Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 4.06.2022 11:04:44

100’üncü gününü aşan Ukrayna işgal savaşının serüveni

100’üncü gününü aşan Ukrayna işgal savaşının serüveni
04 Haziran 2022



Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Rusya’nın Ukrayna’yı işgal savaşı sadece savaşan tarafları değil, aynı zamanda dünya dengelerini de çok ciddi anlamda sarsmaya devam ediyor.

Rusya kısa zamanda hedefine ulaşır kanaati karşılık bulmadı.

Ukrayna beklenmedik bir direnişi gerçekleştirdi ve Ruslara ağır kayıplar verdirdiği bu savaş bugün 100’üncü gününü aştı.

Savaşın tarafları olan Ukrayna ve Rusya’nın yanında savaşa taraf olan diğer ülkeler, neleri hedefliyordu? Gelinen noktada sonuçlar üzerinden yapılan araştırmalara göre sahada ve masada kimler ne kazandı, kimler neleri kaybetti?

Bu soruların cevabı elbette nihai bir sonuç değil, çünkü savaş hâlâ devam etmektedir.

Ancak gelinen noktada savaşın 100’üncü gün değerlendirilmesi ve sonuçları, devam eden savaşın seyrini anlamak bakımından önemlidir.




100’üncü gün değerlendirmesini yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin 2014’te ilhak edilen Kırım ve o zamandan bu yana Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altındaki bölge de dahil olmak üzere ülke topraklarının yaklaşık beşte birini kontrol ettiğini bildirdi.

Bu sonuç hiç şüphesiz Ukrayna için ve Ukrayna’ya destek veren ülkeler için önemli bir kayıptır.

Ancak bu Rusya için asla bir zafer değildir.


Şöyle ki;

Bir iş için büyük emek harcanıyorsa, sonucunda harcanan emekle orantılı olarak işe yarar olması gerektiğini belirtmek için kullanılan “attığın taş ürküttüğün kuşa değsin” atasözü misali, Ukrayna’da 100’üncü gününü aşan Ukrayna’daki işgal savaşı Rusya’nın planladığı bir sonuç değildir.

Yani hedefine ulaşamayan, verdiği büyük kayıplar sonrası elde edilenler ise Rusya’yı tatmin etmediği gibi dünya kamuoyu nezdinde çok ciddi bir prestij ve itibar kaybına uğradığı bir gerçektir.



Şu bir gerçek:

Ukrayna krizi olarak başlayan ve bugün bir ‘işgal savaşı’na dönüşerek devam eden Rusya-Ukrayna savaşı adım adım bir ‘büyük hesaplaşmaya doğru ilerliyor.


Bu gerçeği gören Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘uzun soluklu bir savaşa’ hazırlanıyor.

Batı, çatışmanın önümüzdeki aylarda daha tehlikeli bir seyir izleyeceği gerçeğini hesap ederek, yeni birtakım önlemler ve savunma mekanizmaları oluşturmaya çalışırken; savaşın süresinin uzaması, kendisini uluslararası sistemden tamamen izole etmeye yönelik eşi benzeri görülmemiş uluslararası yaptırımların ağırlığı altında ezilmekten kurtulmak için Rusya’nın ise yeni arayışlara yönelişi dikkat çekmekte.

Tüm bu olumsuz gelişmeler bu savaşın Ukrayna’da kalmayacağı ve belli bir aşamadan sonra Doğu Avrupa üzerinden yayılacağını göstermektedir.

Ancak, Ukrayna’da Batı destekli güçlü direniş karşısında verilen büyük kayıplar ve uluslararası düzeyde Rusya’nın içine düştüğü yalnızlık ve izole durumdan hem Rus halkı hem de savaşın devam etmesiyle ilgili içeride, yetkililer arasında hoşnutsuzluğun devam ettiği ise diğer bir gerçektir.



Şimdi asıl cevap bekleyen ve merak edilen sorular ise şunlardır:

Rusya gibi büyük bir ülkeye yönelik en ağır yaptırımlar uygulanırken Rusya ekonomisi daha ne kadar dayanabilecek?

“Rusya’nın yeni Çarı” olarak anılan Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna savaşında tüm hedeflerine henüz ulaşmış değil. Verilen büyük kayıplar ve ülkesine yönelik ağır kayıplara rağmen hâlâ savaşı sürdürmeye devam eder mi?, Bu savaşın kazananı olmak ve yeniden Sovyetler Birliği dönemindeki toprakları geri kazanma adına Doğu Berlin’e doğru ilerlemeyi göze alır mı?

Putin, savaşı durdurursa Kremlin’de bir darbe olur mu?

Putin, tüm kayıplara rağmen savaşı sürdürmesi ve yaptırımların ağırlığı altında zayıflaması ve halkın öfkesi bir isyana dönüşür mü?

….Evet bu soruların cevapları elbette merak konusudur ancak cevapları zaman ve şartların gelişmesi yönünde karşılık bulacaktır.

Bekleyelim görelim…



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.