Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
GAP HALA BİTİRİLEMEDİ-Dr.REŞAT DOĞRU-

 

GAP HALA BİTİRİLEMEDİ

Tokat milletvekili Dr. Reşat DOĞRU yapılan milyarca TL’li ödeneğe rağmen bitirilemediğini söyledi. GAP’la ilgili şu açıklamalarda bulundu.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP),  Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin, sosyal ve ekonomik kalkınmasını amaçlayan insan odaklı bir bölgesel kalkınma projesidir. Türkiye`yi bölgesel kalkınma konusunda dünyaya örnek konuma getiren GAP; Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı süren baraj ve hidroelektrik santralleri ile sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, tarım, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık, konut, turizm ve diğer sektörlerdeki yatırımları da kapsayan entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma yaklaşımı içinde devam ettirilmektedir.

 İnsan odaklı bir kalkınma projesi olarak GAP, bölge halkının daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasını ve diğer bölgelerle arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. Proje, istihdam yaratarak, gelir düzeyini yükselterek, kentsel ve kırsal merkezlerin hizmet kapasitelerini geliştirerek bölge halkının yaşamını olumlu yönde etkileyecektir.

Ülkemizin, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizin gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan GAP Projesi halen bitirilememiştir.

 

 GAP Projesinin son durumuyla ilgili vermiş olduğum soru önergesine verilen cevapta hükümet, GAP yatırımları için 2008 yılı ödeneği olarak 2 milyar 63 milyar; toplamda 27.3 milyar TL harcama yapmıştır. Buna rağmen yatırımlar tamamlanamamıştır. Her seçim döneminde mutlaka bitirileceği söylenen proje halen devam etmektedir.

 

2008 yılında hazırlanan GAP Eylem Planı ile GAP’ın büyük bölümünün 2012 yılında tamamlanacağı hedeflenmektedir. Dikkat edileceği gibi tamamı değil, büyük bir bölümünün bitirileceği söylenmektedir.  İleride ortaya çıkacak olağanüstü durumlar bu hedefi daha da ileri bir tarihe erteleyecektir.

 

Doğu ve Güneydoğu’da halkımız geçim derdine iken, işsizlik had safhaya ulaşmış, eğitim, sağlık gibi sosyal haklarından yoksun durumda hayatını idame ettirmeye çalışırken hükümet, açılımlarla hem vatandaşı oyalamakta, hem de ülkemiz için çok önemli olan projeleri ertelemektedir.

 

Artık ülkemizin sabrı kalmamıştır. İnsanımızın sabrı kalmamıştır. Terör belası hala bu ülkenin başındadır. Halkımız açılımların kimleri kapsadığını anlamıştır. Hükümet, ülkemizin ve tüm halkımızın mutluluk ve refahı için yatırımlarını zamanında bitirmelidir.

 

 

 

 

ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle şu açıklamalarda bulundu. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız diye sözlerimize başlarız. Gerçekte de çocuklarımız geleceğimiz ve teminatımızdır. Maalesef günümüz şartlarına baktığımızda 21. yüz yılda olmamıza rağmen hala çocuklarımızın haklarında, yaşam kalitelerinde çok ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Çocuklar, evlerinde, okulda, kamusal alanda şiddete maruz kalıyor. Türkiye`de her beş çocuktan biri çalıştırılıyor. Özellikle kız çocukları ve erkek çocukları arasında eğitime erişimde eşitsizlik ve ayrımcılık sürüyor. Engelli çocukların okullaşma oranının yüzde 2 – 3 civarında olduğu tahmin ediliyor. Araştırmalar, Türkiye`de hiç aşı olmamış çocuk sayısının 3 milyon civarında olduğuna işaret ediyor. İleri yaşlarda çok ciddi travmalara yol açan cinsel istismara hatta tecavüzlere uğruyorlar. Terör örgütlerince istismar ediliyorlar. Son 10 yılda savaşlarda 2 milyon çocuk öldü, 5 milyonu sakat kaldı. Her ay 800 çocuk kara mayınlarından dolayı ölüyor veya sakat kalıyor. Çocuklar dünyada 85`ten fazla ülkede askere alınarak 300 bin çocuk hükümet veya muhalif gruplar adına asker olarak savaştırılıyor. Uyuşturucu ve organ mafyası da çocuklarımız için çok tehlikeli bir başka unsurdur. Son 5 yıllık verilere baktığımızda uyuşturucu maddelerden her hangi birini kullananların sayısında endişe verici artışlar olmuştur. Burada, başta ailelere, eğiticilere ve en önemlisi Devletin Kurumlarına büyük görevler düşmektedir. El birliğiyle çocuklarımızı siyasi kavgalardan, savaşlardan her türlü yasa dışı örgütlerden uzak tutmalıyız. Çocuklarımızın hakları, kâğıt üzerinde kalmamalı onlara eşit eğitim ve sağlık olanakları, can güvenliği sağlamalıyız. Psikolojik problemleri olan çocuklarımıza, uyuşturucu bağımlılarına Rehabilitasyon Merkezleri açarak yardımcı olmalıyız. Kimsesiz ya da aileleri tarafından terk edilen çocuklarımıza her türlü fiziki şartları sağlanmış yuvalar hazırlamalı onları 18 yaşına gelene kadar topluma hazırlamalıyız. Aile danışma merkezleri oluşturulmalı anne ve babalar bilinçlendirilmeli, hatta okullarda bu konularla ilgili çok sık seminerler düzenlenmeli, rehberlik servislerindeki eğitimci kadroları arttırılmalıdır, dedi.

 

         Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, Tokat ilinin sorunları hakkında TBMM’ de gündem dışı söz alarak alınması gereken acil tedbirleri bildirdi. Dr. DOĞRU Meclis kürsüsünden şöyle seslendi.

 

Tokat, Orta Karadeniz Bölgesinde, 4 mevsim, 7 rengin yaşandığı doğal zenginlikleri çok yüksek olan bir ilimizdir. Zengin kaynakları olmasına rağmen yeterli gelişmeyi gösterememiş hak ettiği refah seviyesine ulaşamamıştır. Ben geçen yılda, ondan önceki yılda, bu kürsüden sorunları dile getirdim. Alınması gereken önlemleri belirttim. Ama, maalesef sorunlar çözülmediği gibi, her geçen gün artmıştır. 

 

Son ekonomik krizle Tokat Organize Sanayi Bölgesinde onlarca işyeri kapandı. Yüzlerce insanımız işsiz kaldı. İşsiz kalan, gelir kaynakları biten vatandaşlarımızda, çareyi, büyük kentlere göç etmekte bulmuşlardır.

        

         Teşvik uygulama sıralamasında 3. bölgede bulunan ilimiz kara, deniz ve havayolu ulaşımı olan illerle aynı gruba alınmıştır. Ayrıca “Yüksek Teşvik” ve Çok Yüksek Teşvik” uygulaması kapsamında da bulunmayan ilimize, yatırımcılar da gereken ilgiyi göstermeyeceklerdir. Teşvik sistemi, Tokat için değiştirilmelidir.

 

         Tokat da ilçeler dâhil neredeyse her mahalleye, büyük süpermarketler şube açmaktadır. Bu durum küçük esnafı bitirmiş, dükkânlarını kapatır konuma getirmiştir. Esnaf odaları bu duruma isyan etmekte olup, acilen süper marketlerle ilgili yasanın çıkmasını beklemektedirler.

        

         Tokat’ta çiftçi çok zor durumdadır. Artan gübre, mazot gibi tarımsal girdilerin pahalılığı, Tokat ovalarında, neredeyse çiftçiliği durma noktasına getirmiştir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları ödenmemiştir. 2009 yılında kanalına su verilmediğinden mahsulü yanan ilçelerimiz olmuştur. Çiftçi gübre, ilaç ve tohumluk parasını da ödeyememiş, icralarla karşılaşmış, hapislere düşmüştür.

        

Tokat’ta hayvancılık bitme noktasına gelmektedir. Acil olarak hayvancılık destekleme projeleri gereklidir.

         Tokat ili, sigara fabrikalarının özelleştirme kapsamında, yabancılara satılmasından çok büyük zarar görmüştür. Yılda yaklaşık 60–70 milyon TL civarında para kaybedilmiş, piyasaya girememiştir. Bu da birçok sektörü etkilemiş, iş yerleri kapanmıştır.

        

Özelleştirme esnasında kamuoyuna ısrarla, Sigara Fabrikası üretime devam edecek, denmesine rağmen kapatılmıştır. Fabrika sahasında ot bitmiştir.

        

Şimdi de Türkiye genelinde olduğu gibi Erbaa ve merkezde bulunan Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü kapatılmak üzeredir. İşçiler 4/C kapsamına alınmaktadır. Bu durum çok yanlış ve haksızlıktır. İşçiler isyanlardadır. Acilen bu insanların sesi duyulmalı memur kadrosuna alınmalı hakları kaybedilmemelidir.

         Aynı durumu Turhal Şeker fabrikasında yaşamak üzereyiz. Burası da özelleştirme kapsamında satılmak üzeredir. Bu da yanlıştır.

 

         Pancar üreticisi, işçisi, esnafıyla bütün Turhallılar, Tokat’lılar fabrikalarının satılmamasını ve üretime devam etmesini istiyorlar. Bunun içinde bütün tokatlıların katıldığı, şeker iş sendikası önderliğinde büyük bir miting yaptılar.

        

Halkın sesini duyalım. Fabrikayı Turhallılara verelim. Pancar üretimi devam etsin. Bütün Turhallılar ayakta bunu bekliyor.

 

         İlimiz Kültür ve turizm yönünden de zengin bir bölgedir. Bu konuda Danişmendin başkenti Niksar, Sulusaray Sebastapolis, Pazar Ballıca Mağaraları, Zile Kalesi, Tokat Evlerine sahip çıkılmalıdır. Bunlar bizim tarih ve kültür hazinelerimizdir.

 

Tokat’ın çevre yolu uzun zamandır bitirilememiştir. Merkezde trafik çok yoğun ve karmaşık durumdadır. Acilen Tokat- Niksar, Çamlıbel-Turhal arasındaki yollar bitirilmelidir. Niksar-Akkuş, Zile- Alaca-Sungurlu yolları bitirilmelidir.

 

Tokat Havaalanı kapatılmıştır. Ulaşımda en büyük engeli ortadan kaldıracak olan Havaalanımız yıllardır atıl bir vaziyette çürümeye terkedilmiş durumdadır. Bu da ilimize yapılan çok büyük haksızlıktır. Havaalanı mutlaka ve ne pahasına olursa olsun, açılmalıdır. Gazi Osman Paşa Üniversitesi son yıllarda ödenek konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Üniversiteye sahip çıkılmalı, hastanesi açılmalı, üniversite yıpratılmamalıdır.

 

         Tokat ili ve ilçelerinde büyük oranda pratisyen ve uzman doktor açığı vardır. Hemşiresi, ebesi olmayan sağlık ocakları bulunmaktadır. Yaz aylarında yaşanan kene vakaları da göz önüne alındığında durumun aciliyeti daha bir önem arz etmektedir. Tokat Hastanesi açılmalıdır. Eski hastane çevresinde iş yapamaz durumdaki esnaflar kurtarılmalıdır.

 

         Köy yolları çok kötü durumdadır. Erbaa- Gökal yolu gibi çok kötü durumda olup kasislerden geçilemeyen yollar vardır. 5–6 yıldır yapılamayan grup yolları vardır. Özel idare kaynakları mutlak surette arttırılmalı, yeni ödenekler konmalıdır.

 

İlimizin birçok yerinde yeni dersliklere ihtiyaç vardır. Milli Eğitim Bakanlığı bina, teçhizat ve eğitimci açısından ilimizi desteklemeli ve yeni yatırımlar yapmalıdır.

 

İlimizde en önemli sorun işsizliktir. Vatandaşlarımız aş ve iş bulabilmek için büyük mücadele veriyorlar. İşsizlikten dolayı da 2002 yılından itibaren nüfus devamlı azalmakta olup, milletvekili sayımız 5’e düşmüştür. Eğitim, sağlık, vb. gibi olumsuz koşulların baş gösterdiği ilimiz, sosyal ve ekonomik yönden tam bir çıkmaza girmek üzeredir.  Bu durum Tokat’lıya sahip çıkılmasının zamanının geçmekte olduğunu göstermektedir.

 

 

        

          

 

 


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.