Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10388
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2281) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (523) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (643) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (198)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (275)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1673)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 12.12.2014 22:02:22

ZORBA

ZORBA





Rusya`nın yeniden eski Sovyet bloku ülkelerini eline geçirmesinden duyulan endişeler,ABD ve AB`nin Rusya`ya ardarda ekonomik,siyasi ve askeri yaptırım paketleri açmasıyla pekişmiştir.
Nihayet ABD Temsilciler Meclisi`nin Ukrayna kriziyle ilgili Rusya`ya birçok yaptırım uygulanmasını öngören 758 sayılı kararın kabul edilmesiyle, ABD-Rusya arasında "Soğuk Savaş" tescil edilmiş bulunuyor.


Kararla, Rusya`nın uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını yasaklayan BM Antlaşmasına,1994`te Budapeşte Memorandumu ile yükümlendiği Ukrayna`nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı sorumluluklarına riayeti,
Kırım`ın ilhakına son vermesi, Ukrayna ile imzalanan 1997 Karadeniz Filosu ve Karakolları Antlaşmasına uyması isteniyor.
Rusya`nın saldırgan politikasına Gürcistan,Moldova ve tüm ülkelerde son vermesini, aksi taktirde ekonomik,siyasi ve askeri baskıya alınmasını, enerji ihracaatının ve ticaretinin engellenmesini öngörüyor.
ABD Başkanı Obama`ya yükümlülüklerini ihlal eden Rusya Federasyonu`na hesap sorulması çağrısında bulunmanın yetkisini veriyor.


Yaptırım, insandan ulusa ilişkide bulunulan topluluktan çıkarılmadır, sosyo-ekonomik ve kültürel olarak yalnız bırakma suretiyle dış dünyadan koparılmadır.
Yaptırımın bireyden geliştirilen deneyimi, bir ülkenin fikri ve uygulamalarının yasaklandırılması ve cezalandırılmasını yönelik uluslararası anlaşmalarla ülkelere de yansıtılıyor.
Tarihsel sürecinde yöntemleri Auschwitz`lerden, Irak Ebu Gureyb`den, Afganistan Bagram`dan, Guantanamo`dan geliştirilmiştir ve deneyimlerin ışığında Şili`de, Venezuella`da, Kuzey Kore`de, Irak`ta,İran`da,işte Rusya`da; insandan-ulusa ya da ulustan-insana uygulanıyor.


Bugünlerde Amerikan Haberalma Teşkilatı`nın, 11 Eylül sonrasında gizli merkezlerde yaptığı işkencenin boyutlarını gösterir Senato İstihbarat Komite`sinin raporu dünyayı dehşete sürüklüyor.
Şüphelilerin ilk dakikadan itibaren tokatlanarak,duvara ittirilerek,180 saate kadar uykusuz bırakarak,çırılçıplak soyularak sorgulanması,
Tutuklananlara çıplak tur attırmalar,uzun süre elleri havada kelepçeli durmaya zorlamalar, ağızlarına kumaş gerilerek basınçlı suya tutulmaları,matkapla süpürgeyle tehdit edilmeleri, çocuklarına-eşine ya da annelerine tecavüz tehditine uğramaları ve daha neler neler; bir kez daha dünya`nın Amerikan değerlerini düşünmesine ve tartışmalara yol açıyor.


Ya, yaptırımların ulustan insana indirgenmesi?
İnsanlık adına bir an olsun, mesela 2003` de Irak`ın işgal edilmesinin ardından uygulanan yaptırımların hatırlanması gerekiyor.
ABD Irak`a yaptırımları dayatmaya karar verdiğinde bunu dünyaya "Irak`ın kendi ordusunu güçlendirmesini engellemek" amaçlı olarak sunmuştu.
Birleşmiş Milletler, Irak`ın ithal ettiği bütün malları ordunun ve devletin işine yarayıp yarayamayacağına göre değerlendirecek ve geçiş izni buna göre verilecekti.
Mesela,çocuk aşılarından kimyasal silah, elbiselik kumaştan asker üniforması yapılabilirdi,su tankerleri zırhlı askeri araçlara dönüştürülebilir, telefonlar orduda kullanılabilirdi!
Giderek her şey,ayakkabı yapımı için gerekli malzemeler, sigara üretmek için yapıştırıcı, dikiş ipliği, gıda paketleme malzemeleri, tıbbi malzeme, pamuk ve tuz`un dahi ülkeye girişi yasaklandı.


Elektrik üretimi düştü,halkın suya erişimi azaldı; elektrik olmaksızın hiçbir tesis çalışmıyor; su, çöpler ve kanalizasyonları arıtmak imkansızlaşıyordu.
Irak`ta musluklardan su değil bakteri, mikrop ve virüs akıyordu.
Elektrik ve su hatları çalışmaz hale gelince sağlık sistemi de vuruldu, hastanelerde hijyen, su ve atık sorunları içinden çıkılmaz boyutlara ulaşırken kolera,tifo gibi salgın hastalıklar dört bir yanı teslim aldı.
Ekonomik yaptırımlar Irak`taki pek çok insanın Afrika`nın en kurak bölgelerindeki insanlardan daha az yemek yemesine neden oldu.
ABD Irak Ulusundan başlayarak beher Irak vatandaşına, yaptırım adı altında sanki işkenceye tutarak açlıktan,hastalıktan ölmesine neden olurken,aslında soykırım uyguluyordu...


ABD,şimdi bunca insanlık dışı deneyimden sonra Irak`taki yıkıma benzer sonuçlar almak üzere Temsilciler Meclisi`nin Rusya`ya birçok yaptırım uygulanmasını öngören kararıyla;
Aslında Ukrayna`daki gelişmeler bahanesiyle NATO`ya ait kara, hava ve deniz birliklerinin altyapısını Polonya`da, Baltık bölgesinde, Karadeniz ve Baltık Denizi açıklarında Rusya sınırlarına doğru kaydırararak genişlemeyi, bunu teminen Rusya`nın askeri ve ekonomik potansiyelini ve sosyal sermayesini baltalamayı hedefliyor,insan değerini sıfırlıyor...



Devlet Başkanı V.Putin, Federasyon Konseyi`ndeki konuşmasında ABD ve AB`nin Rusya`ya karşı yaptırımlarına karşı restleşmeyi ortaya koyan,bu restleşmenin silahlı çatışmaya dönüşme potansiyelinin ve yaptırımların ekonomik,sosyo-politik sonuçlarının hem Rusya,hem Batı`yı etkilemesine karşı orta vadeli stratejisini açıklıyor.
Rusya, Batı ile uzun sürecek bir cepheleşmeye girmiştir, ne olursa olsun Kırım`da kazanımlar tahkim edilecektir,diyor.
Belli koşulların yerine getirilmesi halinde Doğu Ukrayna`nın Ukrayna`ya ait olduğu, Ukrayna`da kısmi bir uzlaşmanın bile Avrupa`nın doğusunda tam ölçekli sıcak savaş tehlikesini bertaraf edebileceğine işaret ediyor.
Rusya`nın Batı`nın dışında uluslararası bağlantılarını çeşitlendirileceğini, yaptırımlar ve düşük petrol fiyatlarının avantaja çevrilerek küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerindeki kısıtlamaların hafifletileceğini,devletin ekonomide daha aktif bir rol oynayacağını ve Rus halkının vatansever birliğinin güçlendirileceğini bildiriyor.


Putin taviz vermiyor, o`na göre Amerika ve Batı hiçbir zaman Rusya`nın güçlenmesini istememekte, güçlendiği zaman da Rusya`yı çevrelemektedir.
Batı`nın yaptırımlarıyla Hitler`in Rusya`yı işgali arasında paralellik kurmanın abartılı olmadığına inanıyor, buna karşılık içe kapanmayacakları ve yabancı düşmanlığı yapmayacakları sözünü veriyor.



Doğrusu, hiçbir ülkenin başkalarının kaygılarını ve çıkarlarını dikkate almayan benmerkezci bir tutum almaması, tüm ülkelerin sadece kendine karşı değil aynı zamanda tüm uluslararası topluma karşı sorumlu olması gereğinden sorumluluk bilincini yükseltmesi gerekiyor.

ABD ise insanlık dışı deneyimlerinden hareketle, "Bir virüsün bir bombadan dahi etkili olduğu" kanaatini sürdürüyor...

12.12.2012



Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.