Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (272)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1667)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 28.01.2023 11:29:23

Rusya ile Avrupa’nın karşı karşıya gelmesi ABD’nin bir zaferidir

Rusya ile Avrupa’nın karşı karşıya gelmesi ABD’nin bir zaferidir

28 Ocak 2023
Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com

AB’nin hedefi, ortak para birimi Euro’dan sonra ortak bir devlet (Avrupa Birleşik Devleti) olma adına kurumlarını oluşturmak üzere anayasa hazırlıklarına başlaması ABD’yi endişelendiriyordu.

ABD, kendi yörüngesinde tuttuğu Almanya liderliğindeki AB’nin kendisinden her geçen gün uzaklaşıp, Rusya ile yakınlaşmasından rahatsızdı.

ABD’ye rağmen Rusya ile yakın ilişkiler kapsamında enerji ve güvenlik anlaşmalarına varılmıştı.

Zira, Rusya gibi sınırsız enerji ve hammadde kaynaklarına sahip bir ülke ile Almanya gibi bir sanayi devinin müttefik olması Washington’un kıta Avrupası üzerinde kontrolü kaybetmesine sebep olacağı bir gerçekti.

ABD, Rusya ile Almanya arasında imzalanan 2. Kuzey Akımı doğalgaz boru hattı projesine ısrarla karşı çıktığı gibi Almanya’nın Rusya’dan fazla miktarda enerji alarak hem Kremlin’e çok miktarda ekonomik kaynak aktardığından hem de Rusya’ya bağımlılığını artırmasını çıkarları acısından tehlikeli görüyordu.

ABD, Ukrayna’daki iç karışıklığı özel operasyonlarla kışkırtmalarda bulunması ve Rusya’ya karşı NATO’ya alınma vaatleri sonucu Ukrayna’da tezgahlanan iç savaşın amacı Rusya’dan Avrupa’ya gelen enerji boru hatlarını kesmekti.


ABD’nin bu savaşın başlamasını en çok isteyen ve kışkırtan olmasının sebebi de budur.



Ukrayna krizi ile Kırım’ın ilhakından sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımların amaçlarından belki de en önemlisi, ticaret ve yatırımlar sebebiyle AB ile Rusya arasında doğması muhtemel karşılıklı bağımlılığı önlemektir. Yani ambargo sadece Rusya’ya değil, aynı zaman da AB’ye uygulanıyor.

Enerji kaynakları bakımından Rusya’ya bağımlı olan Avrupa, Rusya ile karşı karşıya gelmemek için ABD’nin aldığı yaptırım kararlarına uymak istemiyordu.


Ancak, Birinci Çeçenistan Savaşı (1994-1996) ve İkinci Çeçenistan Savaşı (1999-2000) ile Çeçenistan’ı işgal etti. Her iki işgalde toplu katliamlar ve büyük yıkım yaşanmıştı. 2008 yılında Gürcistan’a saldıran Ruslar, Abhazya ve Güney Osetya’yı işgal etti ve kendine bağladı. Ve 2014’de Kırım’ı ve devamında Donbass bölgelerini işgal eden Ruslar, Ukrayna işgal savaşı ile sürdürdükleri yayılmacı girişimleri, Almanya liderliğindeki Avrupa Birliği’ni ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına mecbur ederken, diğer yandan yeniden ABD’nin yörüngesine geri dönmek zorunda bırakmıştır.

Özetlenecek olursa; Batı’nın, özellikle Almanya gibi ülkelerin petrol ve gaza bağımlılıklarına dayanan çıkarlar gereği, Moskova ile daha önceki ilişkilerinin aksine, Rusya Federasyonu’ndan uzaklaşarak Kiev’i destekliyor olması aslında ABD’nin bir zaferidir.

Çünkü, Almanya’nın öncülüğündeki Avrupa Birliği (AB), ABD’nin boyunduruğundan kurtulma adına kendi dış politikasını oluşturmak ve kendi ordusuna sahip olma adına kendi kararlarını alabilen bir Avrupa hayali Ukrayna- Rusya savaşıyla hayal oldu.

Böylece ABD, kışkırttığı bu savaş sayesinde bir yandan yüklü maddi kaynaklar elde ederken diğer yandan Avrupa’yı Rusya’dan uzaklaştırıp tekrar kendi kontrolüne girmesini başarmış oldu.



Rusya’nın Ukrayna’yı işgal savaşının devamında Doğu Avrupa üzerinden Avrupa’nın içine doğru ilerleyeceği ve tarihin en büyük işgalinin yaşanacağı korkusunu yaşayan Avrupa, artık ABD’nin bir uydusu durumuna gelmiştir.


Rusya, yaptırımlar ve silah desteği nedeniyle kendine enerji alanında bağımlı olan Avrupa’yı cezalandırma adına doğalgaz vanasını sıktıkça sıkması Avrupa genelinde çok ciddi enerji sıkıntısına sebep olmuştur. Ayrıca temel gıda maddeleri sıkıntısı fiyat artışlarına sebep olurken, hammadde tedarik sorunu sanayinin yavaşlaması neden oluyor.

Kısacası Avrupa, İkinci Dünya Savaşı sonrası enerji, temel gıda maddeleri ile hammadde konularında tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşamaktadır.

Avrupa’nın Rus - Ukrayna savaşı nedeniyle karşı karşıya kaldığı bu devasa sorunlar ABD’nin Avrupa’yı yönlendirmesini kolaylaştırmaktadır.

Artık Avrupa’nın, İkinci Dünya Savaşı dönemi sonrasında olduğu gibi tamamen ABD’nin ‘modern işgali’ altına girdiğini söylemek yanlış olmaz.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.