Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10192
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (422) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (847) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (278)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1674)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ömer ÖZKAYA - (Ziyaretci) 5.01.2018 12:26:50

Afrika açılımı (3-4)

Afrika açılımı (3)
Türkiye, Afrika`da kendisine açık alanın nereler olduğunu, kısa vadede hangi alanları doldurup kalıcı olabileceğini belirleyerek işe başlayabilir. Bunlar ekonomik analizler sonucu belirlenebilir. Unutulmaması gereken şu: Siyasi olarak girdiğiniz yere ekonomik mantalitenizi de götürmez iseniz orada fazla kalıcı olamazsınız. Halkın en az konuştuğuna değil, en çok konuştuğu şeye yatırım yapmak lazım. En az konuşulan şey, hayatını çok fazla etkilemiyordur ya da mevcut siyasi yapıyı değiştiremeyeceğini düşünüyordur. Ama ekonomi böyle değil, ekonomi daha farklı.
Afrika halkının günlük hayatını dolduran konulara yatırım yaparak kalıcı olabiliriz. Afrika, mezhep temelli ayrışmalara, birçok tenakuza doymuş durumda. Çelişkileri yaşadılar, sıradan bir Arap`ın yaşamıyla prenslerin yaşamına bakıyor ve ``bu böyle olmaz, olmamalı, bunun İslam`la izah edilir bir tarafı yok çünkü´´ diyorlar. Zengin Müslümanların yaşadıkları ve yaptıklarının fakir Müslümanların gözünden kaçtığını düşünürsek, ciddi bir hata yapmış oluruz. Tarık Ali ve Amin Maalouf gibi Arap yazarların yazdıklarının bu kadar itibar görmesinin temelinde, yaşadıkları çelişkiyi izah edebilmeleri var.
Türkiye`nin Afrika`da, son yıllarda yaptığı ataklarla, yaklaşık 1700`lerden beri kaybettiği ağırlığı yeniden kazandığı söylenebilir. Ancak kıtada hala kıramadığımız, İngiliz, Alman, Fransız, Belçika ve Danimarka`ya ait sömürge sistemleri var. Biz hala Afrika`nın elitlerinin birinci tercihini Türkiye yapamadık. Bunu başardığımız gün Afrika`da inanılmaz bir mesafe almış olacağız ve bu bir daha geri döndürülemeyebilir. AK Parti bunu bugün önemli bir ölçüde başarmış gözüküyor. İstanbul`dan Ankara`ya giden uçak ya da otobüste önemli miktarda Afrikalı ya da Arap görebilirsiniz, bunlar önemli şeyler. Afrika ve Arap dünyasının ekabirinin gelip Türkiye`de yaşamasını, ekonomik faaliyetlerini buradan yürütmesini sağlayabilmeliyiz. Bugün hala Avrupa`yı tercih ediyorlar.
Afrika ve Arap dünyasına dönük çalışmalarımızın boşa gitmemesi için, bu coğrafyalarda kalıcı olabilmemiz için daha farklı bir stratejiye ihtiyacımız var. Bu coğrafyalarda müthiş siyasi başarılar gösteriyoruz, ekonomik olarak da kısmen gösteriyoruz. Bütün bunları kalıcı hale getirmemiz lazım, bunun ayrı bir stratejisi var. Bu, TİKA vb. kuruluşların boyutlarını aşar. Ciddi Afrika masaları kurulabilir. Bir hayli STK`mız var, ama Batı`daki örnekleriyle kıyaslandığında işlevsiz oldukları söylenebilir. Ama Batılı STK`lar, Afrika`dan adam devşiriyorlar. Onların devşirdiklerinin kalitesiyle bizim devşirdiklerimizin kalitesi ve temsil oranını yan yana getirdiğimizde, onların bizden üstün olduğu açıkça görülüyor. Henüz dini, siyasi, toplumsal, etnik ve popüler kültür bakımından temsil oranı yüksek Afrikalıları devşirmiş değiliz. Batı`nın yaptığını yapamaz isek, Afrika`da işler zorlaşır, verilen emek tam karşılığını bulamayabilir.
Dini, etnik ya da siyasi temsil bazı ülkelerde ihmal edilebilir ama popüler kültür, hemen her ülkede kabul görür. Batı buna çok önem veriyor, ünlü sanatçılarını, o ülkelerde en çok dinlenen sanatçılarını ülke ülke gezdiriyor. Peki bizden Afrika`da en çok kim dinleniyor? Yok. Müzik çok önemli. Müziğin olabildiğince gelişmesini sağlamak lazım. Afrika müzik tabanlı bir kıta, teneke sesine oynayan bir yer.
Afrika açılımı (4)
Bugün dünyadaki en geniş diasporalardan biri Afrikalılara aittir. Bu diasporanın öyle bir yayılımı var ki; stratejistler, analistler, politikacılar, askerler, istihbaratçılar ve işadamları, velhasıl dünyadan anlayan hemen herkes, altın madeni bulmuş gibi ilgileniyor Afrikalılar ile. Afrika`nın insanları gibi kaderi de yüzyıllardır kara ve bu süreç bir sure daha devam edecek gibi görünüyor.
Afrika`ya, Afrikalılara yatırım yapan zararlı çıkmaz, kömürün elmasa dönüşmesi gibi o yatırımlar bir süre sonra elmas olur. Bunu ekonomik anlamda ifade etmiyoruz, reel olarak Afrika`ya ciddi ve usulüne, evrensel gerçeklere uygun olarak girerseniz, altından bir kubbenin gölgesinde olursunuz.
İnsanlığın kadim sırlarının önemli bir kısmı da Afrika`nın derinliklerindedir. Bunun bilincinde olanlar uzun yıllardır Afrika`yı keşfetmeye adadılar kendilerini. Yeraltı ve yer üstü zenginlikleri mutlaka çok önemli fakat asıl ``büyük zenginlik´´, kara insanların kara bahtlarının gizlediği perdenin ardında mıdır? Konunun bu yönü mistik veya spekülatif geldi ise Afrikalıların kaç devlette önemli bir yere sahip olduğuna bakmak yeterlidir: Afro Amerikalılar, Afro İngilizler, Afro Fransızlar, Afro Ruslar, Afro Belçikalılar gibi&8230;
Dünyayı yerinden oynatacak veya dünyanın eksenini değiştirecek bir manivela gibidir Afrika. Ne büyük talihtir ki Afrika`ya nasıl yaklaşılması gerektiği hususu hala bir muammadır. Afrika`nın künhüne vakıf olacak bilim henüz ortalıkta yoktur.
Afrika`yı geç keşfedenler genelde dünyadaki rekabette de geridedir. Afrika`ya yaklaşmak bile dünyanın ekonomik, siyasal ve sosyal dokusunu çok radikal ve kalıcı bir şekilde değiştirmiştir. Bugün de dünyada yeni bir Afrika rekabeti ivme kazanmaktadır. Afrika`da rekabet varsa dünyanın coğrafya dışı ekseni bir daha tanımlanacak demektir.
Bugün dünyayı şekillendiren mistik grupların içinde Afrikalıların da ağırlığı vardır. Hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığı tespiti Afrika`dan başka hiç bir coğrafyaya bu kadar çok yakışmaz. ``Afrika`nın siyasal, etnik, sosyal karmaşasının sakladığı pırlanta, elmas veya altın ne olabilir?´´ sorusu özellikle Batı akademisinin popüler ilgi alanıdır.
Dünyadaki nesnelerin ilmine erişemeyen insanlık, gerçekten de trajikomiktir. Bu sebeple dünyamızda bazı coğrafyaların sırlarını, ilimlerini, fonksiyonlarını bilmek, gerçek coğrafya bilimine giden kapıları açar. Bu kapıları altın, gümüş, kıymetli mücevherat getirmek için de kullanırsınız, başka âlemlere yükselmek için de. Başka âlemlere yükselirseniz Piri Reis olursunuz, çizdiğiniz hala çizilemez, çözdüğünüz hala çözülemez. Ya da Tibet`e giden yolları bulur, dünyanın bilimsel önderi olursunuz. Fakat Tibet`e ulaşıp da Petersburg`a ulaşamayabilirsiniz. Büyüklüğün, gücün, iktidarın, aklın, bilimin, zenginliğin, ötelerin sırlarını ya Büyük İskender gibi ararsınız ya da akıbet itibariyle Hitler gibi olursunuz.
Doğu`dakiler niye Batı`ya, Batı`dakiler niye Doğu`ya giderler? Afrikalılar neden zorla yurtlarından çıkarıldılar, neden dünyanın dört bir yanına köle olarak satıldılar? Bu dramın sırrına vakıf olanlar yıldız olur, Ay olur, gezegen olur, hatta Güneş olur.
Afrika`ya yeniden girmiş olmak, Afrika`ya vakıf olmayı, derununu idrak etmeyi sağlasa, dünyaya Güneş gibi doğarız. (bitti)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.