Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Türk Dünyası konuları
Türk Dünyası (888)


Türk Dünyası - Türk Dünyası konusu hakkında görüşler
Dr.Özkan Hüseyin - (Ziyaretci) 13.11.2011 11:34:53

TÜRK DİLLİ ÜLKELERİN VE TOPLUMLARIN MEDYA FORUMU TARİHÇESİ

Türk Dilli Ülkelerin ve Toplumların Medya Forumu Tarihçesi



Türk Dilli Ülkelerin ve Toplumların II. Medya Forum`u 27-30 Ekim tarihleri arasında Azerbaycan`ın Başkenti Bakü`de yapıldı. Açılış oturumunun sonlarına doğru, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisi Prof. Dr. Ata Atun söz hakkı alarak Türk Dilli Ülkeler Medya Birliği`nin oluşumu hakkında sizlere tarihçesini anlatmak istiyorum diyerekkonuşmasında şu ifadelere yer verdi.



Prof. Dr. Ata Atun KKTC Cumhur Başkanı Danışmanı,



"Değerli Türk Dilli konuşan ülkeler Medya Birliği mensupları, bu oluşumun temelleri 2007 yılında Türkiye`nin Yalova kentinde atıldı.



O yıl YAFEM`in, Yalova Folklor Eğitim Merkezi`nin organize ettiği 1. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması Yalova`da düzenlenmişti. Bu buluşmaya YAFEM`in ev sahipliğinde ben KKTC`den katılırken, Batı Trakya, Azerbaycan, Afganistan, Irak, Suriye, Kazakistan, Kırgızistan, Yakutistan, Gagauzya ve Çuvaşistan`dan gazeteci arkadaşlar da katılmışlardı. Güzel bir toplantı olmuş, çeşitli ülkelerden gelen Folklor ekipleri ile neşeli günler geçirmiştik. Kendi aramızda yaptığımızda sohbetlerde, dış ülkelerde yaşayan Türklerle ilgili konularda, o ülkenin devlet ajanslarından gelen haberlerle, Türk meslektaşlardan gelen haberler arasında farklılıklar olduğu konusunu ben açınca sohbet derinleşmiş ve sonucunda ``Türk Dünyası Gazeteciler Birliği´´ kurulması fikri oluşmuştu beyinlerde.



Bu Buluşmaların 2.cisi 2008 yılında Yalova`da tekrarlanınca, ``Türk Dünyası Gazeteciler Birliğini´´ kurmak için bir Tüzük hazırlanması ve çalışmalar yapılması gündeme gelmişti. İçinde ``Türk´´ kelimesi geçen Birlik veya Derneklerin Türkiye`de hemen kurulabilmesine olanak olmadığından derneği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde (KKTC) kurarak hayata geçirmek görevini ben üstlenmiştim.



KKTC`de yabancıların Dernek veya Birlik kurmaları veya üye olmaları yasak olduğundan ``Türk Dünyası Gazeteciler Birliğini´´nin ``Klüp´´ olarak kaydının yapılması konusunu 2009 yılında Yalova`da yapılan 3. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması`nda katılımcıların bilgisine getirdim. Bu birliğin Türkiye Cumhuriyeti devleti bilgisi dahilinde ve Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı bünyesinde veya desteğinde kurmanın çok daha sağlam bir yapı oluşturacağı önerim oy birliği ile kabul edilince, T.C. Dış İşleri Bakanlığı ile görüşmek görevi bana verildi. Bu toplantıda şu an salonda aramızda bulunan Batı Trakya temsilcisi BATTAM Başkanı kıymetli dostum Dr. (hc) Özkan Hüseyin bey de bulunmaktaydı.






Dr. Özkan Hüseyin BATTAM Başkanı Ve Batı Trakya Türkleri Temsilcisi, Prof. Dr. Ata Atun KKTC Dış Basın Sözcüsü, Fatma Demirel KKTC`nin Tanıtma ve Enfermasyoın Dairesi Başkanı



Dönemin T.C. Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarı, kıymetli dostum ve ağabey gibi sevdiğim Sayın Büyükelçi Ertuğrul Apakan beyi telefon ile aradım ve görüşmek için randevu aldım. 2 hafta sonra Ankara`ya giderek Ertuğrul beyle yarım saatlik bir görüşme yaparak konuyu kendisine açtım. ``Dış İşleri bakanlığı olarak konuyu çok ciddi buluyoruz. 1 ay sonra hazırlığını yap ve gel´´ demesi üzerine de tüm hazırlıklarımı tamamlayıp 1 ay sonra tekrar kendisini ziyaret gittim. Sayın Apakan beni, Türk dili konuşan ülkeler ile ilgili dairelerin tüm başkan ve yardımcılarından oluşan büyük bir ekip ile karşıladı. Verdiğim brifingden sonra Sayın Apakan`a son şeklini verdiğim ``Amaç Bildirgesi´´ ile ``Tüzük Taslağını´´ sundum. Böylesi bir düşünce ve girişimden çok memnun olduklarını dile getirerek, konuyu inceledikten sonra benimle tekrar temas kuracaklarını belirttiler.



Kısa bir müddet sonra önce beni T.C. Başbakanlığından sonra da Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden (BYEGM) aradılar.



Başbakanlıkta katıldığım toplantıda, konunun çok ciddi ve Türk dünyasına katkılarda bulunacak bir düşünce olması nedeni ile Başbakanlığın bu kuruluşun hayata geçmesi için tüm desteği vereceği belirtilerek, çalışma ve temaslarıma devam etmem istendi.



Artık her şey yavaş yavaş yoluna girmeye başlamıştı.



Bu toplantının birkaç hafta sonra beni Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden arayarak görüşmeye çağırdılar. Görüşmemiz Sayın Genel Müdür ve ekibi ile oldu. Kıymeti dostum arif bey ile ilk tanışmam orada olmuştu. Kendilerine gerekli evrak ve çalışmaları sundum. Konuyu değerlendireceklerini ve çalışmalar bitince beni arayacaklarını belirtmeleri üzerine toplantı son buldu.



Kısa bir müddet sonra çalışmalarını tamamladıklarını ve 2010 yılının Ekim ayında ``Türk Dünyası Gazeteciler Birliğini´´nin kuruluş toplantısını yapacaklarını bana bildirdiler. T.C. Dış İşleri Bakanlığı ile yaptığım görüşmelerde de kuruluşun şekli ile ismi de yavaş yavaş belirginleşmeye başladı. Politik endişelerden dolayı ``Türk Dünyası´´ tanımı çıktı yerine ``Türk Dili´´ tanımı girdi, ``Birlik´´ kelimesi çıktı, yerine ``Forum´´ kelimesi girdi ve ilk kurucular toplantısı Ekim 2010 yerine 21 Aralık 2010 tarihinde Ankara`da Rixos Otel`de ``Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu´´ adı altında yapıldı.



Foruma Türk Dili konuşan ülkelerin temsilcilerinin yanında Türk halk ve Topluluklarının temsilcileri de katıldı. Diğer ülke temsilcileri ile birlikte içinde benim de yer aldığım Komite, kapanış bildirgesini hazırlarken, Forumun içinde fiilen Türk halk ve Topluluklarının temsilcilerinin de yer alması bildirgeye ilave edildi.



Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu`nda onaylanan bildirge uyarınca çalışmalar devam etti ve 17 Ekim 2011 tarihinde Ankara`da kurucular toplantısı yapılarak Tüzük`e ve Forumun adına son şekli verilerek yeni adının ``Türk Dili Konuşan Toplumlar Medya Platformu´´ olmasına, Forumun 2. cisinin de Azerbaycan`ın Başkenti Bakü`de yapılmasına karar verildi. Bu Platformun oluşmasının ``Fikir Babaları´´ndan bir tanesi de ben, bir diğeri de dostum Özkan Beydir.´´ diyerek sözlerine son verdi.



Türk Dili Konuşan Toplumlar Medya Platformu`nun 2.cisi 27-30 Ekim tarihleri arasında Azerbaycan`ın Başkenti Bakü`de yapıldı. Genel Kurul da Platformun oluşum şekli, çalışma kuralları, Genel Sekreterliğin Ankara`da tesis edilmesi, Genel Sekreterin T.C. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün en yüksek amiri olması, Genel Sekreterlik görevinin BYEGM personeli tarafından yürütülmesi, Forumun Dönem Başkanlıklarının, Forum hangi ülkede yapılıyorsa o ülke temsilcinin olması, 3. Forumun kırkızistan`da, 4. Forumun da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılması kararı alındı.





Katılımcılar





``Türk Dilli Ülkelerin ve Toplumların Medya Forumu´´ Kurucu Komite Üyeleri







Sargılarımızla....







BATTAM Haber Merkezi

BİLMER İletişim Merkezi

www.battam.org




Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.