Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10283
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (516) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (545) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1673)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 18.11.2023 18:49:49

Kararlarını İsrail’e uygulatamayan BM güvenilirliğini kaybetmiştir

Kararlarını İsrail’e uygulatamayan BM güvenilirliğini kaybetmiştir
18 Kasım 2023



Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com





Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Gazze’deki savaşa ‘acil ve uzatılmış ara verilmesini’ ve tüm taraflardan uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi talep edilen karar tasarısını onaylaması elbette hem çok önemli hem de insani ve vicdanı açıdan memnuniyet vericidir.

Ancak İsrail bu kararı yok hükmünde değerlendirerek reddetti.

Zira ABD ve İngiltere korumasındaki Siyonist İsrail devleti, kurulduğu 1948’den bugüne izlediği işgalci politika, saldırı ve toplu katliamları nedeniyle BM’de alınan kararların hiçbirini uygulamadı.

Bir ülke BMGK kararına karşı gelirse, bir sonraki adım Konseyin cezai işlem başlatmasıdır.

BM şartı uyarınca BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlara uymayan ülkelerin cezalandırılması için uluslararası bir gücün yetkilendirilmesini emredebilir.

Bunun dikkate değer bir örneği, 1991 yılında Irak lideri Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgalini tersine çevirmek için ABD öncülüğünde oluşturulan bir askeri ittifakın güç kullanmış olmasıdır.

1967 yılından bugüne Filistin topraklarını işgal ve Filistin halkına yönelik tehcir (zorla göç ettirme) ile soykırıma varan toplu katliamlar nedeniyle hiçbir zaman ne suçlandı ne de sorgulanıp cezalandırıldı.

İsrail terör devleti, 75 yıldır Filistin genelinde yıkım, işgal ve zorla göç ettirme ve cinayetlere sebep olmaktadır. 17 yıllık abluka Gazze’yi insan yaşamına uygun olmayan bir hale getirdi. Her 4 dakikada bir Filistinli, her 10 dakikada bir Filistinli çocuk öldürülüyordu. Şimdi ise yakılıp yıkılan Gazze bir harabeye döndü. İsrail’in hastaneleri, okulları, cami ve kiliseleri hedef alarak büyük bir yıkım ve toplu katliamlar gerçekleştirdiği bir gerçektir.

Ayrıca bölgede elektrik, yakıt, ilaç, su ve yiyecek akışını kesmek suretiyle Filistin halkını topyekûn cezalandıran, İsrail hakkında davalar açılabilir olduğu halde maalesef ABD’nin siyasi gücü ve baskıları nedeniyle İsrail hakkında ‘Beynelmilel hukuk’ işletilmemesi diğer bir hukuk ihlali ve bir savaş suçudur.

Kısacası, Gazze Şeridi, dünyanın en büyük açık hava hapishanesinden, en büyük açık mezarlığına dönüştüğü bir gerçektir.

Filistinlileri soykırıma tabi tutan İsrail’in hedefi, Filistin’i haritadan silmektir.

…Ve tüm bu yaşanan vahşet karşısında BM, kararlarını hiçe sayan İsrail’e karşı caydırıcı bir yaptırım veya ceza uygulayamamış olması hukuki bir utançtır.

Şimdi, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ve Lahey Adalet Divanı, uluslararası hukuki organlar olarak devreye girmeli ve gecikmeden, BM-GK kararlarını yok sayan, Uluslararası hukuku tanımamak suretiyle tüm kırmızı çizgileri aşan İsrail devletini ve Başbakan Netanyahu başta olmak üzere karar verici sorumlular hakkında ‘savaş suçu’ ve insanlığa karşı işlenen hukuk ihlalleri için davalar başlatmak üzere harekete geçilmelidir.

Aksi takdirde yetkilerini kullanmadıkları yargıçlar da bir hukuk ihlali suçu işlemiş olur. Ayrıca bu mahkemeler de saygınlığını kaybedecek ve de itibarsızlaşmış olacaklar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Lahey’deki davaya gönüllü olarak katılmaz ise ya bir operasyonla Sırp lider Miloşeviç gibi Lahey’e nakli gerçekleştirilmeli ya da mahkemeyi tanıyan bir ülkeye adım atması halinde orada tutuklanması gerekiyor.




İsrail şu anda uluslararası hukuk kapsamında hesap verme sorumluluğu konusunda pek de endişeli görünmüyor.

Çünkü, arkasında hukuk ve insan hakları evrensel değerlerini hiçe sayan ve tüm dünyayı askeri ve siyasi gücünü kullanarak baskı altına alan ABD ve İngiltere var ve İsrail ile yöneticileri için hukuk maalesef işletilmiyor.

Bütün bu yaşanan gerçekler gösteriyor ki, ‘hak haklının değil, güçlünündür’ ilkesi günümüz dünyasında geçerlidir.

Hak, hukuk, insan hakları evrensel beyannamesi, barış ve özgürlük, BM-GK kararları ile Viyana devletler sözleşmesi ve Cenevre bildirgesi gibi anlaşma ve kararların hiçbir kıymeti harbiyesi kalmamıştır.

Zira, bu değerler içi boşaltılmış, siyasi çıkarlara kurban edilmek suretiyle inandırıcılığı kalmamış ve de itibarsızlaştırılmış kavramlardır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.