Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10194
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (423) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (278)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1674)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 25.02.2023 12:28:17

Birinci yılındaki Ukrayna krizinin geleceği

Birinci yılındaki Ukrayna krizinin geleceği



25 Şubat 2023
Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com



Bugün 24 Şubat, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal savaşının birinci yıldönümü.

Bu savaşı başlatılması geçtiğimiz yılın en önemli olayı olarak tarihe geçti.

Bunun birden fazla sebebi var.

Çünkü bu işgal savaşı, Mayıs 1945’ten sonra 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana kaydedilen ve Avrupa’yı tehdit eden en büyük savaştır.

Ayrıca bu savaşta Rusya’nın nükleer tehdidi ile birlikte bir dünya savaşına dönüşecek potansiyele sahip olması bakımından ayrı bir anlam taşıyor.

Yine bu işgal savaşı, Avrupalıları ABD’ye geri döndürdüğü gibi Çin’i de Rusya’ya yaklaştırmış olduğu için dünya dengelerini altüst ettiği bir gerçektir.

Bölgesel ve küresel düzeyde kurulan bu yeni ilişkiler, savaşın kilometre taşlarını hatta bundan ötesini belirleyecek olarak gören bazı ülkeler, 2023 yılın içinde ana eğilimlerini bu ilişkilere üzerinden şekillendirip mevzilenmeye başladıkları ise diğer bir gerçektir.



2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupalılar kendi aralarındaki ihtilaflarını karşılıklı anlayış ya da üç maymunu oynayarak çözdüler.

Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Varşova Paktı’nın çökmesiyle birlikte Berlin’den ayrılan Rus askerleri ve yıkılan duvarla iki Almanya’nın birleşmesi sonrası Almanya öncülüğünde yeni bir Avrupa ruhu dirildi.


Sınırlar çizildi, anlaşmalar imzalandı ve Avrupa kıtası iş birliğine, oradan da Avrupa Birliği’ne ulaştı.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sanıldı. Ancak, Rus tanklarının 24 Şubat 2022’de Ukrayna sınırını geçmesiyle Avrupa yeniden Rusya tehdit altına girmeye başladığında yanıldıklarını anlamış oldular.

Ruslar, tarihi haklar ve yüksek güvenlik gereksinimleri adı altında Ukrayna’ya şiddetli bir şekildeki saldırıları ve işgal savaşı maalesef hâmâ devam ediyor.

Ukrayna savaşının devamında Doğu Avrupa üzerinden Batı Avrupa, bir sonraki kurban olacağından korkuyor.

Bu korkunun sonucu olarak Avrupa yeniden ABD’ye teslim oldu ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına destek vermek zorunda kalmıştır.

Putin’in durdurulması veya hedeflerinden vazgeçmesi beklenmemeli.

Çünkü, küçük ve zayıf ülkeler uzlaşma adına küçük tavizlere razı olabilirler ancak paradoksal olarak Rusya gibi güçlü bir ülkeyi uzlaşıya ikna edebilmek için azına rıza etmek mümkün değildir.

Zira ona kabullenemeyecek bazı öneriler sunmak veya Batılıların başlattığı ekonomik yaptırımlarla Putin’in vazgeçirilmesi mümkün olmadı ve de olmayacaktır.

Çünkü Putin’in nihai hedefi; dağılan Sovyetler Birliğinden ayrılan tüm toprakları geri almak ve önemli bir dünya gücü olmak için Slav üstünlüğüne dayalı büyük bir devlet kurmaktır.



Nükleer tehdit, restleşme ve meydan okumaların devamı olarak büyük bir hesaplaşmaya hazırlanma adına karşılıklı olarak silahlanma yarışına başlanmıştır.

Aslında Rusya sadece Ukrayna ile değil, aynı zamanda uluslararası rekabet kapsamında, ABD öncülüğündeki Batı cephesiyle de savaş halindedir.

Ruslar, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’nü temsil eden 30 ülkeyle savaştıkları için Ukrayna’yı iyice daraltmayı planlamaktadır.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ABD ziyareti sonrası aldığı devasa askeri yardımların devamında 20 Şubat 2023’te ABD Başkanı Biden’in Kiev’i ziyaretinde, Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni silah yardımı sözünün yanında AB’nin de 18 milyarlık desteğine karşı Rusya, ortak muharebe yeteneklerini yenilemek üzere Belarus ve Çin ile ortak tatbikatlar düzenleyerek kendini hazırlıyor.

Ayrıca, tatbikatlarla savaş kabiliyetlerini sergileyecek olan Rusya, diğer yandan yeni askeri ekipmanlarını cepheye sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, kıtalararası hipersonik “Avangard” füze sistemine sahip bir alayın, Orenburg bölgesinde muharebe görevine geçtiğini duyurdu.

Rusya tarafından Belarus’a teslim edilen S-400 kompleksi İskender kompleksini savaş görevine hazır hale getirilmesi ise savaşın çok şiddetli geçeceği ve büyük bir yıkıma tarafların hazırlandığı anlamına gelmektedir.

Karşılıklı büyük hazırlıklar, savaşın büyük olasılıkla 2023 yılında şiddetlenerek devam edeceğini işaret etmektedir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.