Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2280) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (846) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Siyasi Partiler ve Siyasetciler konuları
Siyasetçiler nasıl olmalıdır? (41)
Siyasi Partilerimiz nasıl olmalıdır? (27)
Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular (778)


Siyasi Partiler ve Siyasetciler - Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 26.06.2015 11:48:41

Sıra Meclis Başkanlığı ve hükümet kurmada..


Sıra Meclis Başkanlığı ve hükümet kurmada..


Yüksek tansiyonlu seçim, herkesin ders çıkaracağı beklenmedik sonuçlarla ve TBMM`de vekil seçilenlerin yeminiyle tamamlanmış oldu. Meclis`te kısmen gençleşmiş ve kadın üye milletvekili sayısında bir artış oldu. Bu arada; Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin tarihinde bir ilk yaşandı. İlk defa başörtülü vekillerin yemin etmesi dikkat çekti.

Şimdi sıra, meclis Başkanı`nın seçimi ve sonrasında hükümet kurmaya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM`ye geldiğinde CHP, MHP ve HDP`liler ayağa kalkmadı. Bu tavır siyasi nezaketsizlik ve uzlaşma kültürü ile bağdaşmaz.

Aslında meclis seçimlerindeki paslaşmalar koalisyon hükümetinin kimler arasında gerçekleşeceği sinyalini verecek. Seçim sonuçlarıyla seçmen, siyasilere ``çatışan ve siyasi ahlakı zorlayan yerine uzlaşan ve ülke sorunlarını çözüme kavuşturacak koalisyon kültürünü geliştirin´´ mesajını vermiş oldu.

En yaşlı üye sıfatıyla TBMM`nin ilk oturumunu yönetecek olan Deniz Baykal`ın açılış konuşmasında sıraladığı 3 maddeyle; hukuk, yurtseverlik ve ahlak gibi değerlere vurgu yaptı.

Konuşmasına hiç tartışmasız saygı duyuyorum ancak kendisine ise asla. Bana göre Sayın Baykal, o çirkin kaset olayından sonra siyasi hayatını kendisi bitirerek köşesine çekilmeliydi. Onun çekilmeyip hâlâ mecliste milletvekili olarak bulunması hatta meclise en yaşlı üye sıfatıyla başkanlık etmiş olması siyasi ahlak bakımından utanç vericidir.

Bu tavrıyla gelecek nesillere de kötü örnek olmuştur. Konuşmasına; hukuk, yurtseverlik ve ahlaktan söz etmiş olması ise tartışma ve yorumlara sebep olmuştur.

Hukuk ve yurtseverliğine söyleyecek lafım yok ama ahlak konusunda sanırım bu ülkede en son söz eden kişi olduğu bir gerçektir.

Bahçeli koalisyon yerine şartlar koşarak işi zorlaştırıyor.

Seçim kampanyaları sürecinde olduğu gibi, seçim sonuçlarını değerlendiren konuşması ve sonrasında şartlar koşarak AK Parti &8211; MHP koalisyonunun gerçekleşmemesi için elinden geleni yaptı.

AK Parti ile bir beraberliği zorlaştıran Bahçeli`nin, HDP`nin destek vereceği bir hükümetin içinde yer alamayacağına göre sorumluluk almaktan kaçtığı gerçeği ortaya çıkmıştır.

Bahçeli, sorumluluktan kaçtığını gizlemek için AK Parti`ye kabulü mümkün olmayan şartlar ileri sürüp Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan`a hakaretler dolu beyanlarda bulunmaya devam etti.

Sayın Bahçeli, bir sonraki seçim hesabıyla MHP dışında bir koalisyon hükümeti kurulmasını istiyor. Bunu seçim akşamı yaptığı konuşmasında açık bir dille ifade etmişti. Dolayısıyla Sayın Bahçeli, eski Türkiye söylemiyle devam ettiği ve koalisyon kültürünün gelişmesi için bir rol üstlenmeye yanaşmamaktadır.

Halbuki; MHP`nin toplumsal tabanı iktidar istiyor. Sayın Bahçeli`nin zaman kazanıp koltuğunu koruma adına tabanın sesine kulak vermemesi parti içi tartışmalara sebep olacaktır.

Sorumluluktan kaçmamak ve tabanın beklentilerine cevap verme adına MHP, hükümete ortak olmalı ve yeni dönemde bir ``milli mutabakat´´ kültürüne katkı sağlamalıdır. Gelecek seçim hesaplarından hareketle ülkeyi hükümetsiz bırakmak veya meydanı başkalarına bırakmak takdir gören bir siyasi tavır değildir.

Bahçeli`nin ``bu seçimde ana muhalefet, sonraki seçimde iktidar oluruz´´ hesapları tutmaz..

Kılıçdaroğlu seçim yerine bir koalisyon içinde yer almak istiyor...

Sayın Kılıçdaroğlu ise sanki seçimlerden büyük bir zaferle çıkmışçasına ``Benim Başbakanlığımda hükümet kurulmalı´´ açıklamalarıyla alay konusu olmuştu. Daha sonra Sayın Bahçeli`ye ``Sen Başbakan ol´´ teklifinde bulundu.

Erken seçim istemeyen tek lider Kılıçdaroğlu`dur. Parti içi isyanları durdurabilmek için ``mutlaka hükümetin içinde olmalıyım´´ ısrarı şu zamana kadar kabul görmedi.

Eğer meydanlardaki boş vaatlerinden vazgeçip Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan`ı kabullenirse AK Parti CHP ile koalisyona razı olabilir.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Meclis`in 25. dönem açılışı için genel kurula geldiğinde CHP, MHP ve HDP`li vekiller sanki ağız birliği yapmışçasına ayağa kalkmadılar. Belki de bu tavırlarıyla üçlü bir koalisyonun işaretini vermiş olabilirler.

HDP`NİN KÜRTÇE YEMİN YOKLAMASI


Kürtçe`nin yanı sıra İngilizce ve Almanca bilen ancak Türkçe`si iyi olmayan vekillerin yemini konusunda ``Bu konuda anlayışlı olmanızı rica ederiz´´ diyerek bir yoklama yapıldı.

Bu arada; HDP`nin dün basına kapalı grup toplantısında da milletvekillerine, &8216;yemin` tartışmasına neden olabilecek söz ve davranışlardan kaçınılması uyarısı yapıldı. Anlaşılan HDP, emanet oyları kaybetmek istemiyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI BİR ADIM OLACAK

Şimdi meclis Başkanlığı için kulisler kaynıyor. Meclis aritmetiğine bakılacak olunursa partilerden çok aday gösterilecek şahıslar daha öne çıkacak. Onun için her parti, her kesimin takdir ettiği ve tarafsız olabilecek adaylar bulmak için yoğun bir çalışma sürdürüyor. Partiler arası bir uzlaşma şart. Dileğimiz odur ki; gelecek hesapları yerine ülkenin âli menfaatleri nazari dikkate alınır.

Çünkü çözüm bekleyen çok önemli sorunlarımız var ve herkes üzerine düşeni yapmak durumundadır. Bizden uyarması....


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.