Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10725
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (523) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (980) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1673)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 21.08.2021 12:23:22

Taliban’ın dönüşü ve çekilme pazarlığının hikâyesi

Taliban’ın dönüşü ve çekilme pazarlığının hikâyesi
21 Ağustos 2021

Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Amerika’nın ana akım medyasında yorum yapan siyaset bilimcilerinin birçoğu ABD Başkanı Joe Biden için övgüler sıralayarak Afganistan’dan çekilme kararına destek veren görüşlere yer veriyor.

46 yıl aralıksız senatörlük, 8 yıl başkan yardımcılığı gibi önemli görev dönemlerinde Dış İlişkiler Komisyonu’nda uzun yıllar görev yapması, dünyadaki sayısız çatışma ve krizlerde temsilci olarak görevlendirilmesi, uluslararası alandaki çatışmaların çoğunda liderler ve etkin aktörlerle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda Joe Biden, baba George Bush’tan bu yana dış politika dosyalarında en deneyimli başkan olarak kendisinden bahsediliyor.

Ancak herkes Başkan Biden’ın başarılı bir politikacı ve başkan olduğu görüşünde değil.

Bazı yorumcular gibi Cumhuriyetçi George Bush ve Demokrat Barack Obama yönetimlerinde görev yapan Savunma Bakanı Robert Gates’e göre Biden; ‘Son 40 yılda uğraştığı tüm dış politika ve ulusal güvenlik dosyalarındaki yanlış seçimlerin’ sahibi olduğunda ısrarlı(!)

Biden’ı Saddam Hüseyin’i Kuveyt’ten çıkarmak için düzenlenen ‘Çöl Fırtınası Operasyonu’na karşı çıktığı için ayıplıyorlar.

Fakat Çöl Fırtınası Operasyonu’na karşı çıkan Biden, daha sonra geçmişteki tavrını değiştirmiş ve 2003’teki Saddam Hüseyin’i devirme savaşı lehine oy kullanmıştı.

Ayrıca Biden, Irak hakkındaki en tartışmalı fikirlerin, özellikle de ülkeyi Sünni, Şii ve Kürt olmak üzere üçe bölme fikrinin de sahibiydi.

Afganistan şaşkınlığı yaşayan farklı ülkelerdeki siyasiler ve askeri uzmanlar, tutarsız ve şartlara göre değişebilen Başkan Biden’ın yakın bir zamanda Irak ve Suriye’de kendileriyle işbirliği yapan terör örgütlerini de Afganistan’da benzeri bir operasyonla ortada bırakıp çekileceği uyarısında bulunuyorlar.



Afganistan’da yaşanan gelişmeler spontane bir gelişme sonucu değildir.

Başkan Obama döneminden bugüne sürdürülen açık-gizli pazarlıkların bir sonucudur.

Unutulmasın ki; ABD’de başkanlar değişse de devlet politikaları değişmez, devam eder.

Bu gerçekten hareketle ABD, yönetimler ile Taliban arasındaki başlatılan o gizli pazarlıkların hikâyesi ise şöyledir:

Başkan Obama’nın Usame bin Ladin’in ölümünden sonra Afganistan’dan çekilme yönünde önerisi olmuştu. Afganistan’dan çekilme adına Taliban ile gizli pazarlıklar bir önceki başkan olan Donald Trump zamanında başlatıldı.

Yeni Başkan Joe Biden ise Trump’ın politikalarını eleştirdiği halde Taliban ile başlatılan pazarlıkları sürdürdü ve çekilme kararı aldı.

Aslında Başkan Biden bu kararı almakta hiç zorlanmadı. Zira Afganistan’dan çekilme kararı bir devlet politikası olmakla beraber, ABD halkının ve Washington’daki tüm siyasi seçkinlerin de bu konuda desteği tamdı.

Bu desteğin sebebi ise şudur:

Irak ve Afganistan’daki işgaller, ABD tarihindeki en maliyetli savaşlar arasında yer alıyor. İki savaşın maliyeti 2 trilyon doları aştı (meblağ yalnızca Afganistan’ı kapsamıyor).

Askeri uzmanların raporlarında, Washington’un tarihinde verdiği tüm savaşların aksine bu 2 trilyon dolar tamamen borç alınmış bir para olduğu iddiası yer almaktadır. 2050 yılında bu borç servisinin maliyetinin yaklaşık 6,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Zira terörist rejim ilan edip yok edeceğini duyurduğu Taliban ile de pazarlık masasına oturmaya ve Afganistan’ı kendi eliyle teslim etmek ve çekilmeye mecbur kalmasının asıl sebebi budur.

Çekilmenin diğer bir önemli sebebi ise asker kayıplarıdır. Resmi verilere göre; 2800’den fazla ABD askeri ölürken, 20 asker de yaralandı. Katledilen Afganların sayısının ise 200 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Hal böyleyken şu an savaşın sonuçları ne olursa olsun, ister zafer isterse yenilgi olarak tanımlansın, ABD’nin bu maliyette bir savaşı durdurmaya ve çekilmeye mecbur kaldığı bir gerçektir.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.