Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Siyasi Partiler ve Siyasetciler konuları
Siyasetçiler nasıl olmalıdır? (41)
Siyasi Partilerimiz nasıl olmalıdır? (27)
Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular (776)


Siyasi Partiler ve Siyasetciler - Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular konusu hakkında görüşler
Rıza MÜFTÜOĞLU - (Ziyaretci) 9.06.2015 22:19:29

MİLLETVEKİLİ SEÇİM SONUÇLARI VE HÜKÜMET SEÇENEKLERİ

MİLLETVEKİLİ SEÇİM SONUÇLARI VE HÜKÜMET SEÇENEKLERİ

AKP, birinci parti olmuş ama tek başına iktidar olma imkanını kaybetmiştir. Diğer partilere göre ilerde ama önceki dönemdeki gücünü kaybetmiştir.
CHP, kaybeden siyasi parti ama AKP`nin tek başına iktidar olamamasından dolayı tabanı memnun ve ayrıca muhalefet partilerinin desteğini alarak hükümet kurma hayalinde olduğu için CHP de kaybetmiş gözükmek istememektedir.
MHP, geçen dönemdeki milletvekili seçimlerine göre hem oy oranında artış sağlamış hem de milletvekili sayısını artırmıştır. Kazanmış ancak son mahalli seçimlerde İl Genel Meclisinde aldığı oy oranın altında kalarak ve ayrıca bu seçimde beklenen oy oranınına varamayarak kısmen bir burukluk içindedir. Ayrıca milletvekili sayısında oy oranı yüksek olmasına rağmen HDP nin milletvekili sayısının altın kalınması tabanın canını sıkmış. Özetle istenilen elde edilmemiş olmasına rağmen MHP geçen döneme göre başarılı ve her zaman olduğu gibi kilit bir siyasi hareket.
HDP, siyasi açıdan çok başarılı olmuş fakat ideoloji açıdan kaybetmiş bir siyasi parti. Bundan sonra ideolojini gerçekleştirme yolunda lider ve kadro değişikliği olmadan bir başarı elde etmesi çok zor. Daha ne olduğu tam anlaşılmamakla beraber´´Açılım politikası´´ ile elde etmeyi hedefledikleri hiçbir şeyi elde etmeleri çok uzak gözükmektedir. Uzak ihtimal olsa bile CHP-MHP iktidarını dışardan destekleyerek de ``Açılım´´ dan bir şey elde etmeleri hiç mümkün değil. MHP`nin içinde olduğu hiçbir koalisyondan HDP`nin bir şey elde etmesi mümkün değildir. MHP`nin içinde olmayacağı tek koalisyon da AKP-HDP koalisyonudur ki böyle bir koalisyonun kurulması da zordur, kurulsa bile uzun süre yaşaması zordur, bir süre yaşasa bile iki siyasi partinin neticede ``yoğun bakım´´a gitmesi kaçınılmazdır.
Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisinde 4 siyasi parti mevcut. Bu dört siyasi parti vasıtasıyla kurulabilecek koalisyonlar şunlardır.
1) Bir siyasi partinin dışardan desteği ile AKP azınlık hükümeti,
2) İki siyasi partinin dışardan desteği ile CHP azınlık hükümeti,
3) AKP-MHP koalisyon hükümeti,
4) AKP-CHP koalisyon hükümeti,
5) AKP-HDP koalisyon hükümeti
6) CHP-MHP-HDP koalisyon hükümeti.
Azınlık hükümetini AKP nın tercih etmesi beklenmemelidir. Ayrıca AKP azınlık hükümetine dışardan destek verebilecek siyasi parti de yok gibidir. CHP nin böyle bir yolu tercih etmesi mümkündür ama MHP nin bu desteği HDP ile birlikte vermesi ihtimali oldukça zayıftır.
AKP-MHP kolaisyonu en makul olan şıklardan biridir. Ancak bu noktada Sayın Devlet Bahçeli`nin şartlarını AKP`nin ne derece kabul edeceği düğümün çözülmesinde tek etkendir. MHP nin, bakanlık sayısı veya bakanlıklardan hangisinin MHP de olacağı noktasında bir ön yargısı ve şartının olacağını sanmak yanlıştır. Asıl mesele ``Açılım´´, ``Yolsuzluklar´´ ve ``Anayasaya uyma´´ meseleleridir.
AKP-CHP koalisyonu en çok iş çevrelerinin AKP öncesi hakim güçleri tarafından istenecek bir koalisyondur. CHP böyle bir koalisyona razı edilebilir ancak AKP`nın yıllardır "Baronlar" suçlaması yaptığı kesimlerin tekrar güç sahibi olmasını ne kadar isteyeceği bu koalisyonun oluşmasındaki en önemli etken olacaktır.
AKP-HDP koalisyonu bu iki siyasi partiyi ciddi manada sarsacak bir koalisyon olur. Bu seçimde en çok gündemde olan tartışmalar ve karşılıklı kötülemeler AKP ve HDP arasında yaşanmıştır. Sonra böyle bir koalisyon AKP`nin ilk genel seçimde bırakın iktidar olmayı ikinci siyasi parti olmayı bile sağlaması çok zor olur.
CHP-MHP-HDP koalisyonu MHP tabanının tepkisi açısından mümkün değildir.
Bütün bu alternatifler AKP nin bir stratejisi paralelinde bir erken seçimi hedeflemesi akla yakın görülmektedir. Ancak yaklaşık yüzde altmışı yenilenen bir mecliste milletvekillerinin emeklilik haklarını almadan erken seçim kararı almaları da oldukça zordur.
Neticede bütün siyasi partiler ve özellikle AKP yeni bir anlayışı yakalamak durumundadır. ``Yeni Türkiye´´ değil de ``eski anlayışlardan vazgeçme´´ şarttır.
AKP nin bu seçim sonucunu iyi okuması gerekmektedir. ``Şımarma´´, ``Biz her şeyi yaparız´´ , ``Biz olmazsak olmaz´´, ``Biz yine de seçiliriz´´ kelimeleri üzerinde iyi durulmalı ve ``hap bana&8230;´´ siyaseti terk edilmelidir.
Muhalefet partileri de ülkenin çok kısa sürede güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğunu düşünerek bu güne kadar söylediklerini bir kenara bırakmalıdır.
Allah, ülkemiz, milletimiz ve devletimiz için en hayırlısı ne ise onu bizlere nasip etsin.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.