Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Türk Dünyası konuları
Türk Dünyası (888)


Türk Dünyası - Türk Dünyası konusu hakkında görüşler
İKLİL KURBAN - (Ziyaretci) 30.04.2010 21:48:45

TEHLİKELİ BİR GİDİŞAT (1)

TEHLİKELİ BİR GİDİŞAT



Bu yazımı da, daha önceki yazılarımda bahsi geçen bir Tatar atasözüyle başlamak istedim: ``Urus ile yoldaş olsan ay baltan yanında olsun.´´ Bu, Tatar atasözü, 500 yıllık Rus-Tatar ilişkilerini özetliyor, Tatar tarihinin derinliklerinde yatan bir hakikati yansıtıyor. Bu hakikat, zaman geçtikçe inkarı güç bir mantık olarak etnoloji bilimindeki yerini alıyor: Ruslar, ikiyüzlü-arsız-zalim bir ulus olduğu için, onların hiçbir şeyine güvenilmez. Sovyetlerin çöküşünü izleyen 1990`lı yıllardan günümüze kadar (2010) geçen 20 yıllık süreç, bu 500 yıllık Rus-Tatar ilişkilerinin bir özetini yansıtıyor niteliktedir. İşte bu özet:

Bağımsızlık ve özgürlük uğruna canını feda eden Mirseyit Sultangaliyev`in (1892-1940) Moskova`da Ruslarca öldürülmesinden tam yarım yüzyıl (1940-1990) geçmiştir. Sultangaliyev ölse bile, Tataristan`daki-Tatarlar arasındaki birçok gelişmeler, Onun adına ve Tatarlığına borçlu idi.

Yıl 1990, Temmuz ayı, Boris Yeltsin Tataristan`a gelir. O, Tataristan`ın birçok bölgelerini gezdikten sonra, Kazan`daki Yazarlar Birliğinin salonunda Tatar aydınlarının sorularını yanıtlar. Onun konuşması içindeki en çarpıcı olanı, ``Bağımsızlık istediğiniz kadar olsun, ne kadar hazmedebilseniz, o kadar olsun´´ şeklindeki değişidir. Yeltsin`in bu değişi, zamanında ve yerinde söylenmiş bir girişim idi. Bu girişim ile Yeltsin Tatarlar arasında ne kadar taraftar toplayabildiyse, Tatarlar da bu girişimi kendi yararları için o kadar kullanabilmiştir. 30 Ağustos 1990 günü, Tataristan kendi ``Devlet Bağımsızlığı Bildirisi´´ni ilan eder. Tatar ulusu demokratik yolla bu bağımsızlığını pekiştirmek için, 21 Mart 1992 günü sandığa gitmiş ve yüzde 61 oy çokluğuyla bağımsız devlet olduklarını dünyaya duyurmuştur. İşte bu gün (30 Ağustos), 1990`dan beri her yılı, Tataristan Cumhuriyetinin devlet bayramı olarak coşkulu bir şekilde kutlanmaktaydı.

Yıl 1994 Şubat ayı, Boris Yeltsin Kazan`a ikinci kez gelişinde Onun maskesi düşer, Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev ikilisi ortasında ``Yetki Paylaşımı´´ adlı bir anlaşma imzalanır. Bu anlaşma gereği, Tatarların bugüne kadar elde ettiği tüm hakları geçersiz sayılır, Şeymiyev`in ulusuna yaptığı hainlik girişimleri yürürlüğe girer. Yeltsin`in Korkunç İvan`a (1530-1584) ve Büyük Petro`ya (1672-1725) olan hayranlığı ve sadakati yavaş yavaş gündeme gelmeye başlar. Makamına oturtacak kişisini de seçerken yanılmaz-Vladimir Putin. Artık gizli de ve sinsi de olsa, Büyük Petro`nun ``Gizli Vasiyeti´´nin gündeme geleceği yıllara uzak kalmamıştır. Bu ``Gizli Vasiyet´´in içeriği:

Osmanlı İmparatorluğu tarumar edilecek; Boğazlara Ruslar egemen olacak; İstanbul şehri işgal edilerek, şehrin önceki adı geri getirilecek ve Ayasofya minaresine haçlı işareti konulacaktır. Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünü hızlandıran, 93 Harbi diye bilinmiş 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Rusların en arsız-en namussuz işgallerinden biridir. Bu savaşta Osmanlı Devleti Kafkasları ve Balkanları kaybeder. Rus ordusu İstanbul`un eşiğine-Yeşilköy`e kadar gelir. Bu savaş sonucu Ruslar, Petro`nun ``Gizli Vasiyeti´´nin yerine getirilmesi için, Boğazlara ve İstanbul`a girebilirlerdi. Fakat Avrupa`da dengenin Ruslar lehine bozulduğunu gören Avusturya, İngiltere, Fransa ve Almanya`nın sert tepkisi sonucu, Berlin Antlaşması ile Ruslar dizginlenir. Fakat, Rusların Boğazlara egemen olma ideali hiç sönmez, Stalin tarafından da gündeme getirilir. İkinci Dünya Savaşının kızgın 1940. yılı, Adolf Hitler`i ziyaret eden Rus Dışişleri Bakanı Molotof, Almanlardan Türklere karşı askeri yardım ister. Molotof`un bu isteğini Türk dostu Adolf Hitler kesin olarak reddeder.

Yıl 2000 Ocak ayı, Vladimir Putin Devlet Başkanı olarak, Yeltsin`in makamına oturur ve hızlı bir şekilde seleflerinin yoluna devam eder. İşte 10 yıllık Putin devri:

Rus Emperyalizminin cinayetlerle dolu uzak geçmişine hiç dokunmadan, sadece 10 yıllık (2000-2010) Putin iktidarı devrine dayanarak hükmetmek gerekirse, yaşadığımız bu son 10 yıl, sadece Rus-Tatar ilişkilerinin değil, Rusya-dünya ilişkilerinin de tiksinti ve acıyla dolu dolu geçen bir kargışlı devir olarak gerilerde kalmıştır. Evet, ister Rusya`daki Rus olmayanlar için olsun, ister dünyamız için olsun, Ruslarla beraber yaşamak kolay bir yaşam değildir. Bu yaşam her şeyden önce Pan-Slavizm yırtıcılığına karşı dayanmak demektir. Bu kargışlı-azaplı devrin baş aktörü ise, eski KGB ajanı olan Urus Vladimir Putin`dir. Hiç kuşku yok ki, bugüne kadar olup biten, çok acı ve kanlı geçen iki dünya savaşını başlatan Ruslar, Üçüncü Dünya Savaşını da yine onlar başlatacaktır. Çünkü yırtıcının yaşamı her zaman kana ve cesede muhtaçtır. Putin iktidara gelir gelmez yaptığı uygulamalarını, Rusların tarihleri boyunca ``ezeli ve ebedi düşman´´ olarak algılayageldiği Tatar dünyasından başlamıştır.

Tatarların Latin alfabesine geçişi yasaklanır. Özerk cumhuriyetlerin seçim ile gelen başkanlarını artık Moskova tayin edecektir. Pasaportlardaki ulus adları kaldırılıp, Rusya`da yaşayan herkes Rus kabul edilir. Tatar tarihini yansıtan eski binalar yerle bir edilir. Tatar okulları sürekli kapatılıp, Tatar dili mutfak dili haline getirilir. 200 yıllık Kazan Devlet Üniversitesi, İdil Boyu Bölgesi Federal Üniversitesi olur. İçi tamamen boşatılmış sözde ``Tataristan´´, gerçekteyse ``Rusya`daki 85 bölgenin biri´´ olarak adlandırılan bu kuruluşa, artık gereksinim kalmadığı anlaşılır.

Yıl 2005 Ağustos ayı, Putin Kazan`a gelir ve ``Kazan`ın 1000 yıllığı´´ denilen bir yalan ile, 30 Ağustos`u Kazan`ın doğum günü ilan eder. Böylece bağımsızlık bayram günü olan 30 Ağustos ortadan kalkar. Bu ``Kazan`ın 1000 yıllığı´´ denilen Putin oyunu Kazan ile sınırlı kalmaz, Türkiye`ye de taşınır.

Yıl 2005 Ekim ayının 4.günü Ankara`daki Resim ve Heykel Müzesi`nde düzenlenmiş kokteylde, ``2005`te Başkan Putin`in kararnamesiyle-Kazan şehrinin 1000. yılı kutlamaları nedeniyle madalya´´ adı verilen ödül, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliğince sahiplerine verilir. Ödül alanların başında Nadir Devlet ile Gönül Putlar da bulunmaktadır. Bu ödül törenine birkaç AKP`li bakanın da katılıp, bu ödülden aldığı bilinmektedir. Bu ödülü alanlara, ``Tatarlığa hizmet verenler´´ adı verilmiştir.

Yıl 2008 Ağustos ayı, Rus ordusu Gürcistan`ın kuzeyini işgal ederek, Abhazya ve Osetya`yı Rus toprağı yaparken, bu olaya karşı ABD başta olmak üzere dünyanın tepkisi sert olmuştu. O günlerde bile Türkiye`nin Başbakanı olan Erdoğan`ın Putin`den hal hatır sormak için Rusya`da bulunduğunu seyretmiştik.

Yıl 2009 Şubat ayı, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Moskova ziyaretinde, ``500 yıllık Türk-Rus ilişkisi´´nden övgüyle bahsettiğini duymuştuk. Oysa bu ilişki, Rus saldırısı-Türk savunmasından ibaret, Türk kanıyla yazılmış facialı bir tarihtir. Karşılıklı ziyaretler devam edecek, Rus Başbakanı Putin, Türkiye Başbakanı Erdoğan`ın davetlisi olarak 06.08.2009 günü Ankara`ya gelmişti. Ertesi günü bu haberi VATAN Gazetesi, ``Kremlin`le Yeni Dönem´´ başlığıyla duyurmuştu. Aslında ``Kremlin`le Yeni Dönem´´ yukarıda bahsettiğim 2005 yılının Ekim ayında başlanmıştı. Bu kez Putin-Erdoğan dostluğunun simgesi olarak bilinen anlaşmalar Ankara`da imzalanmıştı.

Bu günlerde Erdoğan, Türkiye`nin uluslararası siyasetini Rusya çizgisine oturtmak amacıyla, ``İran ile 350 yıllık stratejik dostluğumuz var´´ diye, sanki tarihe dayalı bir gerçeği söyleyebilmiş bilim adamı gibi ortalarda boy göstermekte, ABD Başkanı Obama ile bu konuda tartıştığını da duymaktayız. Oysa tarihte ``Türk-Fars Dostluğu´´ olarak bilinen ve yüzyılları içine alacak kadar sürekli-kalıcı olan bir olgu yoktur. Günümüz İran`ındaki nüfusun üçte birini oluşturan Azeri Türklerinin ulusal çaresizlik içindeki kıvranışları bilinen bir gerçektir. Türkistan Türklüğünün devletsiz kalmasında, en azından Rusların düşmanlığı kadar düşmanlığı Farslardan gördüğümüze tarih şahittir. Din propagandası karşılığında siyasi ve iktisadi çıkar elde etmek için, İran`dan Türkistan`a akın akın gelen hocalar-mollalar önce Türklüğün benliğini çürütmüş, sonra oraları Rusların-Çinlilerin işgaline uygun bir siyasi çöküntüye sürüklemiştir. Ben bu konuyu, ``Hocalar Devri´´ adıyla yazdığım doktora tezimde kaleme almıştım. Türk Tarih Kurumu tarafından 1995 yılında ``DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN SAVAŞ´´ başlığıyla adı değiştirilip basılmış bu eserim, Erdoğan`ın ``İran ile 350 yıllık stratejik dostluğumuz var´´ iddiasına gereken yanıtı verecektir. Dostlar-dostluklar çıkara göre değil, ilkeye göre seçilir-yapılır.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.