Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10192
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2285) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (422) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (847) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (542) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (889) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (278)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1674)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 5.12.2015 22:11:29

Putin, dostluğu düşmanlığa dönüştürüyor



Putin, dostluğu düşmanlığa dönüştürüyor

05 Aralık 2015


Ankara-Moskova hattında yaşanan gerilimin bitmesi için diplomatik kanallar ve uluslararası kuruluşlar devreye girdi ama Putin dostluğu düşmanlığa dönüştüren girişimlerini sürdürüyor.

Ankara, Moskova`yı yumuşatmak için formül üstüne formül geliştiriyor fakat Putin`in yanında Rus bürokrasisi ve diplomasisi gerilimi sürekli artıracak söylemlerde ve eylemlerde bulunması sabır sınırlarını zorluyor.

Rusya bu gerilim üzerinden bir taraftan Suriye`ye yerleşmeyi planlıyor, diğer taraftan da güç gösterisinde bulunarak bölgede etkinliğini artırmaya çalışıyor.

Diplomasi ve bazı ilişkiler açık olsa da Rusya tüm ilişkileri dondurma yönünde karar üstüne karar alıyor. Putin, daha da ileri giderek Türkiye`de hükümetin ülkeyi bilerek İslamlaştırdığını ve Ankara`nın DAEŞ`le petrol ticareti yaptığını iddia etti.

Batı`yı şüphelendirmek ve Türkiye`ye karşı cephe alınmasını sağlamak için ``Erdoğan ve hükümeti ülkesini İslamlaştırıyor´´ tezini ileri süren Putin`e kimse inanmadı. Çünkü bu konuda Putin samimi olsaydı Erdoğan`la birlikte Moskova`da cami açmazdı.

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan için ``Güven duyulan dost, kararlı ve mert bir lider. Ciddi bir devlet adamıdır´´ gibi övgüler sıralayan Putin`in, şimdi şahsını ve ailesini itibarsızlaştırmak için ahlak dışı suçlamalarda bulunması onun tutarsızlığını ve psikolojisinin ne derece bozuk olduğunu göstermektedir.

En son olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosu enerji komisyonu başkanı Şerko Cevdet, Rusya`yı yalanladı. ``Rusya`nın uydudan çektiği görüntüler, Kürdistan bölgesinden Türkiye`deki Ceyhan Limanı`na petrol taşıyan tankerlere aittir´´ dedi.

Bütün bu gelişmelerden anlıyoruz ki; Milletler camiası ve dünya kamuoyu Putin`in suçlamalarına inanmamıştır. Suçlamaların belge ya da delil olmadan yapılması Putin`e duyulan güven ve saygınlığını sarsmıştır.

PUTİN, RUSYA`YI YALNIZLAŞTIRIYOR

NATO, ABD, Almanya, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan Savunma Bakanlıkları, Arap Birliği ve Avrupa Birliği; Türkiye hükümetinin DAEŞ`le petrol kaçakçılığıyla ilgili bir anlaşması olduğu yönündeki iddiaları inandırıcı bilgi ve delil olmadığı için reddediyor. Aynı ülke ve kuruluşlar, Türkiye`nin Suriye sınırında güvenliğini sağlama yönündeki meşru müdafaa hakkını destekliyor.

Ukrayna, Polonya, Baltık ülkeleri; ``Eğer Rusya, Türkiye`ye tahıl ihracatı yasağı getirirse, Türkiye`ye omuz vermeye hazırız´´ mesajları da anlamlıdır.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli`nin, Putin`in iddialarının asılsız olduğunu aksine DAEŞ`in sattığı petrolü büyük oranda Rus petrol tüccarları aracılığıyla Esed`in aldığını söylemesi ve bu konuda delillerin ve belgelerin bulunduğunu açıklaması; Rusya`nın destek verdiği Şam yönetiminin ve dolaylı yoldan da Rusya`nın terör örgütü DAEŞ ile ilişkilerini gündeme getirdi.

Bunlar gerçekten çok anlamlı ve önemli mesajlardır. Nitekim Türkiye`ye verilen bu güçlü destek sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sırbistan`ın başkenti Belgrad`da yapılacak AGİT Bakanlar Toplantısı`nda Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek ilk resmi temas başlamış oldu.

TÜRKİYE ÇÖZÜM İÇİN FORMÜLLER ÜRETİYOR

Ortak projeleri, devletler arası ilişkileri ve uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayan Rusya`nın Türk işadamlarına, öğrencilerine, işçi ve turistlerden oluşan Türk vatandaşlarına yönelik baskısı, tutuklama ve sınırdışı etme girişimleri devletlerarası hukuka ve diplomatik ilişkilere uymamaktadır ve insan hakları açısından da suçtur.

Putin`in iddialarının çürütülmesi ve Türkiye`nin destek bulması büyük bir başarıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Paris zirvesinde yaptığı konuşmada olduğu gibi ABD Başkanı Obama, Fransa Devlet Başkanı Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel başta olmak üzere dünya liderlerini bilgilendirmesi ile Başbakan Davutoğlu`nun Brüksel`de AB ve NATO yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin yanında Türkiye`nin yürüttüğü güçlü bir diplomasisinin bu başarıda büyük rolü olmuştur.

İSLÂM ÜLKELERİ TÜRKİYE`NİN YANINDA

Rusya`nın sınırları ihlal ederek suç işlediği ve Suriye`de DAEŞ yerine Türkmen ve diğer muhalefet güçlerini hedef alan saldırıları karşısında Türkiye`ye destek veren ABD, AB ve NATO`nun yanında Arap Birliği, Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere İslam dünyasından ciddi destek geldi.

Rusya vizesiz seyahat hakkını iptal ederken AB, Türk vatandaşlarının serbest seyahat hakkını anlaşmaya bağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti esnasında Katar ile Türkiye arasında 15 maddelik sözleşme imzalandı ve karşılıklı vize uygulamasına son verildi. Doğalgaz ve petrol konusunda önemli anlaşmalar imzalanarak alternatifler oluşturuldu.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbankulu Berdimuhamedov ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türkiye ile her alanda işbirliğine hazır olduklarını bildirdiler.

Türkmen ve Azeri doğalgazı ile petrollerinin Avrupa`ya aktarımında ana güzergahın Türkiye olduğunu açıkladılar.

Suudi Arabistan ve Arap Emirlikleri Rusya`nın sınırlarını kapatarak geri çevirdiği sebze ve meyve ihracatına talip olduklarını belirttiler. Böylece yeni bir pazar kapısı açılmış oldu.

Bu destekler çok önemli olmakla birlikte Türkiye-Rusya`nın hırçınlığına karşı itidalli olmayı ve uzlaşmacı tavrını sürdürmelidir. Desteklere ve verilen sözlere değil kendine güvenmeli. Bu destekler her an çekilebilir gerçeğinden hareketle hesaplarını ona göre yapmalıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.