Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
HEKİMLER TAM GÜN YASASI İSTEMİYOR

HEKİMLER TAM GÜN YASASI İSTEMİYOR

 

 

 Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, Sağlık Personelinin tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı üzerinde yapmış olduğu konuşmada, bu yasayı doktorlarla sağlık personelinin istemediğini söyledi. Bu yasa tasarısı, sağlık çalışanlarının problemlerini çözmediği gibi hastaları da mağdur edecektir dedi. Reşat DOĞRU konuşmasına şöyle devam etti;

 

Son 5 yıldan beri sağlık çalışanları, AKP hükümetinden özlük haklarının düzeleceği, insan onuruna yakışır bir şekilde ücretlerinin olacağı bir kanun tasarısı bekliyorlardı. TBMM’ de görüşülmekte olan bu kanun tasarısı sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmıştır. Maaş artışları hastanenin kazancına, yani döner sermaye gelirlerine bağlanmıştır. Ancak hekimler ve sağlık çalışanları yeni bir kanuni düzenleme ile özlük haklarında iyileştirme bekliyorlardı. Bu gerçekleşmemiştir.

 

Yapılmakta olan kanuni düzenleme ile hastanelerin döner sermayeleri para kazanacak, bu para da onlara dağıtılacaktır. Ülkemizde birçok hastanenin şu anda döner sermaye gelirleri çok düşüktür. Hastanelerin sarf malzemeleri dâhil birçok masrafı karşılayamayacak konumdadır. Durum böyle iken siz bütün sağlık personeline gösterdiğiniz rakamlardan ücret ödeyeceksiniz. Böyle giderse çok yakın zamanda döner sermayeler batar ve içinden çıkamazsınız. Zaten şimdi bile döner sermaye paraları düzenli olarak ödenmemekte, ödense bile sürekli değişkenlik göstermektedir.

 

Kanunun bir bölümünde emekliliğe artışlarının yansıtılacağı ifade ediliyor. Emekliliğe yansımasını istiyorsanız çıplak maaş veya ek göstergeler üzerine koyunuz. Ancak o şekilde yansır. Alacakları döner sermaye priminden de kendi emeklilikleri için para yatıracaklar. Yıllar sonra bunun karşılığını alacaklar. Bu uygulama da gerçekleşmeyecek bir durumdur.

 

Kanun bu şekilde çıkarsa yakın zamanda konunun böyle olacağı görülür. Ancak bu da yeni kanuni düzenlemeyi gerektirecektir.

 

Hükümet tarafından yapılan konuşmalarda hekimlere ağır saldırılar vardır. Bu saldırılar hekimleri rahatsız ediyor. Serbest çalışmak, muayenehane açmak, özel yerlerde çalışmak kanuni olarak verilen bir haktır. Hekimler özel çalıştıkları zaman kazançlarından vergilerini ödüyorlar. Hiçbir kanunsuz durum yapmıyorlar. Birkaç kişinin yapmış olduğu yanlışlardan dolayı, genel suçlanamaz. Bugün yapılan budur.

 

Sağlık Personeli 7 gün, 24 saat çalışmak mecburiyetinde olan iş koludur. Doktor, Hemşire evine gider, hasta ne oldu diye düşünmek durumunda kalır. Bu kanunla hekimlerin motivasyonları bozulmaktadır. Kanun tekrar değerlendirilip, sivil toplum kuruluşları dâhil, tarafların görüşlerini alarak düzenlemek daha doğru olacaktır.

 

Sağlık personeline bazı yerlerde ek imkânlar sağlasa da birçok yanlış ve eksiği de beraberinde getirecektir. Sağlık sisteminde hasta memnuniyeti ile beraber çalışanların memnuniyeti de önemlidir. Çünkü sağlık sistemi fedakârlığa dayanmaktadır. Her türlü şiddet ve hastalık riski altında çalışan bu insanlar mağdur edilmektedir. Görev esnasında darp edilen doktorun veya sağlık personelinin hakkı korunmamakta, onlara sahip çıkılmamaktadır. Bugün 4/B statüsünde çalışan personelin maaş dışında hiçbir özlük hakkı yoktur. Tayin-nakil imkânı bulunmamaktadır. Hem bu statüde hem de normal statüde çalışan personelin eş durumları, Personel Durum Cetveli (PDC) sistemine göre yapılmaktadır. Bu da aile bütünlüğünü bozmaktadır.

 

Aynı şekilde sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekim, yardımcı sağlık personeli ve diğer personel yıllık izin, rapor gibi yasal durumlarında döner sermayeden aldıkları pay kesilmektedir. Bu yüzden çalışanlar istirahat ve izinlerini yarıda bırakmaktadırlar. Bunun sonucunda dinlenememiş bir bedenin hata yapma riski artmaktadır.

 

 O yüzden Tam Gün yasası, Sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirici ve düzenleyici bir durum içermemektedir. Mademki çalışma saatlerini artırıyorsunuz, buna paralel olarak diğer özlük haklarını da düzenlemeniz, genişletmeniz gerekirdi dedi.

 

 

 

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.