Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Türk Dünyası konuları
Türk Dünyası (888)


Türk Dünyası - Türk Dünyası konusu hakkında görüşler
ELHAN ŞAHİNOĞLU - (Ziyaretci) 12.08.2008 17:43:32

KAFKASLAR BİR DAHA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Kafkaslar bir daha eskisi gibi olmayacak!

Elhan Şahinoğlu,

``Atlas´´ Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı - BAKÜ

elsah@box.az

Dünyanın yıllardır beklediği ve Çin`in 40 milyar dolar harcadığı Olimpiatları ikinci plana geçirmeği başaran Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin toprak bütünlüğü uğrunda harekete geçmiş. Saakaşvili müttefik ve Gürcistan`ın toprak bütünlüğünden yana olan devletleri yanında görmek istiyor. Tiflis ABD ve NATO ülkelerinden yardım beklese de, ilk önce komşu devletlerin politikasına odaklanmış.

Rusya ne yapacak?

Moskova uluslararası hukuku ihlal ederek, silahlı kuvvetlerini ``barış gücü´´ adı altında komşu devletin topraklarına sokmuş. Moskova Güney Osetya`nı gürcü birliklerden temizlemeğe çalışıyor. Bunu gerçekleştiriken de Gürcüleri öldürüyor, komşusunun topraklarını ateş altında tutuyor. Rusya Parlamentosu Güney Osetya ve Abhazya`nın ``bağımsızlıklarını´´ gündeme taşıyor. Bununla Rusya yalnızca Gürcistan`la değil, Tiflis`in müttefikleri Batı dünyası, NATO, Türkiye ve Azerbaycan`la da ilişkileri zora sokacak.

Gürcistan topraklarındaki savaş Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev için de ilk sınak oldu. Rusya`da Başbakan Vladimir Putin halen söz sahipi. Çünki, olayla ilgili ilk olarak Putin konuştu. Rus Başbakan Pekin`de olmasına rağmen, ``Gürcistan gerekli yanıt alacak´´ uyarısında bulundu. Medvedev de bu uyarıdan sonra Güvenlik Konseyini toplayarak, ordunu Gürcistan`a sokmak amrini verdi.

Türkiye ne yapacak?

Ankara Rusya ve Gürcistan`la sıkı ilişkilerden yana. Türkiye`ni Rusya ile 25 milyar dollarlık ticaret, büyük enerji projeleri birleştiriyor, buna göre de Ankara Moskova ile ilişkileri zora sokmak istemez. Ancak Gürcistan da Türkiye`nin önemli strateji ortağı. Ve Tiflis bu gün Rus ihlaline karşı Ankara`dan yardım bekliyor. Bu gün Rus savaş uçaklarının bombaladığı Vaziani askeri üssünün yeniden yapılandırılmasında Türk Silahlı Küvvetlerinin önemli rolu olmuş. Buna göre de Türkiye`nin Rusya`nın Gürcistan topraklarına derinleşen ataklarına uzun zaman seyirçi kalması zor. Gürcistan`a ilk insani ve ekonomik yardıma koşacak ülkeler sırasında Türkiye ilk yerde gözüküyor. Türkiye artık Gürcistana fazla elektrik vermeğe başlamış, Kızıl Aypara Cemiyyetinin yardım kervanı sınır kapısında.

Azerbaycan ne yapacak?

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulunarak, Gürcistan`ın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Tiflis`in yanında yer aldığını net bir şekilde açıkladı. Ankara gibi resmi Bakü de Rusya ile iyi ilişkileri dikkate alıyor, ancak Azerbaycan`ın da ayrımçı bölge sorunu var ve bu menada Gürcistan`ın toprak bütünlüğünü temin etmek yönündeki operasyonlarını desteklemek zorunda.

Bu arada, Yukarı Karabag ayrımçılarının da alarma geçmesi gelen haberler arasında. Başka türlü olması da zor. Gürcistan`ın Güney Osetya operasyonundan doğan sonuclar Tiflis`in hayrına olursa, gelecek günlerde Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin de Yukarı Karabag ayrımçılarına karşı askeri operasyon düzenleyeceği ağırlık kazanacak. Azerbaycan kamu oyunu artık ``neden biz de Yukarı Kabarag ayrımçılarına karşı benzeri bir operasyon düzenlemiyoruk´´ sorusu meşgul etmiş.

Ermenistan ne yapacak?

Gürcistan`ın toprak bütünlüğü istikametindeki yaptığı operasyon Ermenistan`ı da zor durumda bırakmış. Ermenistan Gürcistan`la iyi komşuluk ilişkilerinden (Erivan Azerbaycan ve Türkiye ile sınırın kapalı olmasına karşılık Gürcistan`la sorun yaşamak istemiyor) yana. Ancak Ermenistan Rusya`nın Güney Kafkaslar`daki tek strateji ortağı ve demek Moskova`nın istekleri doğrultusunda hareket etmeli. Rusya ise Gürcistan topraklarına yaptığı hava ataklarında Ermenistan`daki askeri üslerinden kullanıyor. Halbuki, Gürcistan` la Ermenistan arasındaki anlaşmaya göre, iki ülke topraklarından bir-birine karşı kullanılmamalı. Ermenistan da Rusya`nın savaş tavrı dolayısıyla bu anlaşmadan geri çekilmiş durumunda, bununla da Erivan Gürcistan`la iyi komşuluk ilişkilerini zora sokmuş.



Gürcistan` la Güney Osetya , daha doğrusu Rusya arasında başlanan savaş Kafkaslar`daki dengeleri değişecek gibi görünüyor. Taraflar arasında ateşkese varılsa bile Kafkaslar bir daha eskisi gibi olmayacak.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.