Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10388
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (523) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (643) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1673)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 20.12.2014 16:53:09

YENİ SOĞUK SAVAŞTA KÜBA

YENİ SOĞUK SAVAŞTA KÜBA

Küresel ekonominin sınırları, ABD`nin "Nerede ve ne zaman olursa olsun küresel olaylara karşılık verme yeteneği düşmanlarla savaşıp savaşmamaya değil,bunun nasıl yapılacağı ile ilgilidir" düşüncesiyle çizdiği Askeri Stratejisi ve NATO`nun bu savunma sistemini özgün nitelikleri, esnekliği ve etkili partnerliğe uygun olduğu gerekçesiyle içselleştirdiği Stratejik Konsepti`yle savunuluyor.


Nitekim, geçen hafta Başkan Obama, New Jersey/ McGuire-Dix-Lakehurst askeri tesisinde, ordunun yurtdışındaki büyük askeri operasyonlarının sona ermekte olduğunu, askerlerin farklı görevleri yerine getirmeye hazır olması gerektiğini açıklıyor...


İşte,Rusya`nın büyük bir nükleer ülke olması ya da ABD Asya`ya dönerken Rusya`nın orada yüzyıllardır olması sonucu değiştirmiyor.
Ukrayna krizinde Rusya, ABD ve AB`nin ekonomik ilişkilerini sınırlaması, Japonya`nın stratejik bağ kurma fikrinden vazgeçmesiyle karşı karşıyadır.
Rusya`nın geniş Avrupa inşa etme ve Japonya ile stratejik ortaklık kurma umutları kırılmıştır.
Amerikan firmalarının Rus petrol ve doğalgaz tedarikçisi şirketlere finansal destek sağlaması yasaklanmış, Japonya ülkesinde faaliyet gösteren Rus doğalgaz ve petrol firmalarının varlıklarını dondurmuştur.
Avrupa Birliği Rus gazını Karadeniz üzerinden Avrupa`ya taşımayı hedefleyen Güney Akım projesini askıya almıştır.
Son olarak petrolün ucuzlatılmasıyla Ruble`nin değer kaybetmesi Rusya`da enflasyona ve uzun vadeli resesyona yol açıyor...


Temsilciler Meclisi ABD Başkan`ına, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması çerçevesinde yükümlülüklerini ihlal etmekle suçlanan Rusya`ya hesap sorulması için çağrıda bulunma yetkisi vermiştir.
NATO ise Rusya Kurucu Senedini tartışmaya açmıştır.



Bir taraftan da `Intermarium` denilen Baltık Denizi ile Karadeniz arasındaki potansiyel çatışma alanında, `Rusya`nın saldırganlığına` karşı koymak için yeni bir strateji oluşturuluyor ve NATO askeri varlığını Doğu Avrupalı ülkelere konuşlandırıyor.
"Mızrak Ucu" adıyla nitelendirilen ani müdahale birliğine Baltık Ülkeleri, Polonya, Romanya ve Bulgaristan`da kurulacak NATO üsleri ile gerekli durumlarda lojistik, silah ve uzmanlarla destek verilmesi öngörülüyor.
İntermarium çatışma alanında yer alan ülkelere Füze Savar sistemleri konuşlandırılıyor.
Yine bu bölgede NATO kapsamı dışında Polonya,Romanya,Baltık Ülkeleri ve Türkiye`nin katılımı ile "İnsani Yardım Koridoru"adı altında bir set oluşturulmasına çalışılıyor.


Bu sırada Küba ile ilişkilerini yeniden normalleştirmek üzere Başkan B. Obama, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması için Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir an önce müzakereler başlatacağını açıklıyor.
Küba`nın izolasyonu politikasının başarısız olduğunu belirterek ülkede hâlâ komünist bir rejimin iktidarda olduğunu, yeni bir yol açma zamanının geldiğini vurguluyor.


Aslında Rusya Devlet Başkanı V.Putin`in,Temmuz ayında Latin Amerika ziyaretindeki kazanımları hedefleniyor.
Putin,Latin Amerika`daki Küba ziyaretinde Sovyetler Birliği döneminden kalan milyarlarca euroluk borcu silmiş, enerji, sanayi ve sağlık alanındaki ilişkiler derinleştirilerek uzun vadeli işbirliği sağlamıştır.
Rusya bu kazanımlarının ötesinde Küba`da, ABD`den sadece 160 kilometre uzaklıkta Sovyetler Birliği döneminden kalma bir dinleme ve izleme üssünü yeniden faaliyete geçiriyor.
Benzer gelişme Putin`in ikinci durağı Nikaragua`da gerçekleşiyor, Devlet Başkanı D.Ortega ile yapılan görüşmede Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi (GLONASS) istasyonlarının konuşlandırılması konusu değerlendiriliyor.


Rusya`nın GLONASS sistemi (Global Navigation Satellite System), ABD Savunma Bakanlığı`nın geliştirdiği NAVSTAR GPS sistemine (Navigation Satellite Timing And Ranging Global Positioning System) karşı geliştirdiği bir konum belirleme ve navigasyon sistemidir.
ABD ve Rusya, askeri amaçlar için geliştirdikleri uydular yardımıyla konum belirleyen bu sistemleri uzay çalışmalarında,harita-kadastroculukta,deniz ve kara ulaşımında ortak sivil kullanıma açmış bulunuyor.
ABD`nin Rusya topraklarında 19 GPS yer istasyonu çalışıyor ama Rusya`nın 2012`de ABD`de 8 GLONASS istasyonu kurmak için yaptığı başvuruya Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ile ABD Savunma Bakanlığı izin vermiyor.





Şimdi Küba ve Nikaragua`da benzer sistemlerin kurulması durumunda Rusya`nın Amerikan topraklarında casusluk faaliyetinde bulunacağından ve güdümlü füzelerinin isabetini büyük ölçüde artıracağından endişeleniliyor.
O yüzden Başkan Obama ABD`ye Küba yollarını gösteriyor.


Türkiye`nin Küba ile ilgisine gelince,bu faaliyet çok mübarek bir yolda ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın "Latin Amerika`nın İslam`la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Amerika`yı Kolomb değil 1178`de Müslümanlar keşfetti. Kristof Kolomb anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahseder. Ben şimdi Küba`lı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler "iddiasından beri;
Başta Erdoğan olmak üzere hükümeti ve şürekasının hayallerini,"Namaz çıkışı oturup Küba purosu tüttüren Kübalı kardeşler " süslüyor...




20.12.2014









Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.