Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet LOÇAK - (Ziyaretci) 4.12.2019 16:47:08

ABD ve İran`ın kıskacındaki Irak`ta neler oluyor?

ABD ve İran`ın kıskacındaki Irak`ta neler oluyor?


Irak çapında 1 Ekim`den beri protestolarda güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanması sonucu 400`den fazla can kaybına, 15 binden fazla yaralanmasına sebep olan olaylar sonrası, Başbakan Adil Abdulmehdi`nin sunduğu istifa, Irak Parlamentosu tarafından kabul edildi.
Bir yandan yeni başbakan ve hükümet için siyasilerin alternatif arayışları devam ederken, diğer yandan ise istifaya rağmen protestolar devam ediyor.
Ülkedeki siyasi tartışmalar, değişim ve hak arayışı adına sokaklarda devam eden gösterilerin sonlanacağı yönünde bir emare maalesef görünmüyor.
Bu nedenle siyasi kulislerde özellikle göstericileri ikna edecek bir isim üzerinde uzlaşı sağlanması için arayışlar ve çalışmalar devam ediyor.

İran`ın Irak`ın içişlerine müdahalesine karşı tavırlarıyla bilinen Şii Molla Mukteda es-Sadr`ın desteklediği Sairun Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, üzerinde uzlaşılacak adayı meydanlardaki halkın seçmesi gerektiği yönündeki önerisi gerçekten çok anlamlıdır.
İstifa kararı ve yeni hükümet ile o hükümetin yeni bir reform paketi çerçevesinde yoksul kesimlere yardım ve iş fırsatlarının sağlanmasını içeren projelerde ayrıca yolsuzluk yapanların halkın önünde hesap vereceği gibi vaatler, gelinen noktada ikna edici olmuyor.
Çünkü protestocuların onayı alınmadan kurulacak yeni bir hükümette sükûneti sağlayamayacaktır.
Talepleri karşılanana kadar gösterilerin ara vermeden devam edeceğinin protestocular tarafından duyurulması bu görüşü doğrulamaktadır.
PROTESTOCULAR DEĞİŞİM İSTİYOR
Yeni bir anayasa ve yeni bir siyasi partiler konunu kapsamında devlet yapısındaki İran tandanslı dinsel ve mezhebi yapıların yıkılıp yerine milli ve yerli projelerle yeniden yapılandırılmaya gidilmesi protestocuların öncelikli beklentileridir.
Ülkenin güvenlik birimlerini yöneten ve yönlendiren, protestocuları sindirmek için acımasızca şiddet uygulayıp yüzlerce protestocunun öldürülmesinin sorumlusu olarak görülen İran destekli Haşdi Şabi (Halk gücü)`nin dağıtılması şart koşuyor.
Ayrıca, Irak`ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini gibi sorunların giderilmesi yolunda somut uygulamalar ve reformlar görmek istiyor.
İRAN`A ÖFKE
Ülke nüfusunun çoğunluğu genç ve orta yaştır.
Sokaktaki kitleyi de bu genç nüfus oluşturuyor ve özellikle genç işsizlik çok fazla.
Bu gün, düşük gelir düzeyine sahip, iş bulamayan Şii gençler ile Sünni gençler kol kola iş ve aş öncelikli refah seviyesi yüksek ortak bir gelecek için sokaklardadır.
Yani Irak`ta protestolara sebep olan mezhep farklılığı değil, İran`ın yönlendirmesiyle devam eden mezhebi rejim inşası ve ekonomik sorunlardır.
Gösteriler, Sünni kesimlerin yaşadığı yerleşim yerlerinden çok Şiiler`in yoğun yaşadığı bölgelerde oluyor.
Yani İran`ı protesto edenler daha çok Şii gençlerdir.
Çünkü Sünni bölgeler ile Şiiler`in yaşadığı bölgelerdeki sorunlar aynı.
Yani mağdur kesimlerin Şii çoğunluktan oluşması İran`a var olan öfkenin artmasına sebep oldu.
İran, Irak`ın içişlerine müdahale etmesi ve milli gelirin İran`ın yönlendirilmesiyle ülkenin kalkınması yerine Şii bir rejim inşasına ve o rejimi korumak üzere İran`ın yönettiği Haşdi Şabi (Halk Kuvvetleri Ordusu) için harcanıyor.
&8230;Ve yine &8216;Kardeş yardımlaşması` adı altında petrollerden elde edilen gelirden önemli bir pay farklı ülkelerdeki Şiilerin örgütlenmesi ve güçlendirilmesi için gönderiliyor.
Iraklı protestocular, ülkedeki siyasi ve askeri hegemonyasından rahatsız oldukları İran`ı ülkede mezhepçiliği yaymakla da suçluyor.
Aynı protestocular İran`ın yanında ülkelerini bahaneler üzerinden işgal ederek yakıp yıkan ve halen sömüren ABD`ye de öfkeliler.
Çünkü Irak halkı, ABD`nin ``demokrasi´´ vaatleriyle İran`ın hükmettiği ve kendilerinin de mezhepsel ve etnik yapılar üzerinden &8216;bölünmüş Irak`ı Iraklılara armağan ettiğine inanıyor.
Bugün Irak`ta çatışıyor gibi görünseler de aslında ABD ile İran`ın yönetme ve sömürme konusunda birbirinin ayağına basmamakta dikkatli hareket ettikleri görülmektedir.
Irak`ta protestocuların ``İran dışarı dışarı, ABD Irak`ı terk et, Bağdat özgür özgür´´ sloganı attıklarının sebebi işte budur.
BAĞDAT`TA &8216;ACILAR` SERGİLENİYOR
Başkent Bağdat`taki Tahrir Meydanı`nda üç ayrı &8216;Acı Sergisi` kuruldu.
Birinci sergide protestoların başladığı ilk günden beri hükümetin göstericileri bastırma ve aşırı güç kullanma kararlılığına atıfta bulunmak amacıyla eylemlerin ilk günlerinde polis kurşunuyla yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yer alıyor.
İkinci ve üçüncü sergilerde ise hayatını kaybeden göstericilerden kalan ve üzerinde halen kanlarının bulunduğu elbise, kask ve bayrakları teşhir ediliyor.
Sergileri günlük olarak binlerce gösterici ziyaret ediyor. Birçokları sergilerin başında duygusal anlar yaşıyor.
Zira sergilenenler Iraklı gençlerin iki aydır süren protestolarda gösterdiği fedakârlıkları hatırlatıyor.
Kısacası bu &8216;Acı Sergileri` çok anlamlı olmakla birlikte ve yakın siyasi tarihin utancıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.