Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Siyasi Partiler ve Siyasetciler konuları
Siyasetçiler nasıl olmalıdır? (41)
Siyasi Partilerimiz nasıl olmalıdır? (27)
Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular (767)


Siyasi Partiler ve Siyasetciler - Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular konusu hakkında görüşler
Mustafa Nevruz SINACI - (Ziyaretci) 31.05.2014 21:47:58

NİSYAN İLE MALÛL OLMAMALI!..

NİSYAN İLE MALÛL OLMAMALI!..

Mustafa Nevruz SINACI

Hani, 12 Aralık 1997 tarihinde Recep Tayip Erdoğan, Siirt`te yaptığı bir konuşmadan dolayı, Türk Ceza Kanunu`nun 603456868/15154 maddesine istinaden &8216;halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek` suçundan 4 ay hapis cezası almıştı. Fakat 14 Ağustos 2001 tarihinde kurduğu AKP, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde 1. parti olunca, seçim yasaklı Erdoğan`ın yerine Abdullah Gül, 58. Cumhuriyet Hükümeti`ni kurmuş, ardından aklanarak beraat etmiş ve partisinin başına geçmişti...

XI. CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer `in görev süresinin 16 Mayıs 2007 tarihinde sona ermesi nedeniyle yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, Başbakan Erdoğan`ın muhtemel açılım ve Cumhurbaşkanlığı adaylığına, CHP ve diğer siyasi partiler karşı çıktılar. CHP Erdoğan da dâhil olmak üzere 3 ana makamın Milli Görüş adı verilen siyasi İslam akımının temsilcileri tarafından doldurulacağı ve bunun ülkede gerilime neden olacağı; Cumhurbaşkanı`nın tarafsız olması ve toplumsal uzlaşma ile seçilmesi.; Bu makamın sahibinin Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş felsefesi ve kurallarını içine sindirebilmiş olası gerekçeleri ile başta Erdoğan olmak üzere bu görüşe sahip kişilerin devletin temel nitelikleri ile ters düşeceği fikrini savunarak karşı çıkmışı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlaması ile AKP, dönemin Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül`ü aday gösterdi. CHP seçimlerin açılış oturumunda sayının 367 olması gerektiği, Meclis İçtüzük ihlali yapıldığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi`ne, vaki seçimlerin iptali ve seçim sürecinin durdurulması için müracaat etti. Anayasa Mahkemesi aldığı karar ile oturum yeter sayısının 367 olması gerektiği kararını aldı. Neticede "Türkiye Cumhuriyeti Tarihi`nde´´ o güne kadar görülmemiş bir kararla "TBMM Cumhurbaşkanını seçemediği için erken genel seçime gitmek zorunda kalmıştır.

CUMHURİYET MİTİNGLERİ

İlk cumhuriyet mitingi, 14-15 Nisan 2007 tarihlerinde Ankara`da düzendi. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen mitingde katılımcılar askere olan güvenlerini ve laik bir cumhurbaşkanı isteklerini büyük topluluklarla dile getirdiler. Miting sırasında vaki protestoların ana hedefi: Recep Tayip Erdoğan ve benzer zihniyetin muhtemel adayları idi..

2007 MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ

2007 seçimlerinde, AKP 47 ile TBMM`de sandalye çoğunluğunu elde etti. Akabinde Başbakan Erdoğan toplumsal uzlaşı içinde olacakları beyanatını verdi. TBMM`nin açılması ve Başkanlık seçimlerini takiben Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı. AKP Abdullah Gül`ün adaylığının devam ettiğini kamuoyuna deklare etti. Bunun üzerine CHP ülkenin erken seçime Abdullah Gül`ün adaylığı sebebi ile gidildiği, AKP`nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uzlaşı karşıtı tutumlarının devam ettiği gerekçesi ile oturumlara katılmayacaklarını ve Gül seçildiği takdirde görev süresi boyunca Cumhurbaşkanının hiçbir davetine katılmayacaklarını; Ancak, Gül`ün seçimini meşruiyet konusu yapmayacaklarını beyan ettiler.

MHP ise ilk oturuma katılacaklarını, fakat kendi adaylarını göstereceklerini seçimden önce ve sonrası beyan ederek, Kayseri milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu`nu aday gösterdi. DSP ise Erdoğan`ın uzlaşma yanlısı olmayan tutumuna tavır koymak ve Cumhurbaşkanlığının uzlaşı ile seçilen; her kesimi temsil edebilme yeteneğine sahip birisinin olması gerektiği savı ile bireysel aday Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli`nin adaylığının desteklenmesi kararı aldı.

2011 SEÇİMLERİ

2011 seçimlerinde AKP 49.95 oy alarak 326 parlamenter ile TBMM`ne girdi. Aldığı oy oranındaki artışa karşı meclise giren milletvekili sayısı bir önceki seçime göre azaldı. AKP hükümeti 3. kez iktidarda olup büyük bir kitlenin güvenini aldığını kanıtlamış; CHP 25,94 oy almıştır. CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun, seçim öncesi &8216;doğuya ekonomik özgürlük` tanınacağını söylemesi ve aday olarak darbeye teşebbüsten tutuklanan komutanları göstermesi seçimlerde ciddi bir artış gösterememesine neden oldu. Birilerine Hatırlamakta yarar var!...



--
______________________________________________
Mustafa Nevruz SINACI
Siyaset Bilimci-Hukukçu, Araştırmacı-Yazar
e.mail (özel), gercek.demokrat@hotmail.com
Yazışma Adresi: P.K. 118 [06 442] Yenişehir-ANKARA
WEB ::: http://www.mustafanevruzsinaci.blogspot.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.