Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10725
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (523) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (980) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1673)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
NECDET BULUZ - (Ziyaretci) 25.07.2015 13:20:58

Suriye bilmecesi.

Suriye bilmecesi.
NECDET BULUZ
Suriye`de çıkan iç çatışmalarda Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar birlikte hareket edip, Esad`ın devrilmesi için Suriye`deki muhalifleri destekleme kararı almıştı. Ancak, aradan geçen yıldan bu yana, Esad ayakta kalmayı başardı. Muhalifler ise bir türlü bir araya gelemedi.
Bölgede Şii yayılmacılığının önlenmesinde Suriye`deki dengelerin değişmesi için yapılan bunca çabanın sonuç vermemesi ve IŞİD tehlikesinin ortaya çıkması Amerika`nın politikalarını da değiştirdi. Obama yönetimi´´ Aşırı İslamcı radikal örgütler Suriye`de iş başında olmaktansa biz Esad ile birlikte olmaya razıyız´´ noktasına geldiler.
El Kaide`nin Suriye kolu El Nusra Cephesi, Amerika`nın mücadele ettiği bir radikal terörist grup olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu gruba başta Türkiye olmak üzere, Esad`ın devrilmesi için mücadele eden Suudi Arabistan ve Katar`ın da destek verdiği iddia ediliyor. Amerika`nın bu durumdan son derece endişeli olduğunu da biliyoruz.
Şimdi El Nusra cephesi, Esad`a karşı bir zafer kazandı. Nusra liderliğindeki cihatçı grupların oluşturduğu Fetih Ordusu son derece stratejik bir konumda olan İdlib`i ele geçirdi. Bununla kalmayıp, cephe büyüttü ve Cisr eş Şuğur ile bir askeri üssü daha düşürdü.
Suriye`de Esad`a karşı elde edilen bu ilerleme, öyle görünüyor ki Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar`ı heyecanlandı. Bu nedenle de günlerdir iddia edilen ``Türkiye Suriye`ye girecek´´ açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Zaten, bu konuda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında bir anlaşmanın var olduğu da belirtiliyor.
İşin ilginç yönü, böyle bir operasyona Amerika`nın sıcak bakıp bakmayacağıdır. Eğer, Amerika ikili oynamıyor, böyle bir operasyona sıcak bakıyorsa bu işin Türkiye açısından tehlikeli bir oyun olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada da Amerika`nın başka bir hesabının olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye`nin tuzağa düşürülüp batağa sürüklenebileceği ihtimalini yok sayamayız.
Türkiye ile Suudi Arabistan`ın Suriye`de Beşşar Esad yönetimini devirmek için ittifak kurduğunu Türkiye`den ismi açıklanmayan yetkililer Associated Press (AP) ajansına doğruladı. İki ülkenin ABD`nin aşırılıkçı gruplara yardım etmeyle ilgili endişelerini bir kenara attıklarına vurgu yapan AP, Obama yönetiminin yeni ittifaktan endişe duyduğunu, zira radikal İslamcı grupların Nusra liderliğinde birleşip Esad`ı devirmesini istemediğini belirtti. Ancak, Obama`nın yeni bir stratejiyi ortaya koymak için politika değiştirmiş olabileceğini de düşünüyoruz.
Suriye batağı, Türkiye için tam bir tuzak olabilir.
Suriye`ye yapılabilecek bir müdahalede Rusya, İran, Irak gibi ülkeleri karşımıza alacağız.
İç güvenliğimiz tehlikeye girecek. Böyle bir durum karşısında hiç kuşkusuz 7 Haziran`da yapılacak olan seçimlerin iptali gündeme gelecektir.
Zaten uzun zamandır seslendirilen ``Seçimler iptal olabilir mi?´´ sorusuna da böylece yanıt verilmiş olacaktır. Çünkü iktidar partisinin seçimleri kaybedeceği ihtimalleri görülüyor. Yapılan kamuoyu araştırmaları bu gerçeği ortaya koyuyor. Bu nedenle seçimlerin bir şekilde iptal edilebileceği senaryoları ortalarda dolaşıyor. Suriye`ye operasyon bunun nedeni olabilir.
Amerika`nın onayı ve desteği olmadan bir Suriye operasyonu mümkün değil. Bu konuda çeşitli açıklamalar da var.
Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Direktörü Joshua Landis ``Suudiler keselerini açtı ve Amerikalılar onlara &8216;bunu yapma` diyemez. Salman`ın İran`a karşı çabaları, Kral Abdullah`tan farklı olarak Müslüman Kardeşler`den öncelikli gördüğü aşikâr´´ dedi. Bunun özellikle Türkiye için tehlikeli bir oyun olduğunu söyleyen Landis, ``Ortadoğu`da her güç İslamcıların gücünü kendi çıkarları için kullanmayı denedi. Ama her seferinde ters tepti´´ şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Şu gerçek unutulmamalıdır:
Gerek Amerika`nın, gerekse Batı`nın şimdiki hedefi, Müslümanları Müslümanlarla çatıştırmak, zayıflatmak, gelecekte bölgede bir mezhep çatışması ile bu işi noktalamaktır. Böylece İsrail`in güçlenmesi ve bölgede ikinci bir Amerika olmasının yolu da açılmış olacaktır.
ABD Başkanı Obama, sık sık yaptığı açıklamalarında ``İsrail bizim için bölgede bütün müttefiklerimizden daha önemlidir. İsrail`in güvenliğinin sağlanmasında her türlü önlemi almaktan kaçınmayız´´ diyor.
Aslında, Suriye senaryoları nerede noktalanırsa noktalansın, bu işten en karlı çıkacak olan İsrail olacaktır. İsrail`in güçlenmesine, yayılmacı politikalarına böylece destek veriliyor.
Suriye`ye yapılacak bir askeri operasyonda 70 bin askerin görev alması hedefleniyor. Amerika`nın Eski Genelkurmay Başkanı Dampsey`in geçmişte yaptığı açıklamayı anımsadığımızda böyle bir operasyonun boyutlarının çok büyük olabileceğini görüyoruz. Bu operasyonda da Türk askerinin kullanılacağını söyleyebiliriz. Suudiler ve Katar bu işin sadece parasal alanında olacaklardır.
Biz, Suriye`yi iç çatışmaların başladığı günden bugüne kadar Türkiye için bir bataklık olarak gördük ve değerlendirdik. Şimdi, bazı senaryolar üretilerek bizi bu batağa sokmaya çalışanlar var bu konuda çok daha dikkatli olmamız gereken bir noktada olduğumuzun altını çizmek istedik.
necdetbuluz@gmail.com



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.