Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2280) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1672)


Dış Politika - Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 15.07.2020 15:43:37

Rusya`da ``Putin referandumu´´

Rusya`da ``Putin referandumu´´

Bugün Rusya`da ekonominin durumu kötü ve koronavirüs salgını ile mücadelede yetersiz kalınması moralleri bozuyor.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok şey vadetti, ancak vaat ettiklerinin birçoğunu yerine getiremedi.
Bu olumsuzluklara rağmen Putin, 2036`ya kadar koltuğunu korumasını sağlayacak anayasa değişikliği referandumunda Rus seçmeninden onay aldı.
Şimdi dünya başkentlerindeki siyasi kulislerde, ``Putin, referanduma neden gitti? Ve istediği sonucu nasıl elde etti?´´ sorularına cevap aranıyor.
Aslında Rusya siyasetini takip edenler için bu sonuç sürpriz olmadı.
Zira bende referandum öncesinde Putin`in yanlış politikaları ve ülkedeki olumsuzlukları sıralamış ancak alternatif bir muhalefet ve güven veren bir siyasi lider olmayışı nedeniyle Putin`in istediği sonucu elde edeceğine dikkat çekmiştim.
Nitekim de referandum sonuçları beni ve benim gibi değerlendirmelerde bulunanları haklı çıkardı.
Bu sonucu getiren Rusya özelinde bazı önemli sebepleri var.
Şöyle ki:
Ülkede muhalefet var, ancak 20 yıllık Putin, iktidarı döneminde siyasi cinayetler, baskılar ve özel siyasi operasyonlar ardından muhalefet cephesi sürekli bölündü ve zayıfladı.
Kısacası, demokrasi Rusya`da hâlâ emekleme dönemini yaşıyor ve sivil toplum diye bir şey yok.
Rusya siyasetinde Putin`e karşı olan muhalefet cephesi ise güçsüz ve etkisiz.
Muhalefetin mevcut durum anayasa değişikliği referandumu için elverişli olduğunu gören Putin, fırsatı kaza yapmadı ve 2036 yılına dek görevde kalmasının yolu açan sonucu elde etti.
Tartışmalar devam ediyor
Rusya`da anayasa değişikliği referandumu bitti. Ancak, Rus hükümetinin referandum sonuçlarını &8216;manipüle` ettiği, seçmenlere yönelik zorlamalar, muhaliflere baskı ve bağımsız seçim gözlemcilerine yönelik engellemelerle ilgili haberler üzerinden başlayan suçlamalar ve tartışmalar ise devam ediyor.
Demokratik temayüller bakımından olduğu gibi, ilkesel olarak da iktidar sahiplerinin görev süresinin uzatılmasına yönelik anayasa değişiklikleri, özellikle de ``özgür ve adil´´ anlamında demokratik süreçler için koşulların mevcut olmadığı Rusya gibi ülkeler için siyasi ahlak bakımında doğru değil.
Referandum kapsamında anayasanın 79`uncu maddesinin, ``Rus anayasasının uluslararası anlaşmaların üstünde olduğu´´ şeklinde değiştirilmesi, bundan böyle Rusya`nın uluslararası sorumlulukları yerine getirmeyeceği ve uluslararası kuruluşların kararlarına uymayacağı anlamına gelmektedir.
Bu durum Uluslararası Toplumu temsil anlamındaki kuruluşların varlığı ve üye ülkelerin sorumluluklarını yerine getirme zorunlulukları konusunda yeni tartışmalar başlatılacağı açıktır.
Aslında, Rusya anayasasının 79`uncu maddesindeki değişiklik Uluslararası Toplum ve onun kurum ve kuruluşlarına, yani küresel sisteme bir meydan okumadır.
ABD, referandumu demokratik temayüller bakımından eleştirirken, Rusya`nın da üye olduğu Avrupa Konseyi`ne bağlı ``AB-Venedik Komisyonu´´ anayasanın 79. Maddesindeki değişikliğin Rusya`nın uluslararası yükümlülükleriyle bağdaşmadığı değerlendirmesinde bulunarak, referanduma manipülasyon karıştığı yönündeki suçlamaların soruşturulmasını istiyor.
Rusya siyasetinin geleceği
2000 yılından beri Devlet Başkanı ve Başbakan olarak görev yapan Putin`in görev süresi 2024`te dolmuş olacaktı.
Anayasa değişikliğiyle Putin`in önceki görev süreleri sayılmayarak kendisine iki dönem daha devlet başkanlığı imkânı tanınmış oldu. Bir görev süresi altı yıl sürdüğü için teorik olarak Putin, ömrü vefa eder ve de seçilebilirse 83 yaşına kadar devlet başkanlığını sürdürebilecek.
Putin`in demokratik hukuk devleti, insan hak ve özgürlükleri gibi değerleri hiçe sayarak sadece kendi siyasi geleceğini garanti edebilme adına ülkeyi referanduma sürüklemesi, güçlü bir siyasi muhalefet ve güven veren bir siyasi liderin olmayışı, Rus seçmeni tarafından kaderci bir anlayışla kabul edilmesi Rusya siyasetinin geleceği adına olumsuz bir gelişmedir.
Siyasi istikrarsızlık korkusu, Rusların tüm olumsuzluklara rağmen sabırla Putin`e desteğini sürdürüyor.
Anlaşılan o ki, Rusya otoriter ve milliyetçi çizgisini sürdürmeye devam edecek.
Putin, iktidarını şimdilik sağlamlaşmış ve iktidar çarkını daha güçlü ve hızlı dönecek hale getirmiş olsa da, bu iktidarı her yönden güvence altına alma çabaları için Putin, ekonomik, siyasi ve iktisadi alanlarda çok ciddi reformlar gerçekleştirmeye yönelmek zorundadır.
Çünkü ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar aşılamaz ise Putin`in oyalama şovları ve siyasi taktikleri, halkı sakin tutmak için bir zaman sonra yeterli olmaz ve bir siyasi değişimi zorunlu hale getirmiş olur.
İşte o zaman anayasa değişikliği ne olursa olsun, halk desteği tersine döner ve Putin`in iktidar ömrü bitmiş olur.
Bekleyelim görelim&8230;


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.