Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2275) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 3.11.2018 11:44:45

Dünya İstanbul`da gerçekleşen `Dörtlü Zirveyi` konuşuyor


Dünya İstanbul`da gerçekleşen `Dörtlü Zirveyi` konuşuyor


Mart 2011`den bu yana devam eden Suriye krizine çözüm için Başkan Erdoğan`ın daveti üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İstanbul`da bir araya gelmeleri ile gerçekleşen o tarihi zirvenin yankıları devam ediyor.
Çünkü; dünya basınında geniş yankı uyandıran o zirve, hem diplomatik hem de siyasi bir başarıdır.
Bu buluşmayı daha önemli kılan ise ABD`nin başını çektiği &8216;Small Group`un düzenleyeceği &8216;Suriye`nin Geleceği Toplantısı`na Türkiye`nin çağrılmamasına karşı İstanbul`da bu dörtlü zirvenin gerçekleşmiş olmasıdır.
&8216;Dörtlü Zirve`de dört ülke, Suriye`nin toprak bütünlüğünde hemfikir olduklarını ortak basın toplantısında ifade etmeleri ve bu ortak görüşün sonuç bildirgesinde yer almış olması ise ABD`ye bir meydan okuyuşu niteliğinde olmuştur.
Çünkü, ABD başta olmak üzere emperyalist güç odakları Suriye`de faklı etnik kökenler, dini ve mezhebi farklılıklar üzerinde yeni bir devlet modeli planları hazırlandığını son zamanlarda yüksek sesle seslendirildiği gibi bu yönde çalışmalar yaptıkları bilinmektedir.
ABD, Türkiye - Rusya ve İran`ı devre dışı bırakma girişimi başarısız kaldığı görülmektedir.
Kendisi dışında da yeni bir işbirliği oluşmaya ve bunun bir güce dönüşmeye başladığını görmüş olmalı ve dışlayıcı olduğu kadar uzlaşmacı olmayan politikalarının değişime zorlanacağı ihtimal dahilindedir.
Kısacası Başkan Erdoğan, &8216;small grubu`na davet edilmemesini eleştirerek bir karşı hamleyle İstanbul`da Rusya, Almanya ve Fransa`nın da katılımlarıyla dörtlü zirve gerçekleştirmiş olması hem siyasi hem de diplomasi bakımından çok anlamlı bir başarıdır.
Ayrıca; &8216;Small Group` toplantısı öncesi İstanbul`da &8216;Dörtlü Zirve`nin gerçekleşmesi Suriye`nin geleceği adına yapılacak tüm görüşme, buluşmalar ile konferanslar için de mesaj olmuştur.
ABD, YENİ ARAYIŞLARI
VE &8216;SMALL GROUP`
&8216;Small Group`, ABD`nin Ortadoğu politikalarına ortak etmek istediği 7 ülkenin katılacağı bir yeni oluşumun adıdır.
Ancak bu 7 ülke içinde ABD`nin politikalarına karşı olan ülkeler de vardır. Almanya ve Fransa bunların başında gelmektedir.
Bütün bu buluşmalar ve zirveler Suriye üzerinden Ortadoğu`nun yeniden kendi çıkar politikalarına göre şekillenmesi için kendi aralarında gizli ve kirli pazarlık mücadelelerinin devam etmekte olduğunu göstermektedir.
Bu gizli pazarlıkların devamı niteliğinde &8216;Suriye`nin geleceğinin konuşulacağı &8216;small grubu` toplanacağı Ekim 2018`de ilan edildi.
Öncülüğünü ABD`nin yapacağı bu buluşmaya Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, İngiltere, Almanya ve Fransa davet edildi.
ABD, bölgeye yönelik hakimiyet ve sömürü yapılanması politikalarına çanak tutmayan bölgenin en etkin ülkeleri olan aynı zamanda Suriye`de aktör olarak bulunan Türkiye, İran ve Rusya`yı devre dışı bıraktı.
Ancak bu dışlama İstanbul`daki &8216;dörtlü zirve`yle cevapsız bırakılmadı.
SURİYE`NİN GELECEĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
ABD, small grubu`nda Suriye`nin Kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı adı &8216;Kürdistan Eyaleti` ancak gerçekte ise ABD`nin kontrolünde &8216;Terör Devleti` projesini katılımcı ülkelere dayatmaya hazırlanırken, Başkan Erdoğan`ın ev sahipliğinde İstanbul`da gerçekleşen ve Putin, Merkel ile Macron`un katılımlarıyla gerçekleşen dörtlü zirvede, &8216;Suriye`nin toprak bütünlüğü` konusundaki ortak karar ABD`ye bir meydan okuyuş oldu.
Kısacası, Başkan Erdoğan`ın çağrısıyla Suriye`nin geleceği için tarihi bir adım atılmış oldu.
Bu tarihi zirvede, ``Silahlı değil, siyasi çözüm´´ temelinde &8216;Suriye`nin toprak bütünlüğü, terör unsurlarıyla mücadele ve yeni bir anayasa oluşumu ile Suriye`nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi´´ gibi Suriye`nin geleceği açısından hayati önem taşıyan ve &8216;Astana süreci`nde belirlenen ilkeler de, Türkiye ve Rusya`nın yanında AB`nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa tarafından da kabul edilmiş oldu.
Kısacası, AB bu iki ülke üzerinden sürece katılmış oldu. Çin zaten sürece başından beri destek veren ülkelerden biridir.
Böylece bu ortak görüşler, yerelde ve bölgede olan aktör ülkeler ile &8216;Uluslararası Toplum` için de yol gösterici olacaktır.
Dörtlü zirvede Türkiye, kendi güvenliği ve bölgesel çıkarları konularında muhataplarını bilgilendirme fırsatı buldu. Ayrıca ortak basın toplantısı ve sonuç bildirisindeki satır aralarında ABD`ye ``atacağın her adım ve başlatacağın her girişimde bizi ve kararlarımız hesaba katmak zorundasın. Aksi halde başarı şansın yok´´şeklinde derin bir uyarı mesajı gönderilmiş oldu.
Tek kelimeyle, çok anlamlı ve faydalı olan bu zirve, Başkan Erdoğan`ın şahsında Türkiye için hem diplomatik hem de siyasi bir başarıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.