Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2274) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (274)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 18.09.2021 22:17:28

Emperyalist ülkeler, Afgan madenlerinin peşinde! (1)

Emperyalist ülkeler, Afgan madenlerinin peşinde! (1)
18 Eylül 2021

Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Afganistan’da 20 yıl sonra işgalci ABD’nin desteğiyle yönetime gelen Taliban, geçen ay kontrolünü ele geçirdiği Afganistan’da “İslam Emirliği” ilan etmişti.

Kısa bir zaman önce ise Taliban kurduğu hükümeti ilan etti.

Ancak açıklanan geçici hükümet, başta işgalci ABD yönetimini ve müttefiklerini rahatsız etti.

Onları kaygılandıran konuların başında, ‘kapsayıcı bir hükümet’ oluşturma vaadine rağmen hükümette kadınlar ve etnik azınlıkların temsil edilmemesi ile kabinede doğrudan Amerikan askerlerine yönelik saldırılarda adı geçen hatta katliamlara karışan kişilerin görev alması olarak ifade ediliyor.

Kabinede en çok dikkati çeken ve işgalci ABD ve müttefikleri ülkeler tarafından terörist ilan edilip aranan Afganistan Başbakanı Molla Muhammed Hasan Akhund, Birleşmiş Milletler’in ‘kara listesi’nde.

İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani ise Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) arananlar listesinde bulunuyordu.

Bunların tamamı doğru:

Fakat işin aslı başka:

Yani, ABD ve müttefikleri için yeni kabinede, kadınların ve faklı etnik azınlıkların temsil edilmemesi veya sadece eski terörist ve düşman şimdiki müttefik Taliban’ın öncülerinden kabinenin oluşmasının çok fazla bir önemi yok.

İşin asıl sebebi şu:

ABD ve müttefiklerinin, Taliban’dan rahatsız olmalarının asıl sebebi, Taliban’la varılan anlaşmaya göre çekilme sonrasında hem Taliban yönetimi hem de oluşturulacak hükümetin kendileriyle işbirliği içinde olacakları vaadine Taliban’ın sadık kalmamasıdır.

Bu anlaşmaya uyulmadığının en bariz örneği ise Afganistan İslam Ermişliği açıkladığı hükümet kabinesinde işgalci güçlerin işbirlikçisi olan ve geçmiş hükümetlerde görevlerde bulunanlara yeni yönetimde önemli görevler verilmemiş olmasıdır.

Yani; anlaşma çerçevesinde kendileri çekildikten sonra kendilerinin emrinde hareket eden yeni ve eski sadıklarından oluşan mekanizmaların ortak yönetim oluşturmalarının gerçekleşmemiş olmasıdır.

Bu gelişme, Taliban’ın eski düşmanı şimdi ise yeni müttefiki olan işgalci Amerika ile Avrupa Birliği (AB)’nin ciddi manada rahatsız olmalarına sebep oldu.

Onların hedefi, çekilseler de eski ve yeni sadıklardan oluşacak hükümet sayesinde Afganistan’ın zengin madenlerine hükmetmektir.



Afganistan madenleri tüm emperyalist ülkeleri iştahlandırıyor.

Diğer bir ifadeyle; emperyalist ülkeler Afgan madenlerinin peşinde!

Nadir bulunan madenler için Çin’den ithalata bağımlı kalan ABD ve Avrupa Birliği (AB), şimdi Taliban ile en iyi ilişki kurma yolu konusunda bir ikilemle karşı karşıya.

Özellikle Batılı aktörler, Taliban’ı tanımaya mesafeli gibi dursa da ‘trilyon dolarlık’ maden zenginliğini yok sayma şansları yok.

Birçok Batılı yatırımcı, güvenliği ve hukukun üstünlüğü endişelerini gerekçe gösterdiklerine bakmayın, ABD ve AB, Taliban ile hem işbirliği yapacaklar hem de Taliban’ı çok kısa zamanda tanıyacaklar, zira buna mecburlar.

Çünkü Taliban, dünyanın iştahını kabartan çok değerli madenlere sahip bir ülkeyi yönetecek.

Taliban’a ülkeyi teslim eden ABD ve müttefikleri ise Taliban yönetimini baskı ve ekonomik şartlarını zorlaştırıcı girişimleriyle işbirliğine ve anlaşmalar imzalamaya zorluyorlar.

Korkuları ise daha işin başında anlaşmalara sadık kalmayan Taliban’ın, Çin ve Rusya ile gizli işbirliği kurmak suretiyle Afganistan’ın zengin madenlerinden ABD ve Avrupa Birliği (AB)’nin mahrum edilmesidir.

NOT: Daha dün Taliban’ı terörist ilan eden ABD ve müttefikleri bugün işbirliği içinde yeni ilişkiler kurmaya yönelirken, Türkiye’de ise hâlâ malum zihniyete mensup siyasi zevat “Taliban ile işbirliği Atatürk Cumhuriyetine yakışmaz” naraları atarak hükümete engel olmaya çalışması, tek kelimeyle siyasi çapsızlıktır.

Ancak şimdiye kadar olduğu gibi bugün de bu çatlak seslere kulak asmadan hükümetimiz, ülkemizin menfaatleri yönünde gereğini yapmalıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.