya bu süreçte yeniden paylaşılacak" dedi.

Mümkün mü?

Evet.

Zaten çoktandır Almanlar, Avrupa Birliği içerisinde kendi toprak bütünlüğünü genişletme çabası içerisindeler. Bununla ilgili alt yapı oluşturma faaliyetleri var.

Mesela Dietmar Heinrich Nietan; 2022`den beri Şansölye Olaf Scholz`un koalisyon hükümetinde Federal Dışişleri Bakanlığı`nda Almanya-Polonya Toplumlar Arası ve Sınır Ötesi İşbirliği Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

17 Haziran 1991 tarihli iyi komşuluk ve dostane işbirliğine ilişkin Alman-Polonya anlaşması, Almanya ile Polonya arasındaki yoğun siyasi diyalog ve sosyal temasların temeli ve çerçevesini oluşturur.

Polonya`nın 1999`da NATO`ya, 2004`te Avrupa Birliği`ne ve 2007`de Schengen bölgesine katılmasıyla ikili ilişkiler yeni bir aşamaya girdi. 2011`de Alman iş piyasasının tamamen açılması bu durumu daha da güçlendirdi.

Yaklaşık iki milyon Polonyalı ve Polonya kökenli veya ek Polonya vatandaşlığına sahip kişiler şu anda Almanya`da yaşıyor ve çalışıyor. Almanya, yirmi yılı aşkın bir süredir Polonya`nın açık ara en önemli ticaret ortaklığına yükseldi.

En üst siyasi düzeyde canlı bir fikir alışverişi ve sayısız ziyaret, iki ülke arasındaki dostane ortaklığın ve iyi işbirliğinin bir ifadesidir. Buna, en son 2018`de olmak üzere, her iki taraftan hükümet başkanları ve bakanların dahil olduğu hükümet istişareleri de dahildir.

Alman-Polonya Komşuluk Anlaşmasında belirtilen, sivil toplum değişimini hâlâ destekleyen ve 500`den fazla şehir eşleştirmesiyle birlikte Alman-Polonya dostluğunun önemli bir ayağını temsil eden çok sayıda Alman-Polonya kurumu oluşturuldu.

1991 yılında kurulan Alman-Polonya Gençlik Ofisi (DPJW), şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon gence ikili programlar yürütme konusunda destek verdi. Koalisyon anlaşmasında, mevcut federal hükümet gençlik çalışmalarını güçlendirme taahhüdünde bulundu.

Bölgesel ve sınır ötesi iş birliği için Alman-Polonya hükümeti komisyonu, ikili komşuluk anlaşmasının 12. Maddesi ve 17 Temmuz 1991 tarihli ilgili nota değişimi temelinde kuruldu.

Hükümet komisyonunun 18./19. Mayıs 1999`da Varşova`da, eski Alman-Polonya mekansal planlama komisyonunun, dördüncü bir komite olan mekansal planlama komitesi olarak hükümet komisyonuna entegre edilmesine karar verildi.

Bölgesel Planlama Komitesi`nin ilk toplantısı 28-30 Mart 2009 tarihlerinde Polonya Konut ve Şehircilik Ofisi`nin davetlisi olarak yapılmıştır. Komite için uzun vadeli bir çalışma programı tanımlamaya hizmet etti.

Almanya-Polonya yakınlaşmasının sebeb ve sonuçları…
Aslında bu ilk kez gerçekleşen bir olay değil. II. Dünya Savaşı başlamadan önce, 1934`te Deklaracja mi&281;dzy Polsk&261; a Niemcami o niestosowaniu przemocy / Almanya ile Polonya arasındaki Saldırmazlık Antlaşması imzalanmıştı.

Bu anlaşma sonrası ortaya çıkan durum Pi&322;sudski-Hitler Paktı olarak da bilinir. Almanya Dışişleri Bakanı Konstantin von Neurath ve Polonya`nın Berlin Büyükelçisi tarafından imzalanan ortak bir bildiridir. Hitler`in Nazi ölüm kamplarını Polonya da kurması tesadüf değildir.

Almanya ve Polonya arasındaki Avrupa entegrasyonunun geleceğine ilişkin algı farklılıklarının, bu yakınlaşmanın önünde en büyük engel olduğuna dair Avrupa içinden yapılan değerlendirmeler olsa da bu selin önüne set çekmek kimsenin haddi değil.



Berlin ve Varşova, Moskova ile nasıl başa çıkılacağı konusunda ortak bir pozisyona ulaşırsa, bu, AB`nin Doğu komşularına karşı yeni bir stratejik yaklaşım geliştirmesine izin verecektir.Polonya`nın politikası, kendi iyiliği için Doğu komşuları arasında demokrasiyi teşvik etme girişiminden ziyade Rusya karşıtlığı temelinde.

Almanya ve Polonya, 2004 yılında AB`ye katıldıktan sonra ekonomik bağların karşılıklı ilişkilerin önemli bir unsuru haline gelmesiyle birlikte daha da yakınlaştı.

Örneğin, 2018`de Almanya ile Polonya arasındaki mal ticareti 118 milyar avro değerindeydi; Almanya, Polonya`nın ana ihracat ülkesi ve Polonya -Birleşik Krallık ile aynı seviyede- Almanya`nın altıncı en büyük ticaret ortağı.

Bu yoğun jeo-ekonomik ilişki, kişilerarası yakın bir ilişki ile tamamlanmaktadır: Polonyalı göçmenler ve Polonya kökenli vatandaşlar, ülkenin çok kültürlü manzarasına katkıda bulunan Almanya`daki en büyük ikinci diasporadır.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.etymonline.com/word/reich

https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/52300

https://www.jpost.com/breaking-news/article-725916

https://www.ips-journal.eu/regions/europe/germany-poland-and-the-eu-4064/

https://exxpress.at/baba-wanga-hat-konkurrenz-medwedew-prophezeit-das-vierte-reich/

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/europa/zusammenarbeit-staaten/polen

https://www.cairn.info/revue-bulletin-de-l-institut-pierre-renouvin1-2007-1-page-71.htm

https://www.noo-journal.ru/declaration-on-the-non-use-of-force-between-germany-and-poland/

https://www.kooperation-ohne-grenzen.de/de/raumordnungsausschuss/geschichte-und-aufgaben/

https://www.dikgazete.com/yazi/almanya-da-darbe-soylentisinin-arka-plani-almanlar-abd-isgalinden-rahatsiz-5110.html

https://www.focus.de/politik/ausland/deutschland-als-viertes-reich-die-plemplem-prognosen-von-putins-lautsprecher_id_181511486.html


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.