Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10194
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (423) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (848) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (278)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1674)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 28.02.2015 22:15:05

GERİLİM TOPLUYOR


GERİLİM TOPLUYOR




Gürcistan Sovyetler Birliği İşgali`nin 94. yıldönümünü anıyor.

Başbakan Garibaşvili, 25 Şubat 1921`in ülke tarihinin en trajik günlerinden biri olduğunu, takibeden Sovyet işgalinin yıkıcı etki yaptığını ve Gürcülerin bağımsızlıklarını kazanmak için büyük özverilere katlanmak zorunda kaldığını söylüyor.

"Komünist ideoloji ve rejime rağmen halkın özgürlük arzusu hiç kaybolmadı, özgürlük mücadelesi hiç dinmedi. Gürcistan`ın bağımsızlığı birçok kuşağın eseridir. Bizim sorumluluğumuz ise bu mirası korumaktır" diyor.






Gürcistan`dan başka Litvanya, Letonya, Estonya, Moldova ve Azerbaycan da Sovyet sonrası kurulan devletlerini Sovyet sisteminin işgali olarak kabul ediyor.






Ne ki Kırım`ın ilhakı ve Ukrayna müdahaleleri Rusya`nın havasını değiştirmiştir.

Rusya; NATO ve AB`nin eski Varşova Paktı ülkelerini ve eski Sovyet cumhuriyetlerini içine alarak genişlemesi karşısında kollektif güvenlik sözlerinin;

Avro-Atlantik topluluğun Rus çıkarları pahasına yayılmasının kılıfı olduğunu düşünüyor.

Toplum önderleri Rusya`nın Soğuk Savaş yıllarında onurunun ve çıkarlarının ayaklar altına alındığını, uluslararası ilişkilerde ülkenin aldatıldığını, iki yüzlülüğe maruz kalındığı ve verilen sözlerin tutulmadığına, sonuçta Batı`nın parçası olmaktan vazgeçildikten sonra Rusya`nın yanılsamalardan kurtulduğunu ilişkin yeni bir anlatıyı yaygınlaştırıyor.

Bu noktadan Marksizm-Leninizm`in yerini alan yeni bir Rus ideolojisi gelişiyor.






Şimdi Rusya`da, bir zaman önce oyunun kurallarını ABD ve AB`nin belirlediği ama bugün transatlantik ittifakın bir efsaneden ibaret olduğu,

NATO` nun sanıldığı kadar güçlü olmadığı ve Batı`nın inişe geçtiğine ilişkin inançlar pekişiyor.

Rusya yeniden süper güç olarak düşünülüyor,bu yüzden politikalarından geri adım atmıyor, Batı`yı ödün vermeye zorluyor.






Rusya, Batı ile ekonomik fayda getirebilecek ilişkiler isteğindedir.

Ama önceliğini Batı`nın Rusya`yı dikkate alması, Rusya`nın nüfuz alanlarını tanıması ve eski Sovyet ülkelerine karışmamasına veriyor.

Baltık Denizi ile Karadeniz arasındaki potansiyel çatışma alanında Gürcistan, Azerbaycan, Litvanya, Letonya, Estonya, Moldova` da ilişkilerin gergin bir düzlemde ilerlemesini, Batı`nın yıkıcı politikalarının sonucu olduğuna inanıyor.






Nitekim Baltık ve Karadeniz ülkeleri de kendilerini Rusya`nın etkisinden kurtarmak için Batı ile ilişkilerini geliştirme çabasındadır.

Bu ülkelerin NATO`ya ve AB` ye üye olmaları ya da üye olmak gayretleri Rusya`nın etkisinden kurtulmanın önemli adımlarını oluşturuyor.






Litvanyalılar, Letonyalılar, Estonyalılar Sovyet iktidarını hep bir işgal olarak görmüştür.

Batı`nın bu ülkeleri tanımama politikasının temeli de buydu, nitekim üç Baltık cumhuriyeti de işgal tezine dayanarak bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Moldovalılar da Sovyetler Birliği`ne işgal yoluyla girmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Azerbaycan`da da bugünkü devlet yapısını Sovyet güçleri tarafından yıkılmış olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti`ne dayandırıyor...






Bu noktada Almanya Başbakanı A.Merkel Avrupa`da barış düzenine işaret ediyor.

" Biz, Rusya`ya karşı değil, Rusya ile işbirliği yaparak Avrupa`da güvenliği sağlamak istiyoruz. İkinci Dünya Savaşı`ndan bu yana Avrupa`da barışın sağlanabilmesinin en önemli sebebi, sınırlarımıza saygı duymayı öğrenmiş olmamızdır. Ama bu imkanın olmaması halinde, ilkeler ve çıkarlarımızı savunmalıyız" diyor...






Şimdi Almanya 1967`de Sosyal Demokrat Başbakan W.Brandt`ın yürürlüğe koyduğu, Sovyetler Birliği ile doğrudan ilişki kurulması, Varşova Paktı ülkeleri ile ilişkilerin normalleştirilmesine dayanan Ostpolitik`i terkederek, yerine jeopolitik çıkarlarının ve ahlaki prensiplerin yönlendirdiği yeni bir siyasete yönleniyor.






Almanya`nın verdiği esinle Gürcistan, Estonya, Litvanya, Letonya, Moldova ve Azerbaycan` da da halklar eski günlerine dönmemek konusunda kararlı görünüyor.

Sovyet işgalinin bitmesinin ardından Doğu Avrupalı devletlerin tuttuğu yoldan ilerlemek isteniyor.

Almanya liderliğinde bu ülkelerin diğer Sovyet cumhuriyetlerinin yolunda ilerlemesi, buna karşılık olarak Moskova merkezli bir Rus İmparatorluğunun inşasının güçleşmesinin hesabını yapılıyor.






Bu anlayışların gelecekteki gelişmeleri etkileyeceğinden şüphe duyulmuyor...




28.2.2015







































Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.