Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
BİZDE ÇARŞAF TARİHİ (SON TARTIŞMALAR NEDENİYLE...)
BİZDE ÇARŞAF TARİHİ

Tesettür`ün (örtünme) yanlış anlaşılmasından dolayı, bizde çarşaf İslam kadınını dini kıyafeti sanılır.Ve işte bundan dolayı bir taassup mahsulü gibi gösterilir. Bu telakki tamamiyle yanlıştır.Doktor Richard Lenvinsohn`un "Histoire de la vie sexuelle" adıyla Fransızcaya tercüme edilip 1957`de Paris`te yayımlanan eserinin 116-117nci sayfalarında verilen açıklamaya göre çarşaf da, harem de çok eski şeylerdir, hatta tarihin ilk devirlerine dayanır ve her ikisi de erkek kıskançlığının mahsulleridir. Aynı eserin 117nci sayfasındaki açıklamaya göre de çarşafla haremin İslamiyet esaslarıyla hiç bir alakası yoktur.
"Tesettür"ün İslamiyet`teki mahiyeti mevzumuzla ilgili olmadığı için, biz şimdi burada yalnız çarşafın Türkiye`deki eğlenceli tarihinden bahsetmekle iktifa edeceğiz.Bizdeki çarşafın dinle yahut taassupla hiçbir alakası yoktur;bu kıyafet hanımefendilerin güzellik şuuru ile kıskançlık hislerinden dolayı yaygınlaşmıştır.
Şikari`nin (Karaman Tarihi)nin hususi kütüpanemizdeki yazma nüshasının 113ncü sayfasında, Miladın 1360-1389 tarihlerinde saltanat sürmüş olan üçüncü Osmanlı hükümdarı Murad-ı Hüdavendigar (Birinci Murat) devrinde Bursa`da cereyan ettiğinden bahsedilen mühim bir sosyal olay hakkında rivayet aynen şöyledir:
"...O zaman karılarda yüz örtmek adeti pek azdı. Yüz örtmek adeti sonradan adet oldu. (Karamanoğlu Alaüddin)in (Hamidoğlu İlyas) diyarını katliam ettiğinde üç kabile Diyar-ı Osman`a firar etmişlerdi. O vakit bunları Murat Han görüp pek temiz ve uslu adem olduklarından kendi şehrinde (Bursa`da) yerleştirmişti. İşte bu kabile kadınları pek güzel olduklarından herkes bunları temaşa etmeye başlayınca ulema tarafından bu kabilenin hatunlarının yüzleri siper edilmesi emredildi. İşte ne vakit taşra çıksalar o kabile hatunları yüzlerini siper ederlerdi. Fakat bu hal sonra diğer kadın ve kızların da pek hoşuna geldiğinden herkes daima güzelce her taraflarını örtmeye başladı.
İşte bundan anlaşıldığına göre, Birinci Murat`ın Bursa`ya yerleştirdiği üç Türkmen oymağının dilber kadınları halkı heyecan içinde bırakınca din büyükleri ortalığı yatıştırıp herhangi bir olayı önlemek gayretiyle Türkmen güzellerine yüz örtüsü güzellik sembolü sayılmış ve nihayet kendilerini hiç de çirkin bulmayan Bursa hanımları da o güzellik sembolünü bütün vücutlarına teşmil edip el birliği ile kullanmaya başlayarak çarşafın genel bir kıyafet mahiyetini almasına, sırf kıskançlık yüzünden sebep olmuşlardır.Tabii bu durumda erkeklerin çarşaf meselesinde hiç bir günahı yok demektir. Bütün mesele şehir hanımefendilerinin Türkmen güzellerini kıskanmalarından doğmuş, fakat buna rağmen çarşaf köylere yayılamamıştır.
İsmail Hami DANIŞMEND- Tarihi Hakikatler-Sayfa9-10)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.