Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10192
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (422) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (847) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (278)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1674)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 23.10.2021 13:11:46

Afrika çıkarması kimleri neden rahatsız etti!

Afrika kıtası özellikle son yıllarda Avrupa Birliği (AB), ABD, Çin ve Rusya gibi emperyalist ülkelerin rekabet alanına dönüştü.

Türkiye ise böyle bir zamanda ‘Afrika Açılımı’nı başlatarak, önemli politik hamleleriyle ilişkilerini geliştirmesi gerçekten takdire şayandır.

2005 yılında başlayan “Afrika Açılımı” ile hem Türkiye’deki Afrika algısı, hem de Afrika ülkelerindeki Türkiye algısı değişti.

Türkiye’nin ekonomik kazanımlarının yanı sıra kültürel ve siyasi kazanımlarda elde ettiği Afrika’da Türkiye en güçlü aktörlerden biri konumuna geldi.

Başkan Sn. Erdoğan’ın “sömürü değil, birlikte kazanmak ve paylaşmak” politikası sayesinde Türkiye’nin gerçekleştirdiği Afrika açılımını ve iki taraflı kazanımlar elde etmesini sağladı.

Bugüne kadar 28 farklı Afrika ülkesine 38 ziyaret gerçekleştiren Başkan Erdoğan’ın son olarak Angola, Togo ve Nijerya’dan oluşan 4 günlük turu Batılı sömürmecileri olduğu kadar içimizden onların değirmenine su taşıyan içimizdeki işbirlikçi çevreleri de rahatsız etmiş.

Afrikalılar, Batılı sömürgecilerin yanında Rusya ve Çin gibi emperyalist ülkeler yerine Türkiye’yi tercih etmeye başlamaları Fransa başta olmak üzere Batılı sömürmecileri telaşlandırdı.

Fransa, “Türkiye Afrika’da tam bir güç politikası sergiliyor” ifadesiyle Başkan Sn. Erdoğan’ın Afrika ziyaretinden duyulan rahatsızlığı itiraf etmiş oldu.

Fransız basınının yakından takip ettiği programla ilgili Le Monde gazetesi, “Erdoğan, Afrika’daki nüfuzunu genişletmek istiyor” başlığıyla endişelerini sıraladı.



Batılı sömürmecilerin telaş ve rahatsızlıklarını anlıyorum, ancak başta CHP olmak üzere bazı kalemşörler ile muhalefet kanadından gelen “Ne işimiz var Libya’da, Afganistan’da, Suriye’de?” gibi çıkışların bir benzeri, şimdi de Afrika için kullanılarak eleştirilerde bulunmalarına bir anlam veremiyor ve soruyorum.

“Yoksa siz, Fransızlar başta olmak üzere işbirlikçiliğini yaptığınız Batılı emperyalistler telaşlandıkları için mi rahatsız oldunuz?”

Başkan Sn. Erdoğan’ın Afrika’ya gerçekleştirdiği ziyareti “Mesela bu ziyaretlerin amacı nedir? Davet edilmiş! Ülkede gırtlağa kadar ekonomik kriz var. Afrika turuna çıkılıyor. Kimin parasıyla? Halkın. O uçağın 3 Afrika ülkesini turlamasının bedeli devlete kaç lira? Üstüne diğer masrafları koyun” sözleriyle eleştiren malum cephenin borazanı Halk TV sunucusu Şirin Payzın adlı gazeteci müsveddesine cahilliğini anlaması için sadece bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Türkiye’nin Afrika ticaret hacmi 2003’de 5.4 milyar dolar iken, 2020 yılı sonu itibarıyla 25.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Afrika ülkeleriyle karşılıklı ziyaretler kapsamında yapılan anlaşmalarla devam eden ticaret ilişkileri sayesinde ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır.

Şimdi gelelim son Afrika ziyaretine…

Bu ziyarette Petrol-Gaz, Madencilik ve Enerji alanları başta olmak üzere Başkan Sn. Erdoğan ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari huzurunda iki ülke arasında 7 anlaşmaya imza atıldı.

Lome Büyükelçiliğimiz 1 Nisan 2021 itibariyle faaliyettedir. Bu ziyarette yıl sonuna kadar Togo Ankara Büyükelçiliğinin açılması, Togo ile siyasi, ekonomik, ticari ve askerî alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi kararlaştırıldı.

Basın toplantısı öncesinde Başkan Sn. Erdoğan ve Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe’nin huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmalar imzalandı.

Angola Cumhuriyeti ziyaretinde ise iki ülke arasında, hava ulaştırma, yatırımların karşılıklı teşviki, hidrokarbon ve madencilik alanlarında iş birliği, yenilenebilir enerji, vize muafiyetleri alanında Ankara’da imzalanan anlaşmalar yeniden değerlendirildi.

Türkiye’den SİHA almayı hedefleyen Afrika ülkeleriyle bu konuda görüşmeler bu ziyaret kapsamında ele alındı.

Kısacası bu ziyaret: siyasi, insani, ekonomi ve kültür ayaklarını içerecek şekilde, ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olmak üzere dört boyutta yürütülen Türkiye’nin Afrika politikasının bir devamı niteliğindedir.

Türkiye adına onur verici bu gelişmelerden ancak Türkiye düşmanları dış güçler veya onların işbirlikçileri olanlar rahatsız olabilir.

Belli merkezlerden yönlendirilen ve o merkezlerden aldıkları talimatlarla hareket eden işbirlikçi siyasiler ve kalemşörler bu gerçekleri bilsinler diye hatırlatmış oldum.

Dilerim bu gerçekleri öğrenir hatalarından dönerler…


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.