Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 22.09.2021 11:55:27

Emperyalist ülkeler, Afgan madenlerinin peşinde! (2)

Emperyalist ülkeler, Afgan madenlerinin peşinde! (2)
22 Eylül 2021

Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Askeri, siyasi, dini, sosyal ve ekonomik açıdan bir geçiş noktası olan Afganistan’da küresel güçlerin hesaplaşma ve güç mücadelesinin alanı olagelmiştir.

Pers İmparatoru Büyük Dara (M.Ö 500), Büyük İskender (M.Ö. 320) ve Timurlenk (M.S. 1400)’ten başlayarak, günümüze kadar uzanan sürecin sebepleri anlaşılmadan yapılacak Afganistan yorumlarının tamamı eksik kalır.

Yakın tarihte İngilizler tarafından kontrol altına alınan Afganistan, bağımsızlığını kazandığı 1918 yılından itibaren Rus nüfuzuna girmiş,

1979 yılında Ruslar tarafından resmen işgal edilmiş, Batı ve İslam ortak cephesi kurularak, ancak 9 yıllık bir mücadeleden sonra Ruslardan arındırılmıştır.

Afganistan; 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’deki İkiz Kulelere ve Pentagon’a karşı yapılan terör saldırılarını bu ülkede üslenmiş bulunan Usame Bin Ladin ve onun liderliğindeki El Kaide örgütünün düzenlediği iddiasıyla, ABD tarafından işgal edilmiştir.

(7 Ekim 2001). 1995 yılından 2001 yılına kadarki süreçte yaşanan ilişkiler incelendiğinde büyük güçlerin Afganistan’da hakimiyet kurma uğruna yaşanan çatışmalara öncülük ettikleri görülmüştür.

Dünya siyasetine yön vermek isteyen emperyalist ülkelerin Afganistan’ı elde tutmak istemelerinin elbette önemli sebepleri vardır.

Rusya, Afganistan üzerinden sıcak denizlere inme, İngiltere ise en zengin sömürgesi olan Hindistan’daki hakimiyetini korumayı amaçlıyordu.

20. ve 21. yüzyılda bu emperyalist güçlerin her biri, Orta Asya petrol ve doğalgazının, dünya piyasalarına taşınması için geçiş yolu olması hasebiyle Afganistan’a ayrı bir önem veriyordu.

ABD’nin geleceğini tehdit odakları olarak gördüğü İran, Hindistan, Çin ve Rusya’nın arasında Afganistan’ı “üs” olarak kullanmayı planladığı görülmektedir.

Yani, Afganistan’ın stratejik olarak önemli bir konuma sahip olmasıdır.

Çünkü Afganistan, stratejik fiziki olarak da “Asya kıtasının anahtarı ve kalbi” hükmündedir.

Ayrıca Afganistan, Orta Asya, sıcak denizler ve Ortadoğu’ya giriş-çıkış için en uygun kavşak noktası elbette önemli olmakla birlikte emperyalist ülkeler için daha da önemli iki sebep öne çıkmaktadır.

Birinci sebep; 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar stratejik konuma sahip olmasıdır.

İkinci sebep ise 21. yüzyılda ise hem jeopolitik ve hem de jeostratejik önemin yanında Afganistan’ın tespit edilen trilyonlarca dolarlık zengin maden rezervleridir.



ABD ve müttefikleri, işgal ettikleri Afganistan’da 20 yıl boyunca Afganistan’ın yeraltı ve yerüstü maden zenginlikleri üzerinde çok ciddi araştırmalar yapmışlardır.

Araştırmalarında zengin maden rezervlerinin olduğunu tespit etmişlerdi.

Hazırlanan raporlarda Afganistan’ın, birçok ülkenin ekonomisini büyütebilmek için ihtiyaç duyduğu ekonomik güce denk olabilecek değerli madenlere sahip bir ülke olduğu görüşüne yer veriliyor. Ancak Afganistan’daki Taliban’ın oluşturduğu hükümet kadroları, ülkenin maden zenginliğini çıkarmak için hiçbir deneyim ve tecrübeye sahip değiller.

İşgaller, direnişler ve iç savaşlarla ülke bir harabe içindedir. Afganistan’da, dış destek almadan verimli bir madencilik sisteminin oluşturulması mümkün görülmüyor.

Hâlihazırda Afganistan’ın en büyük yabancı yatırımcısı olan Çin, yüksek maden ihtiyaçlarını karşılamak için Afganistan’da verimli bir madencilik sistemi inşa edilmesi yarışına öncülük etmeye hazırlanıyor.

Pakistan’ın desteğiyle Çin, zaten Afganistan’da mineralleri çıkaracak anlaşmaları Taliban ile imzaladı bile.

ABD ve AB’den oluşan Batı Cephesi bu gelişmelerden rahatsızdır.

Taliban’ın kendileri dışında kurmaya çalıştığı ilişkilere engel olmak için ‘Batılı şer ittifakı’, insan hak ve özgürlükleri, basın özgürlüğü ile kadın hakları üzerinden Taliban yönetimine baskı uyguladığı gibi ABD Hazine Bakanlığı, Afganistan’ın ABD bankalarında tuttuğu milyarlarca dolarlık ulusal rezervlerine erişimini engelledi.

Onların hedefi, Taliban yönetimini kendi yörüngelerinde tutmak suretiyle Afganistan’ın zengin madenlerine hükmetmektir.

Şimdi küresel büyük güçler; işgallerle büyük kayıplar verme yerine, politik savaşla savaşta üstün gelme mücadelesine başlamışlardır.

Anlaşıldığı üzere, Afganistan’da savaş bitmedi ve bitmeyecek.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.