Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Milli Kültür konuları
Milli kültürümüzü nasıl geliştirebiliriz? (14)
Toplum giderek dejenere mi oluyor? (9)
Milli Kültür ile ilgili diğer konular (499)


Milli Kültür - Milli kültürümüzü nasıl geliştirebiliriz? konusu hakkında görüşler
Ercüment Konukman - (Ziyaretci) 23.03.2008 01:27:51

Milli kültürümüzün kilometre taşlarından biri :İsmail Dayı

Ercüment Konukman
Milli Kültürümüz oluşmasında dil birliği kadar ,örf ,adet ve anane beraberliği,kederde ve kıvançta beraberlik ve adına vatan denilen bir toprakta beraberce yaşama iradesi vardır .
Bin yıldan beri bu topraklarda yaşayan acı ve tatlı günlerini biri birleri ile paylaşan,ekmeğini katığına ortak edip yiyen ve Anadolu da bir topluluktan yüce bir millet meydana getiren Oğuz Türkü kısa zamanda Selçuklu ve Osmanlı Cihan Devletleri sayesinde Asya,Afrika ve Avrupa da yaklaşık altı yüz yıl hüküm sürmüş her gittiği yere de medeniyeti insanlığı ,adaleti ve hoş görüyü götürmüştü.
Oğuz Türkünün bu başarısındaki hikmeti millet fertlerinin ülkelerini çok sevmelerinde,otoriteli bir devlet anlayışlarında ve milleti irşat edecek olan ,yani doğru yolu gösterecek olan çok sayıdaki çelebi insanın mevcut olmasında aramak gerektir. .
Alp erenlerin,Yunus Emrelerin ,Mevlanaların ve de Hacı Bektaşi Velilerin yanı sıra ,örnek kişiliği ile,çelebi tavırları ile toplum da dikkati çeken bu insanlar,ayni zamanda Türk İslam sentezini de nefislerinde yaşayarak topluma da örnek olmuşlardır.

İşte bu çelebi insanlardan, toplum içinde örnek gösterilebilen az sayıdakilerinden biri de İsmail Ağabey (İsmail Dayı) idi. Çok geniş bir kültürü ve çevresi olmasına rağmen hiçbir büyüklük komplesi olmayan ,sorulunca söyleyen ,islamı yaşayan ,Türklüğü ile övünen ve kurtuluşumuzu Türk İslam sentezine bağlıyan ve nihayet bu günkü durumu ile verilen çok sayıdaki tavizler sebebi ile AB yede karşı olan bir güzel insandı.Hizmet ehli idi

Bizim nesil için son derece önemli bir kültür yuvası olan Milliyetçiler Derneğinin İst.Çemberlitaştaki Merkezinin maddi ve manevi her türlü sıkıntılarını halledilmesinde İsmail Ağabeyi yanımızda bulurduk.
Nurettin Topçu hocamız ile Celal Hocamız ile ,Dr, Rahmi Eray ile ve İlim yayma Cemiyetini çok değerli mensupları ile bizleri tanıştıran ve kaynaştıran yine O idi.
İsmail Dayı büyük kalabalıklara yön veren ancak kendisi önde görünmeyen son derece kibar bir İstanbul efendisi idi..O zamanlar en yakın arkadaşları sonradan TBMM Başkanlığı yapan Ferruh Bozbeyli ile şimdi Güriş A.Ş.nin sahibi olan İdris Yamantürk, Prof. Dr. Celal Erçıkan, Gökhan Evliyaoğlu, ve Şadi Pehlivanoğlu idiler Onu zaman zaman heyecanla fikrini savunurken gördüğümüz yerlerden biri ya Andınlar Ocağı idi, Ya Milliyetçiler Derneği idi veya bizim bile yetişip göremediğimiz.Türk Kültür Çalışmaları Derneği idi.İsmail Dayı Beyin özellikle 1960 ihtilalinden sonra kurulan yassıada mahkemelerine gidenlerin akşamları toplanıp günün olaylarını anlatmaları ile başlayan tartışmalarda sıkı bir Menderes taraftarı olarak Beyazit Meydanında bulunan Küllük kıraathanesinde ateşli konuşmalar yaptığını görmek mümkündü..

İsmail Dayı 1926 yılında Balıkesirin Dursun beyli kasabasında dünyaya gelmişti. Daha sonraları Tıp tahsili yapmak üzere İstanbula gelmişti. Tıp tahsili yaparken yayıncılı da heves etmiş,Tıp Fakültesini bitirememe bahasına kurduğu YAĞMUR Yayınlarda Türk Kültürüne büyük hizmetler vermişti
Bir devre damgasını vuran büyük üstatların eserleri genelde Yağmur Yayınevinde basılırdı. Prof.Ali Fuat Başgil ,Doç.Nurettin Topçu,Mehmet Kaplan ve hatta Mümtaz Turhanın eserlerinide Yağmur Yayınevinin damgası vardı.İsmail Dayı bu yayınevindeki hizmetleri yüzünden Türk Kültürüne büyük hizmetler vermişti. .
1960 ihtilalini hemen ertesi yılında yapılan seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığı na aday olgunu açıklayan ve darbeyi yapan askerlerin şiddetli itirazlarına rağmen adaylığını ilan edebilmek için trenle İstanbuldan Ankaraya giden Prof Ali Fuat Başgilin en yakın çevresinde İsmail Dayı vardı.Ve Ankaradaki olayları en yakından yaşayan ve bilen bir insan yine İsmail Dayı idi.
Bilindiği gibi, Anayasa Profesörü Ali Fuat Başgil,Ankarada bir otel odasında askeri baskı sonucu Parlamentoya gidememiş ve Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayamamıştı.
İsmail Dayıyı hemen her kültür hareketinin başında veya içinde görmek mümkündü, Milliyetçiler Derneğini kuruluş çalışmalarında etkili idi. Aydınlar Ocağının kurucusu ve idarecisi idi. Pek çok vakfın idareciliğini yaptı..

1980 ihtilalinden sonra siyasi partilerin yeniden kurulmaya başladığı bir sırada İsmail Dayıyı Anavatan Partisi saflarında görmeye başladık.1983 seçimlerinde ise Balıkesirden Milletvekili seçildi.Yumuşak tavrı,hizmet ehli oluşu ve ihtiyaçların takipçisi olması politikada da onu sevimli ve başarılı kıldı.İline ve de ilçesi Dursunbeyli ye büyük hizmetler götürdü.
Bu sebeple de 1987 seçimlerinde Balıkesirden yeniden seçildi.
O milli kültürümüzün kilometre taşlarından biri idi.Derin bilgi birikimi i le hizmet ehli tutum ve davranışı ile,çelebi görünüşü ile tam bir İstanbul beyefendisi idi.Evli ve iki çocuk sahibi idi. Bir soğuk mart günün de Hakkın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın Ercüment Konukman


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.