Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
Gün Sazak cinayeti MİT`e sorulacak

Gün Sazak cinayeti MİT`e sorulacak

12 Eylül davasına bakan mahkeme bugünkü duruşmanın sonunda tarihi kararlar verdi. İşte o kararlar:

 
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT`e yazı yazılarak 1 Mayıs 1977 olayları öncesinde İntercontinental Oteli`ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanlarıyla ilgili ellerinde bulunan belgelerin istenmesine karar verdi.

12 Eylül davasında savcı, MİT Müsteşarlığı`ndan Gün Sazak`ın öldürülmesine yönelik eylemle ilgili bilgi bulunup bulunmadığının sorulmasını istedi

12 Eylül davasına ilişkin duruşmada Cumhuriyet savcısı Cemil Tuğtekin, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`nun çalışması tamamlandığında, oluşacak raporun bir örneğinin istenmesini talep etti.

12 Eylül darbesine ilişkin davada Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı`na müzekkere yazılarak 1979`da faaliyete geçen Haydar Saltık`ın başında bulunduğu çalışma grubuna ilişkin herhangi bilgi yazışma, toplantı ve karar tutanağının bulunup bulunmadığının sorulmasını istedi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 davasına ilişkin duruşmayı 17 Ocak 2013`e erteledi.

Duruşmada, müdahillerin ve avukatların sanık Kenan Evren`e soru yöneltmesinin ardından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce, duruşmaya ara verildiğinde Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu`nun (MASAK), kamuoyunda bilinen adıyla TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`nun talebi üzerine Ahmet Kenan Evren, Ali Tahsin Şahinkaya, Nurettin Ersin, Nejat Tümer ve Osman Sedat Celasun ile bu kişilerin birinci derece yakınları, kardeşleri, torunları ve birinci derece kayın hısımlarının 1 Ocak 1977-24 Eylül 2012 arasındaki mal varlıklarındaki esaslı değişimlerle ilgili rapor hazırlanmasının talep edilmesi üzerine, rapor hazırlanarak, komisyona gönderildiği ve 2 klasör halindeki rapor ve eklerin bilgi mahiyetinde mahkemeye gönderildiğine ilişkin yazısı okundu.

Ardından Cumhuriyet savcısı Cemil Tuğtekin`den görüşü soruldu.

Tuğtekin, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı`na müzekkere yazılarak 11 Eylül 1979`da faaliyete geçen Haydar Saltık`ın başında bulunduğu çalışma grubuna ilişkin herhangi bir bilgi yazışma, toplantı ve karar tutanağının bulunup bulunmadığının sorulmasını istedi.

MİT Müsteşarlığı`ndan, 27 Mayıs 1980`de öldürülen eski Bakan Gün Sazak`a yönelik eyleme ilişkin herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığının sorulması talebinde bulunan Tuğtekin, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`nun çalışması tamamlandığında, oluşacak raporun bir örneğinin istenmesine ve yeni katılma taleplerinin, yargılamanın geldiği aşama da gözetilerek, reddine karar verilmesini talep etti.

MHP`nin avukatı Yücel Bulut da Gün Sazak cinayetine ilişkin bütün bilgi ve belgelerin MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü`nden istenmesini talep etti.


Sazak cinayetine ilişkin sıkıyönetim mahkemesi belgelerinin dosyaya eklenmesini isteyen Bulut, Sazak`ın korumasının geri çekilmesi konusunda dönemin Sıkıyönetim Komutanı Nihat Özer`in tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.

TEKEL eski Genel Müdürü Esat Güçhan`ın da tanık olarak dinlenmesini isteyen Bulut, Haydar Saltık`ın ekibindeki 2 kurmay subayın tespit edilmesi için Genelkurmay Başkanlığı`na yazı yazılmasını talep etti.

Bulut, MHP Genel Merkezi`ne 12 Eylül öncesinde yapılan bombalı saldırılarla ilgili belgelerin MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü`nden talep edilmesini istedi.

Sanıkların avukatı Bülent Acar ise TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`nun raporunun anayasanın 6. maddesine aykırılığı nedeniyle ``her türlü yasal hakları saklı tuttuklarını`` söyledi.

Acar, 27 Temmuz 2012 tarihli dilekçelerindeki taleplerin karara bağlanmasını, ``Gizli güçler, darbeyi yaptıran gizli, derin güçler gibi güçlerin kişi, yer, tarih, zaman dilimi taşıyacak biçimde, yani CMK`nın 170/3 (i) maddesine göre ve bu fiil ve olguları taşıyan delillerinin ne olduğunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`nca açıklanmasını istiyoruz`` dedi.

(AA)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.