Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ALMANYA BİRİNCİ KUŞAĞA ÇOK ŞEY BORÇLU

`Almanya birinci kuşağa çok şey borçlu`

Almanya`nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Neumünster kentinde 1976 yılından beri yaşayan Neumünster Türk Toplumu Başkanı ve eğitimci Tufan Kıroğlu, Almanya`ya ilk gelen kuşağın yaşamlarını ele aldığı "Neumünster`in İlk Türkleri" adlı bir kitap yazdı

Kitabın tanıtımı vesilesiyle düzenlenen bir toplantıda konuşan Kıroğlu, Türkiye`den Almanya`ya yönelik iş göçünün 50. yılının kutlandığı bugünlerde, yaşam koşullarının zor olması sebebiyle ekmeğini dışarda aramak zorunda kalan yüz binlerce insandan sadece bir kaçının yaşam öyküsünü kitabında ele aldığını ifade ederek, "Kitapta 12 kişinin hayat hikayesi var. Gördüklerimi, duyduklarımı anlatmanın ötesinde bu kitapta anlatılanlar gerçek öykülerdir, kişiler ise gerçek kişilerdir. Almanya birinci kuşağa çok şey borçlu" dedi.

İlk kuşağın Almanya`ya büyük bir cesaretle, Türkiye`de daha iyi bir yaşam arzusuyla geldiğini kaydeden Kıroğlu, "Türkiye`deki yaşamlarında doğru dürüst kent görmemiş, çok az veya hiç okul eğitimi almamış insanların, dinini, dilini tanımadığı, dünyanın en önde gelmiş bir ülkesine gelme kararıyla, sanki bir kış günü buz gibi bir suyun içine atladılar. Hepsinin de ortak amacı Türkiye`de oturulacak bir eve sahip olmak, çocuklarına daha iyi gelecek hazırlayabilmek, bir iş yeri kurmak veya işlenecek toprak satın almaktı" diye konuştu.

Almanya`da 50 yıldır yaşayan birinci kuşağın çok kadir, kıymet bilen, vefakar, müthiş bir dayanışma ruhuyla birbirine ve Türkiye`deki yakınlarına destek olan bir kuşak olduğunu kaydeden Kıroğlu, "Almanya`da zaman zaman yabancı düşmanı kesimlerin saldırılarına, zaman zaman aşağılamalarına aldırmadan Almanlar ve diğer yabancı işçilerle iyi komşuluk içinde yaşamışlardır. Türkiye`de ise `Almancı` diye aşağılanmalarına aldırış etmeden, ne geldikleri ülkeye küstüler ne de ikinci vatan olarak gördükleri Almanya`ya ve Almanlara. Almanya Türkleri bugün artık sadece işçi değildir. Onlar hiçbir zaman uyumsuz olmadılar. Uyumsuz olsalardı 50 yıl bu ülkede yaşayamazlardı. Politikacıların söylediklerinin aksine onlar dil öğrenmeye ve çocuklarının eğitimine hep önem verdiler" diye konuştu.

Kitabın, gelecek kuşaklara bir ışık olarak yol göstereceğini belirten Kıroğlu, "Biz Almanya`nın bir parçasıyız. Bugüne kadar toleranslı ve hoşgörüyle yaşadık. Bundan böyle de bu şekilde yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Kıroğlu ayrıca, Türkiye`deki yakınları tarafından istismar edilen Türkler ile ilgili olarak ikinci bir kitap yazacağını da sözlerine ekledi.

ha-ber.com / Süheyla KAPLAN / Hamburg 




Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.