Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2275) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1671)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ömer ÖZKAYA - (Ziyaretci) 18.02.2018 23:04:32

Küresel panik yoğunlaşırken (1-2-)

Küresel panik yoğunlaşırken (1)
Ortadoğu`daki her gelişme (olumlu-olumsuz), küresel ekonomik, siyasal, finansal, istihbâri, diplomatik, enerji ve gıda gibi çok boyutlu konulardaki panik hali ile ilgilidir. Bunlara bölgesel ve küresel beka sorunlarını da eklemek gerek.
Menfaat alanlarının daralması ve kaptırılmaması saiki ile yapılan bu hareketlerin bir kısmı içgüdüsel, diğerleri de manipülatif, dezenformatif ve provakatiftir. Yeni menfaat alanları geliştirilememesi ve üstelik pastadan pay almak isteyen aktörlerin artması, bunlar yetmezmiş gibi bir de bazı ``pasta devlet´´lerin eski salmacılarına karşı önlemler alabilecek birikime ulaşması, kürsel panik seviyesini yükseltmektedir.
Bazı devletlerin güçlerinin; jeostratejik ve jeopolitik olarak nitelendirilen ve aslında bu vasıflardan uzak noktalara çekilmesi gibi ilginç tuzaklar ve sahte hedefler de inşa edilmektedir. Dolayısıyla güç yığılan ve çekilen alanlara yönelik iç hesaplar kadar dış hesaplara da bakmakta da fayda vardır.
``Büyük satranç tahtası´´ kavramı, bölgesel değil küresel bir tanımlamadır. Bölgesel stratejik tanımlamalar, bilerek aşırı abartılmış ve tuzaklanmış olabilir mi? Yerel unsurlara verilen asimetrik desteklere, asimetrik güç ile mi, asimetrik akıl, analiz ve strateji ile mi cevap verilmelidir? Küresel paniğe kapılan devletler hangileridir, panikleri gerçek midir, sahte midir? Küresel panik, küresel savrulmaya da sebep olur, peki savrulanlar var mıdır, savrulma numarası yapanlar hangileridir?
Bir deli kuyuya taş attı ise 40 akıllı niye onu çıkartmaya çalışsın, bırakın deli kuyuya taş ata ata kuyuyu doldursun. Bir kuyuya taş atılmış ise amaç, akıllıları hangi kuyunun başına toplayıp diğer boş kalan kuyulara kolayca yerleşmektir, bakılması gereken bu değil midir?
Uluslararası politik, ekonomik ve finansal şovlar hangileridir, hangileri gerçek oyunlardır? Daracık alana ciddi bir koalisyon ile değil de minyatür bir koalisyon ile geliniyorsa risk mi dağıtılıyordur, yoksa daha büyük operasyonlar serisi için gerçek tatbikatlar mı yapılıyordur?
Ortadoğu`daki her rekabetin, Batı`nın göbeğinde bittiği tecrübe ile sabit hale geldi ise bölgede rekabeti tekrar tetiklemek, hangi aktörleri parlatacaktır? İkinci Dünya Savaşı`nda 40-50 milyon kişinin kurban gittiği Avrupa`da savaşı Avrupa nasıl kazanmıştır? Ülke ülke veya total olarak değerlendirmekte beis yoktur.
Küresel paniğin varlığı Ortadoğu`da görülüyor ise bunun göstergeleri nelerdir? Ortadoğu`daki olaylar küresel panik ile ilgili değilse asıl senaryo nedir? Bir ön alma varsa önü kimler almaktadır, neyin önü alınmaktadır? Panik mi var, sistemli bir şekilde abartılmış olaylara karşılık abartılmış tepkiler mi var? Ya da küresel çapta olanlar gerçekten de bir panik oluşturacak kadar kritik gelişmeler mi? Küresel paniğin göstergeleri gerçekte neler olabilir?
Küresel panik yoğunlaşırken (2)
Ortadoğu`daki gelişmelere bakarak bir küresel panik yol haritası çıkarılabilir mi? Bu sorunun karşılığı ``Evet´´tir. Bu herkesin bildiği bir durumdur.
``SSCB`nin Afganistan`ı işgaline karşılık Humeyni de İran`da yönetime getirildi´´ dersek yakın tarihin üzerinden önemli bir örtü kaldırılmış olur. SSCB`nin Afganistan`a panik halinde çıktığı da bir başka boyuttur.
Bölgesel ve küresel panik yoğunlaşmalarıyla eş zamanlı olarak ülkesel, bölgesel ve küresel dizayn çalışmaları da başladı. İran-Irak savaşı, Saddam`ın tasfiyesi, PKK`nın tırmandırılması, bölgesel bazda mezhepsel gerilimlerin tetiklenerek İslam`daki ayrışmanın artırılması, laik, anti-laik çatışmasının örülmeye çalışılmasıyla özellikle Türkiye`de ordunun isabetsiz çıkışlarla gözden düşürülmesi, Selman Ruşdi`nin `Şeytan Ayetleri` kitabının küresel bir provokasyon için kullanılması, en sonunda Taliban ve El Kaide`nin, bölgesel coğrafyanın, jeopolitik, teostratejik ve jeostratejik bir mıknatıs vazifesi görmesiyle Ortadoğu`nun jeoaskeri bir sahaya dönüşmesi, hem küresel paniğin, hem de küresel dizaynın eş zamanlı yürütülmesindeki kilometre taşlarından bazılarıdır. Buna Türkiye`nin son 15 yılındaki gelişmeleri de eklersek tablo tamamlanacaktır. Bu tabloya eşlik eden bir başka tablo da Batı ülkelerindeki terörist eylemler zinciri ile Kafkasya`daki savaşımsı durumdur.
ABD seçimlerinde Al Gore`un seçilmesinin önlenmesi ve AB bölgesinde tırmanan ırkçılık, Yugoslavya`nın kanlı parçalanma süreci, ABD`deki liberalizm karşıtı gösteriler ve 2008`deki eko-finansal kriz, Batı`daki küresel paniğin yoğunluğunu artıran kilometre işaretleridir. Bu listeler tabii ki uzatılabilir. İstenirse diplomatik ziyaret trafikleri de bu listeye eklenir ve bunlar da analiz edilirse küresel panik + küresel parselizasyon da açıkça görülecektir. Şüphesiz büyük devletlerin kendilerince iyi hazırlandıklarına inandıkları yol haritaları var ve bunları uygulamaya çoktan beri koymuş durumdalar. Bir de devlet dışı küresel odaklar var ki onların yol haritaları, stratejileri, taktikleri ve sair yöntemleri de tabloya eklenince yüzlerce önemli soru kendiliğinden oluşacaktır. Tabii ki karşılıkları da&8230;
ABD`nin ``Genişletilmiş Ortadoğu ve Afrika´´ projesi gibi küresel bir dizayn çabasının dünyadaki bütün taşları yerinden oynatacağı da zaten öngörülen bir durumdu.
Bütün buraya kadar ciddi bir sürpriz yoktur. Sürpriz, Türkiye`de bölücülük bağlamında gelişen terör atmosferi ve bir de FETÖ projesindedir. Batı`nın ve bazı üst entelektüel strateji üreticilerinin ``hukuk´´ ve evrensel insan hakları kavramına dayanarak açık hukuksuzluklar, insan hak ve özgürlüklerinin istismarı ile sonuç alınacağını düşünmesi, bir başka sürprizdir.
Türkiye söz konusu olunca yabancıların taktik bir tercih yaptıkları görülmektedir: Türkiye`deki hükümetleri istedikleri doğrultuda siyasetlere zorlamak ve terör örgütlerine barınma ve sair destekler sağlayarak onları da stratejilerine destek olarak kullanmak&8230; İşte şaşırılan nokta da burasıdır. Bilim, teknoloji, felsefe, hukuk, yönetsel bilimler, askerlik, ekonomi, finans gibi yüzlerce alanda açık bir üstünlük ve açık bir gelişmişlik sergileyip de atadan-deden kalma usuller ile küresel bir dizayn girişiminde bulunmanın anlaşılabilir olması mümkün değildir.
Yabancıların bilindik metotlar kullanarak Ortadoğu`ya ve sonra tüm dünyaya yeniden şekil vermeye çabaladıkları açıkça görüldüğü halde bunlara geçmişte maruz kalanların tekrar aynı oyuna gelmeleri de yine anlaşılabilir olmaktan uzaktır.
Aslında tüm dünyaya şunu söylemek gerek: Dünya her zaman küreseldi, bundan sonra da hep küresel olacaktır. Akıllar ve gönüller de küresel olursa küresel bir paniğe gerek yoktur.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.