Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
DEPREMLERDEN BÜYÜK KAYIPLAR KADERİMİZ OLMAMALI

DEPREMLERDEN BÜYÜK KAYIPLAR KADERİMİZ OLMAMALI

 

 

 

             Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarında ülkemizin en son yaşamış olduğu deprem felaketi üzerine söz alarak durumun önemini ve aciliyetini belirtti. Konuyla ilgili bir de Meclis Araştırma Önergesi veren Dr. Reşat DOĞRU özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan illerin çok iyi incelenerek, tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Dr. DOĞRU konuşmasında ve araştırma önergesinde şunları belirtti.

 

         Elazığ ili Karakoçan ilçesinde meydana gelen depremde 51 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum.

 

         Ülkemiz yoğun bir deprem kuşağında bulunmaktadır. Ülkemizin her tarafında olduğu gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı bölgesinde bulunan Tokat, Amasya, Çorum, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum gibi bütün vilayetlerimizde başta devlet binaları olmak üzere bütün binalar deprem dayanıklılık testinden geçirilmelidir. Sağlıksız binalar yerine yeni binalar yapılmalı, binalar daha dayanıklı olmalıdır. Önlemler tekrar gözden geçirilmelidir.

 

Erzincan ve çevresinde son bin yılda meydana gelen 17 yıkıcı depremin 5’inde bu Erzincan yerle bir olmuş ve hayatını kaybedenlerin sayısı 150.000’i geçmiştir. Buna rağmen benzer hatalar tekrarlanmış, aynı yerlerde yanlış yapılanma devam etmiştir.

Hele hepimizin hatırladığı ve unutamadığı 17 Ağustos İzmit ve 12 Kasım 1999 Düzce depremi binlerce can kaybın, binlerce sakat kalan vatandaşımız, halen psikolojik travmayı atlatamamış binlerce aile ve trilyonlarca mal kaybı çok ciddi ve üzüntü verici sonuçlar.

  Bu depremler sade, ülkemizde olmuyor diğer dünya ülkelerinde de olmaktadır. Düşündürücü yanı,  bu çok büyük depremlerde bizim ülkemizdeki kadar can ve mal kaybı olmamasıdır, bunun başlıca nedeni de, daha önceki depremlerinden ders almaları ve gereken tedbirleri ciddi bir şekil de almalarıdır.

Türkiye topraklarının %96’sı deprem tehlikesiyle karşı karşıyadır. Nüfusumuzun % 98’i deprem riski altındadır. Büyük sanayi merkezlerinin % 98’i barajların % 92,5’i deprem bölgesindedir.

Bizlerin bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, teknik ve teorik olarak en gencinden, en yaşlısına kadar deprem riskine karşı önceden hazır bulunmamız gerekmektedir. Bunun içinde gerekli bilgiler insanlarımıza küçük yaşlardan itibaren verilmeye başlanmalıdır.

Karadeniz bölgesindeki bu fay hattı üzerindeki il ve ilçelerdeki başta resmi binalar olmak üzere bütün binaların deprem yönünden incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Özellikle bazı yerleşim bölgelerinde itfaiye ve kurtarma araçları çok katlı binaların altında görev yapmaktadır. Olası bir depremde bina yıkılırsa bütün araçlar enkaz altında kalabilir. Bu gibi durumlar tespit edilerek araçların kullanılabilmesi için gerekli yollar aranmalıdır.

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.