Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Siyasi Partiler ve Siyasetciler konuları
Siyasetçiler nasıl olmalıdır? (41)
Siyasi Partilerimiz nasıl olmalıdır? (27)
Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular (767)


Siyasi Partiler ve Siyasetciler - Siyasi partiler ve siyasetçiler ile ilgil diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 16.03.2023 23:13:18

SP ve Karamollaoğlu’na “Milli Görüş’e reddi miras” tepkisi

SP ve Karamollaoğlu’na “Milli Görüş’e reddi miras” tepkisi


15 Mart 2023
Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


Parlamenter sistemde çok küçük partiler seçim sosyolojisinde anılmayan partilerdir.

Çünkü 60 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkemizde oyun kuracak veya oyun bozacak aktörler değillerdir.

Ancak başkanlık veya yarı başkanlık ile bizde var olan ‘Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde siyasal rekabet, çok küçük oy oranları dahi önem kazanmaktadır.

Bu gerçeğin sonucu olarak sistemin gereği partiler arasında zorunlu bir ittifaklar sürecinde küçük partiler de hesaba katılmak ve pazarlıkla sisteme dahil olma şansını yakalamış oldular.

Çünkü Cumhurbaşkanlığı için belirlenen 50+1 oranına ulaşmak oyları birbirine ekleyerek ancak mümkün olabilecektir.

Bu gerçekten hareketle sistemden kaynaklanan şartların sunduğu imkanlar nedeniyle itibar gören küçük partilerden biri de Saadet Partisi’dir.

Temel Karamollaoğlu genel başkanlığındaki SP’nin bir bakanlık ile birkaç milletvekilliği uğruna CHP ile ittifak yapmış olması Milli Görüş camiasında iki farklı görüşün ortaya çıkmasına sebep oldu.

SP yönetim kadrosunda küçük bir azınlık Temel Karamollaoğlu’nun yanında CHP ile ittifaka destek verirken, diğer bir önemli kesim ise ittifakın yanlış olduğu görüşünde.

Temel Karamollaoğlu’nun yanında yer alan ve CHP ile ittifak ilişkilerine geçmişte Milli Görüş lideri Erbakan’ın CHP ve Ecevit ile koalisyonları üzerinden kılıf uydurmaya çalışıyor.

Bu kesim ittifak üzerinden bakanlık, milletvekilliği veya ekonomik rant beklentisi olanlardır.

Ancak, hem SP hem de Milli Görüş camiasında büyük çoğunluk ise Temel Karamollaoğlu’nun genel başkanlığındaki Saadet Partisi’nin 6’lı masada yer alarak CHP ile ittifak etmesinden fevkalade rahatsızdır.

Bu kesimin içinde önemli bir yeri olan Milli Görüşçü Kuruluşlar Platformu ile Haymana Mutabakatı, 6’lı Masa üzerinden şekillendirilen CHP ile İP’in öncülüğünde kurulan, HDP’in de gizlenen ortaklarından olduğu Millet İttifak’ı içinde SP’nin yer almasına tepkili.

Her iki Milli Görüşçü organizasyon; SP’nin ‘davaya ihanet’, ‘Milli Görüş’e reddi miras’ olarak değerlendirerek, “Milli Görüş üç beş milletvekilliği için harcanacak bir değer değil. HDP destekli CHP’ye destek veren Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu’nu Erbakan’ın Saadet Partisi’ni temsil etmiyor” iddiaları yüksek sesle dile getiriliyor.

SP önünde bizzat T. Karamollaoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nu takdim etmesi, İzmir marşı eşliğinde “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları ile bazı SP yöneticilerinin “Mücahit Kılıçdaroğlu” yakıştırmaları camiada karşı tepkilerin artmasına sebep oldu.

Temel Karamollaoğlu’nun “Kılıçdaroğlu’na destek verelim ancak SP, Gelecek Partisi ve DEVA’dan oluşacak üçlüsü ile milletvekilliği için ‘İttifak içinde İttifak’ oluşturalım” önerisi artarak devam eden tepkileri dinginleştirmeye yetmeyecektir.

MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN ÖNEMLİ BİR KESİMİ AK PARTİ’DEDİR.

Ancak Milli Görüş sadece SP’den ibaret değildir.

Milli Görüş büyük bir hareketin adıdır ve SP ise bu hareketin siyasi alandaki temsilcilerinden sadece biriydi.

Ayrıca Milli Görüş sadece Türkiye’de değil, Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde ve Türk dünyası ile İslam coğrafyasında itibarı olan bir dünya hareketidir.

Lideri ve kurucusu rahmetli Erbakan’dır ve Milli Görüş’ün en büyük kesimi ise bugün AK Parti içindedir.

Milli Görüş’ün ve lideri rahmetli Erbakan’ın ideallerini gerçekleştirmek ise Cumhurbaşkanı Sayın R. Tayyip Erdoğan’a nasip olmuştur.

SP’ye destek veren Milli Görüşçüler Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan için

“Belli konularda farklı siyasi kanaatlerinden dolayı ters düşmemize rağmen, Erbakan Hocamızın ideallerini içeren projeleri hayata geçiren ve bizi temsil eden sadece o kaldı” ifadesini kullanıyor olmaları seçimlerde T. Karamollaoğlu’nun bir bakanlık ve birkaç milletvekilliği için ittifak kurduğu Kılıçdaroğlu yerine Erdoğan’ı oylarıyla destekleyeceklerinin en önemli belirtisidir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.