Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (834) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3425) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (272)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1667)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 22.06.2022 10:26:59

NATO, Türkiye’nin haklı taleplerini karşılar noktaya gelmeli

NATO, Türkiye’nin haklı taleplerini karşılar noktaya gelmeli
22 Haziran 2022



Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


NATO, tarihinin en önemli zirvelerinden birini 28-30 Haziran tarihleri arasında Madrid’de gerçekleştirecek.

Zirvenin iki ana gündem maddesi olacağı görülüyor. Birincisi, ittifakın NATO 2030 girişimi etrafında kabul edeceği yeni stratejik konsept belgesi; ikincisi ise Ukrayna’daki savaşa yönelik önümüzdeki dönemde izlenecek stratejiler.

Ankara’nın NATO zirvesinde tüm uyarı, çağrı ve şikâyetlerine rağmen terörle mücadelede NATO müttefiklerinden aradığı desteği görmediğini hatta bazı üye ülkelerin teröre destek verdiğini yüksek sesle bir defa daha ifade etmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin haklı taleplerindeki ısrarı, uzun yıllardır Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını dikkate almayan ABD’yi ve diğer müttefiklerini “büyük bir yüzleşmeye” zorlamış olacak.

Bu yüzleşmenin odağında ise Batı’nın terörle mücadeledeki ikiyüzlülüğü yer almaktadır.

NATO içinde müttefikimiz olan ABD ve AB üyesi ülkeler Suriye’nin kuzeyindeki bölücü terör örgütü PKK ve onun uzantısı YPG ve SDG’yi silahlandırıp destekledikleri artık bir sır değildir.


AB ve ABD, PKK’yı terör örgütü olarak tanıyor, ancak PKK’nın uzantısı YPG’yi IŞİD ile mücadelede “müttefik” olarak kabul eden bir yanlışın içindedir.

IŞİD’le mücadele işin bahanesi, ABD ve müttefikleri farklı isimler ve bahaneler üzerinden terör örgütlerini hem destekliyor hem de Türkiye’ye karşı bir baskı ve ödün koparma aracı olarak kullanıyor.

Türkiye’ye, silah ihracatında kısıtlamalar getirilirken; YPG ve SDG’ye silah ve eğitim desteğinin sürdürülmesi, dolaylı yoldan PKK terör örgütüne destek anlamına gelmektedir.

Başta ABD olmak üzere, YPG ve SDG’ye verilen silahlar, PKK gizli silah depolarında yakalanmış olması bu gerçeği doğrulamaktadır.


NATO içinde müttefiklerimiz olan ülkeler, terör örgütlerine verdiği silahlarla Türk askerlerinin ölümüne sebep olmaktadırlar.

Aslında teröre destek Türk devletine ve bölgenin barış ve huzuruna karşı ihanet derecesinde yapılan bir suç niteliğindedir.

Ayrıca Doğu Akdeniz ile Ege’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile Türkiye arasındaki gerilimleri kışkırttıkları bir diğer gerçektir.

Hedefleri Türkiye’den ödün koparmak amacıyla bu sorunları bir baskı aracına dönüştürmektir. Çünkü onlar, kendi geleceğini belirleme adına bağımsız kararlar alan değil, kendi emirlerinde hareket eden bir Türkiye istemektedirler.



ABD’nin öncülüğündeki Batı ittifakının en çok rahatsız olduğu lider ise Başkan Erdoğan’dır.


Sebebi ise Erdoğan’ın Türkiye’yi bir müstemleke ülkesi olarak kendi çıkarları uğruna kullanan Batı’nın yörüngesinden çıkaran politik hamleleri gerçekleştirmiş olmasıdır.

Bilhassa Başkan Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’nin sınırlarını aşan girişimleriyle Batılılara rağmen Libya, Doğu Akdeniz, Suriye ve Kafkasya jeopolitiğinde önemli kazanımlar elde etmesi, güçlü Türkiye istemeyen Batılıları çok ciddi anlamda rahatsız etmiştir ve de etmektedir.

Türkiye olarak bizi rahatsız eden ve gerilimin başlıca nedeni olan ise tüm uyarı ve çağrılarımıza rağmen küresel, bölgesel ve yerel güvenlik tehdit algılamamızın müttefiklerimiz tarafından görmezden gelinmesidir.

Ne hazindir ki, Türkiye’nin içinde bulunduğu ittifak sistemi NATO, hâlâ uygun düzeyde tepki verebilir noktada değil. Türkiye’yi asıl rahatsız eden de budur.

Halbuki, ABD ve AB üyesi ülkeler ile NATO terörle mücadele konusunda Türkiye ile beraber hareket etmesi gerekmektedir.

Çünkü terör küresel bir sorundur.

Terörle mücadele konusunda yalnız bırakılan Türkiye, Suriye’de, zaman zaman da Irak’ta ve yurt içinde terörle mücadele harekatları gerçekleştirmeye mecbur kalmaktadır.

Tüm bu gerçekler dikkate alınarak NATO, Türkiye’nin haklı taleplerini anlayarak karşılama yönünde kararlar almalıdır.

Terörle mücadele NATO’nun asli görevlerinden olduğu ve terörle mücadelede müttefiklik ruhu içinde Türkiye’nin yanında yer alınması ortak görüş olarak benimsenmelidir.

Aksi halde NATO, üye ülkeler arasında birliği hakim kılamayacağı gibi güven bunalımını da aşamaz.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.