Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10762
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
CESUR YORUM
Obama ile Büyük Ortadoğu Projesi ve Irak..
 
Peki, Obama Türkiye’yi ilgilendiren konularda ne getirebilir?
Amerikan sisteminin bir ürünü olsa da Büyük Ortadoğu Projesi’nin rafa kaldırılması bekleniyor.
Zaten ilk etapta askeri ayağı kesilecek olan Büyük Ortadoğu Projesi işlerliğini yitirecektir.
Büyük Ortadoğu Projesinin Başkanı Bush gittiğine ve Cumhuriyetçi Neoconlar kaybettiğine göre, projenin “Eşbaşkanları!” da açıkta kalmışlardır, hatta işsizlik tehlikesi ile karşı karşıyadırlar.
Projenin hedefleri askeri operasyonlara değil, ılımlı diplomasilere konu olacaktır.
Bu kapsamda artık, ABD’nin Irak ve Kuzey Irak Kürtleri üzerindeki himayesinde azalma olması kaçınılmaz görülüyor.
Zaten Irak’a yönelik askeri politikası nedeniyle ekonomisi çöken ABD, Irak’ta desteklediği unsurlardan desteğini çeşitli boyutlarda çekmek zorunda.
Bunu yaparken stratejik çıkarlarını korumak amacıyla, Kuzey Irak’ta Barzani Yönetimi’ni Türkiye ile uyumlu geçinmeye, Türkiye’yi de Barzani Yönetimi’ne karşı anlayışlı davranmaya zorlayacaktır, hatta Türkiye’ye bu petrol bölgesinin korunması için “himaye” görevinin verilmesi de şaşırtıcı olmaz. Tabii ki böyle bir görev yeni pazarlığa sebep olur da, bunu geçmişte Bush yönetimiyle yapılan at pazarlığına dönüştürmemek gerekir.
Türkiye o aşamada çıkarlarını koruyucu bir diplomasi sergileyebilecek mi? Bunu ilerki dönemlerde yaşayarak göreceğiz.
Türkiye bu sayede dış terör üssünü kapattırmakla kalmamalı, onun ötesinde tarihten kaynaklanan haklarına dayalı rasyonel ekonomik çıkarlar sağlamalıdır.
 
Obama ve Ermeni sorunu..
 
Obama ile ilgili olarak Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir konu tarihi yalan olan “Ermeni Soykırımı”nın tanınıp tanınmayacağı?
Dün Ermeni iddialarını kanunla kabul etmeye kalkan Fransa, şimdi tarihi olayların yasayla değil, tarihi araştırma ve analizlerle karara bağlanması düşüncesine gelmeye başladı.
Siyasetçi Obama’nın yazılı olarak söz vermiş olmasına karşın, Devlet Adamı Obama’nın önümüzdeki 24 Nisan’da Ermeni Tasarısını Kongre’den geçirterek Türkiye’yi kaybetmesi, bugünkü siyasi koşullar ve konjonktür altında hiç de olası görülmüyor, ve Rus uzmanlar sözde Ermeni iddiasının Obama tarafından tanınmayacağı görüşünde.
 
Obama ve Kıbrıs sorunu..
 
Peki Obama, “Kıbrıs’ta işgalci” dediği Türk askerinin Ada’dan çekilmesi için iddialı olacak mı?
Zaten Amerika’nın devlet görüşü bu doğrultuda, dün neyse bugün de o, değişen bir şey yok.
ABD Kıbrıs’ta İngiliz üslerini kullanıyor ve koruyor.
Ada’da İngiliz üsleri kalacağına göre, garantör devlet olarak NATO üyesi Türkiye’ye ait Türk üssü ve Türk askeri niçin kalmasın?
Bu sorunun ABD nezdinde, “hayır” diye verilebilecek bir yanıtı olamaz.
Yeter ki, ABD’ye ve Obama iktidarına Kıbrıs’ta “İki Halk, İki Devlet, İki Egemenlik, İki Demokrasi” bazına dayanmayan çözümün adil çözüm olamayacağı, adil olmayan çözümün de Tük-Yunan çatışmasından başka bir şey getirmeyeceği iyi anlatılabilsin.
Bugün KKTC’nin tanınmasını gerekli görmeyen Talat’ın Hristofyas ile görüşmelerini gizliden gizliye destekleyen AKP iktidarı bunu anlatabilir mi?
Sorun işte burada.
 
Obama ve Enerji Köprüsü Türkiye projesi..
 
Türkiye Bakü-Ceyhan projesini Başkan Clinton döneminde, ABD’nin desteği ile yaptığı için Avrasya’dan kendine gelecek ya da topraklarından geçecek petrol ve gaz boru hatlarında Amerika’nın desteğini aramaya alıştı.
Bush döneminde hidrokarbon boru hattı projeleri, savaşçı Neocan politikası sonucu geri plana itilmişti.
Son altı yıldır Türkiye de İran’dan gaz getirmeye çalışmanın dışında bir çaba göstermedi, ve de bu projesiyle ABD’nin tepkisini çekmekten öte geçemedi.
Ayrıca, AKP iktidarı “Enerji Köprüsü Türkiye” projesinin yönünü saptırdı.
Avrasya’dan Batıya uzanacak hatlar yerine, bugün Batı hedeften çıkarılıp, güneye İsrail’e uzanacak, oradan Hindistan’a taşınacak hidrokarbon konuşuluyor.
Putin’in enerjiye dayalı dış politikası ile Avrasya’daki önemli gaz kaynakları üzerinde ciddi Rus anlaşmaları oluşturulduğundan, bugün Avrupa Birliği’nin ilgilendiği, ama ilgilenmekte geç kaldığı Nabucco Projesine ve Güney Avrupa Ringi projesine Rusya’yı dışlayarak yeterli miktarda gaz bulmak neredeyse olanaksız hale geldi.
Obama döneminde Rus-Amerikan ilişkilerinin yumuşak geçmesi bekleniyor.
Kendi iç bünyesine daha çok eğilecek ABD’nin Kafkaslar’daki aktivitesi ister istemez sınırlanacak.
Dolayısıyla Obama döneminde, Türkiye Avrasya’dan gelecek boru hatları projeleri için Rusya ile işbirliği yapma serbestisini elde edecek.
Hatta bu tür işbirliklerine bir şekilde Amerika’nın katılması bile gündeme gelebilir.
Bu fırsat Batı’ya yönelik olarak değerlendirilmeli, İsrail’e uzanacak Ceyhan-Ashkelon-Eliat-Hindistan Boru Hattı Projesi yutturmacasıyla İsrail baş aktör yapılmamalı.
Hem de Kazakistan’ın Batı’ya petrol sevk etmek için Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına bu ay petrol vermeye başladığı bir aşamadan sonra.





Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.