Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ÇİFTÇİLER YİNE PERİŞAN OLACAK

ÇİFTÇİLER YİNE PERİŞAN OLACAK

 

         Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK 23.02.2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU’nun sorularına verdiği cevapta çiftçilerimize sevindirici haber vermedi.

 

         Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının daha önceki zamanlarda yapılandırıldığını, artık yeni bir yapılandırmaya gerek kalmadığını açıkladı. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi örneğin Tokat ili Erbaa ilçesinde çiftçiler elektrik borçlarını ödeyemiyorlar. Bu borçlardan dolayı da sulama kanallarına su verilmiyor. Bu durum çiftçinin ürününün susuzluktan yanmasına, haliyle çiftçilerimizin maddi manevi zarar görmesine sebep oluyor.

 

         2010 senesi tarım mevsimine geldiğimiz bu günlerde, bu borçlar tekrar karşımıza çıkmaktadır. Çiftçiler kanallara su verilip, verilmeyeceğini bilmedikleri için tarımsal üretime geçip, geçmemekte tereddütte kalmaktadırlar. Geçen yıldan yaşadıkları çiftçilerimizi tedirgin hale getirmektedir. Çünkü bu zamanda tarlasına emek sarf edecek,  sürecek, tohum ve gübre atacak belki Nisan, Mayıs aylarında yağmurun da yardımıyla filizlendirecektir. Ancak asıl mahsulün suya ihtiyacı olduğu dönemde suyun kapalı olması ürünün tarlada yok olmasına, bir yıllık emeklerinin de heba olmasına neden olacaktır.

 

         Ülkemiz su kaynakları açısından kendine yeterli bir konumdadır. Irmaklarımız, derelerimiz sulamaya elverişli alanlarımıza yetecek kadar su barındırmaktadır. Böylesine bol ve kolay temin edilebilir suyun, elektrik borcu yüzünden halkımıza kullandırılmaması, ülkemiz tarımı ve insanlarımız açısından son derece zararlı sonuçlar doğurmaktadır.

        

         Her türlü tarımsal girdinin fiyatlarının, her geçen gün artması, buna karşılık üretilen mahsulün satış fiyatlarının düşmesi çiftçimizi ürettiğini satamaz hale getirmiştir. Çiftçimiz nereye hangi borcunu ödeyeceğini şaşırmış durumdadır. Çoğu çiftçimiz elindeki avucundakini satıp savmış, geçmiş yıllarda edindiği, traktörünü, kamyonunu kaybetmiştir. Şimdi bile çoğu çiftçimiz bırakın elektrik borcunu; gübre, tohumluk borcu yüzünden mahkemelere düşmüş, evlerine haciz gelmiştir.

 

         Acilen hükümet olaya el koymalı, borçlar yapılandırılmalıdır. Bu yapılmasa çiftçi ekim yapamayacaktır, dedi.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.