Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2275) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 11.01.2023 21:09:04

2023’te barış olmazsa, dünya yeni bir savaş ve ekonomik krizle karşı karşıya kalacak

2023’te barış olmazsa, dünya yeni bir savaş ve ekonomik krizle karşı karşıya kalacak

11 Ocak 2023
Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal savaşı önümüzdeki ay birinci yılını doldurmuş olacak.

Ukrayna ordusu yılbaşı gecesi Makeyevka’daki meslek okulu binasının Amerikan HIMARS füze sistemleriyle bombalanması Ukrayna’dan yapılan açıklamada 400, Rus kaynaklarına göre ise 89 Rus askerinin öldüğü saldırıyla yeni yıl başlarken Ukrayna krizi büyük bir tırmanışa geçeceğinin sinyali verilmiş oldu.

Topraklarının 15’i Ruslar tarafından işgal edilen ve halen yoğun bir saldırı ile karşı karşıya olan Ukrayna, ABD ve AB’den aldığı güçlü destekle 2023’te savunmadan taarruza geçtiğinin işaretini bu saldırısıyla vermiş oldu.

Taraflar birbirinin kabul edemeyecekleri barış şartlarını ileri sürmeleri, barış yerine daha çetin geçecek yeni bir savaşa hazırlandıkları anlaşılmaktadır.

Rusya, kısmi seferberlik ilanı ile göreve alınan yeni askerlerini eğitirken, Batı’dan Ukrayna’ya gelişmiş silah sevkiyatlarını hızlandırması, ayrıca karşılıklı olarak güçlerini toplamaya ve çok yönlü askeri hazırlıklara yönelmeleri bunun en bariz örneğidir.



Avrupa kıtası, Batı İttifakı ile Rusya Federasyonu arasında çeşitli şekillerde tırmanan bir çatışmanın sahnesi haline geldi.

Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana topraklarındaki en büyük ve en tehlikeli çatışmayla karşı karşıya olmakla birlikte, yakın tarihin en büyük felaketine sebep olacak bir dünya savaşına dönüşebileceğinden korkuluyor.

Diğer bir ifadeyle, karşılıklı restleşmeler bir meydan okumaların devamında Ukrayna krizinin büyük bir hesaplaşmaya dönüşeceği kuvvetle muhtemeldir.

Zirâ bu savaş önlenemez ise Avrupa kıtası modern çağın her büyük küresel çatışmasında merkezi olacağı gibi sadece savaşan taraflar ve bölge değil, aynı zamanda bu savaşın ceremesini bütün dünya çekiyor ve de çekecektir.

Savaşın seyri içinde Rus kayıpları ne kadar çok artarsa, Vladimir Putin’in kontrolün elinden kayıp gittiğini ve ülkesinin küçük düşürücü bir yenilgi ihtimaliyle karşı karşıya kaldığını hissederse nükleer gücünü devreye sokacağı yönündeki endişeler de bir o kadar artıyor.

Kısacası, dünya başkentlerinde “barış mı yoksa önce bölgeyi sonrasında ise tüm dünyayı içine sürükleyecek yeni bir savaş mı?” sorusuna cevap arıyor.

Diplomasi, stratejist ve askeri ile siyaset bilimi uzmanlarına göre; eğer barış olmazsa dünya yeni bir büyük savaşla karşı karşıya kalacaktır.

Bu jeostratejik çatışmanın büyük savaşa dönüşmesi halinde yakın veya uzak gelecekte ne zaman ve nasıl sona ereceğini hiç kimse bilemez.



2023 yılı tüm olasılıklara açıktır.

Siyasi pragmatizmin hakim olacağına ve Batı ile Rusya’nın bir nükleer savaşın patlak vermesini veya mevcut savaşın başka cephelere sıçramasını önleyecek bir uzlaşmaya varacağına dair bir umut emaresi maalesef görünmüyor.

Ayrıca, savaş ve siyasi istikrarsızlığın sebep olduğu olumsuzluklar, dünyanın her yerinde ekonominin yavaşlaması ve hayat pahalığının artması ile geçim sıkıntısına yol açmaktadır.

Dünya çapında, savaşın ekonomilerine yansımaları nedeniyle iflas tehdidi altında olan yaklaşık 50 ülke var. İngiltere gibi bir ülke, son yılların en kötü ekonomik durgunluğunu yaşıyor.

…Ukrayna savaşı yüzünden bir çıkmaza giren Avrupa ekonomisi ayrıca Washington’ın izlediği enflasyon politikaları nedeniyle ekonomi alanında ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında gittikçe büyüyen anlaşmazlık söz konusudur.

Buna karşılık, 2023’te stratejik rekabetin daha da kızışması durumunda, işler kontrolden çıkıp 2022’de tanık olduğumuzdan daha kötü ekonomik ve askeri savaşlara doğru gidebilir.

Maalesef yeni yıl için güzel bir tablo görünmüyor ve Ukrayna krizinin aşılması yolunda ufukta kapsamlı uzlaşıya dair hiçbir ışık görünmüyor. Sözün özeti şu; durum vahim ve gerçekten endişelendiricidir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.