Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2280) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1672)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 30.07.2022 12:01:46

Tunus’ta ihanet ve karşı devrim

Tunus’ta ihanet ve karşı devrim
30 Temmuz 2022



Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Dost ve kardeş ülke Tunus, Bizans entrikalarının sergilendiği bir dönemden geçiyor.

Cumhurbaşkanı Kays Said, kısa bir zaman önce referandumla 25 Mart 2021’de başlattığı antidemokratik planlarına meşruiyet kazandırma girişimi çeşitli halk katmanlarında karşılık bulmadı.

Tunus’ta halkın büyük çoğunluğunun boykot ettiği, küçük bir azınlığın katılımıyla gerçekleştirilen referandum ile kabul edilen yeni anayasa, ‘tek adam rejimi’nin mimarı Habib Burgiba ve halefi Zeynel Abidin Bin Ali’nin faşizan yönetimlerinin bir devamı niteliğindedir.

Yüzde 27.5 gibi düşük katılıma rağmen zafer ilan eden Cumhurbaşkanı Kays Said öncülüğündeki faşist çete Tunus’ta bir darbe gerçekleştirmiş oldu.

Tunus’taki yapılan referandum ile kabul edilen yeni anayasa; halkın değil, faşist azınlığın içinde yer aldığı bir azınlığı temsil ediyor.

Devrimle birlikte başlatılan demokratikleşme reformları bu anayasa ile sonlandırılacak ve Cumhurbaşkanı Kays Said hem ordunun başına geçecek hem de meclisin onayı olmadan hükümet atayabilecek.


Ayrıca hazırlanan metinde yer alan maddelere göre yeni anayasada Cumhurbaşkanı için hesap verme yolu da kapanmış oldu.

Said’in 2021’de meclisi feshedip hükümeti görevden uzaklaştırmasının birinci yılında kendi pozisyonunu sağlama almak, yetkilerini artırmak ve otokratik bir sisteme geri dönmek istediği açık bir şekilde görülmektedir.



2014 anayasası ile dayatılan ve küçük bir azınlığın onayı ile kabul edilen yeni anayasa arasında çok derin ayrılıklar ve farklılıklar olduğu dikkat çekmektedir.


Hâlbuki anayasa, halkı ve halkın değerlerini koruyan, bu değerlerin yaşanmasını teşvik eden, hak ve özgürlüklerin teminatı olan bir toplumsal mutabakattır.

Bu gerçekten hareketle anayasa için yapılan referandumlarda halk desteğinde kahır ekseriyet aranır.

Demokratik temayüllere göre katılımın düşük olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said’in anayasası meşru olmadığı ve Tunus halkını temsil etmediği bir diğer gerçektir.

Yeni anayasası için yapılan referandumun 27,5’de kalmasının bir diğer sebebi ise anayasa metninin Cumhurbaşkanı Kays Said ve yandaşları tarafından hazırlanmış olmasıdır.

Müslüman Tunus halkının inanç ve kültür değerlerinin yeniden dirilişi ve milli ruhun uyanışı olarak kabul edilen, 14 Ocak 2011 ‘halk devrimi’ ile elde edilen hak ve özgürlüklerin bir ifadesi olan 2014 anayasası ise geniş bir mutabakatla hazırlanmış ve çok yönlü tartışmalar sonunda sağlanan uzlaşı sonucu kabul edilmişti.

2014 anayasası uzun yıllar süren otoriter yönetimin ardından demokratik kazanımları koruyabilmek için güçlü bir Anayasa Mahkemesi’ne yer verilmişti.


Kısacası: ‘2014 anayasası’, devrim kazanımlarını somutlaştıran bir hukuki metin olarak tasarlandığı için ve çok partili demokratik sistem ile tüm halk katmanlarını temsil etmekteydi.



Çok sayıda STK, siyasi parti ve sendikaların oluşturduğu ‘Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi’ tarafından yeni anayasa reddedildi ve ‘2014 anayasası ise ‘meşru’ referans olarak kabul edildiği halde Cumhurbaşkanı Kays Said ve havarilerinin devlet kurumlarını kullanarak karşı bir tavır içine girmesi ülkenin barış ve huzuru adına gerçekten üzücü ve tehlikelidir.

Çünkü anayasayı meşru kılacak katılım gerçekleşmemiştir.

Cumhurbaşkanı Said ve yandaşlarının 27.5 oranındaki katılımı yeterli kabul ederek yeni anayasada ısrar edilmesi halinde önümüzdeki günlerde istenmeyen olayların yaşanmasına sebep olacağı kuvvetle muhtemeldir.

Çünkü Cumhurbaşkanı Said ve yakın ekibi; İslam karşıtı, demokratikleşme yolunda başlatılan reformları içselleştiremeyen, despot faşist bir ‘Çete’ olan politikacılardan oluşmaktadır.

Bu ‘Çete’; barışa, diyalog ve müzakereye, Hukuk ve adaleti önceleyen uzlaşıya, ‘’hayır’’ demekte ısrarcıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.