Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
HES PROJELERİYLE KELKİT VADİSİ DAHİL ÇEVRE KATLİAMI DEVAM EDECEK
 
 
HES PROJELERİYLE ÇEVRE KATLİAMI DEVAM EDECEK HES (Hidroelektrik Santrali) yapımı ve çevreye etkileri ile ilgili Meclis Araştırması yapılarak, TBMM’ nce bir komisyon kurulması için yapılan görüşmeler iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi. AKP sözcüleri, Hidroelektrik Santrallerinin yapılmasının gerekli olduğunu anlatırken, Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU ise ırmak ve dereler üzerine yapılan HES’ lerin çevre katliamına ve doğal yapıya büyük zararlar verdiğini ifade ederek, derhal durdurulması gerektiğini belirtti. DOĞRU, Tokat ilindeki Kelkit vadisini örnek göstererek, sorumluları göreve çağırdı. Tokat, Amasya, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Koyulhisar içerisinden geçen Yeşilırmak-Kelkit çayı üzerinde 20 civarında HES inşaatı yapıldığını ve inşaatın ormanı, toprağı, bitki örtüsünü yok ettiğini belirten DOĞRU, konuşmasında şunları söyledi: “Binlerce orman ağacı kesiliyor, orman örtüsü yok oluyor. Bu durumu gören bütün insanların ciğerleri yanıyor. Kesilen orman yerinde erozyon oluşmakta ve toprak ırmak yatağına doğru kaymaktadır. HES projesinin olduğu Kelkit Vadisinin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması çok büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Ayrıca Yeşilırmak vadisinde, bölgeye özel 200’ün üzerinde bitki örtüsü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Mikro klima etkisi de suyun azalmasıyla ortadan kalkacaktır. Bütün bu olumsuzluklara, ülkemizde adı geçen bölgelerin bütün Ziraat Odası başkanları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, yapılacak HES ve yapılan HES projelerine karşı olduklarını her ortamda açıklıyorlar ve bunun için alternatif enerji kullanılmasının gerektiğini anlatıyorlar. Alternatif enerji olan güneş enerjisi pilleri, rüzgârgülleri ile buradan elde edilecek enerjiden daha fazlasını elde edebiliriz. Ülke genelinde ırmak, çay ve derelere yapılmaya çalışılan HES projelerindeki elektrik üretim miktarı çok düşüktür. Bu projeler iş adamlarına rantiye oluşturmaktadır. Çünkü buradan üretilen enerjinin maliyeti düşük, geliri oldukça yüksektir. O yüzden HES projelerinin ortakları içerisinde yabancılar da bulunmaktadır. Bunlar, vermiş olduğum yazılı soru önergesinin cevabında da belirtilmiştir. Tüm yöre halkının, idarecilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve medyasının karşı olduğu bu projeden vazgeçelim. Burada akan suyu daha farklı kullanalım. Bizler barajlara karşı değiliz. Irmaklara, derelere yapılan HES’lere karşıyız. Çünkü bunların zararları artık herkesçe bilinmektedir. Gelecekte, çevre ve insan sağlığı için çok büyük, onarılmaz zararlar meydana getirecek olan bu projeler mutlaka durdurulmalıdır. Zaman geçmeden gerekli önlemler alınmalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi bu duruma el koymalıdır.”
 
 
 KELKİT VADİSİNDE ÇEVRE KATLİAMI DEVAM EDECEK HES (Hidroelektrik Santrali) yapımı ve çevreye etkileri ile ilgili Meclis Araştırması yapılarak, TBMM’ nce bir komisyon kurulması için yapılan görüşmeler iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi. AKP sözcüleri, Hidroelektrik Santrallerinin yapılmasının gerekli olduğunu anlatırken, Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU ise ırmak ve dereler üzerine yapılan HES’ lerin çevre katliamına ve doğal yapıya büyük zararlar verdiğini ifade ederek, derhal durdurulması gerektiğini belirtti. DOĞRU, Tokat ilindeki Kelkit vadisini örnek göstererek, sorumluları göreve çağırdı. Tokat, Amasya, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Koyulhisar içerisinden geçen Yeşilırmak-Kelkit çayı üzerinde 20 civarında HES inşaatı yapıldığını ve inşaatın ormanı, toprağı, bitki örtüsünü yok ettiğini belirten DOĞRU, konuşmasında şunları söyledi: “Binlerce orman ağacı kesiliyor, orman örtüsü yok oluyor. Bu durumu gören bütün insanların ciğerleri yanıyor. Kesilen orman yerinde erozyon oluşmakta ve toprak ırmak yatağına doğru kaymaktadır. HES projesinin olduğu Kelkit Vadisinin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması çok büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Ayrıca Yeşilırmak vadisinde, bölgeye özel 200’ün üzerinde bitki örtüsü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Mikro klima etkisi de suyun azalmasıyla ortadan kalkacaktır. Bütün bu olumsuzluklara, başta Tokat ili Reşadiye Belediye Başkanı Rafet ERDEM olmak üzere, bölgenin bütün Ziraat Odası başkanları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, yapılacak HES ve yapılan HES projelerine karşı olduklarını her ortamda açıklıyorlar ve bunun için alternatif enerji kullanılmasının gerektiğini anlatıyorlar. Alternatif enerji olan güneş enerjisi pilleri, rüzgar gülleri ile buradan elde edilecek enerjiden daha fazlasını elde edebiliriz. Ülke genelinde ırmak, çay ve derelere yapılmaya çalışılan HES projelerindeki elektrik üretim miktarı çok düşüktür. Bu projeler iş adamlarına rantiye oluşturmaktadır. Çünkü buradan üretilen enerjinin maliyeti düşük, geliri oldukça yüksektir. O yüzden HES projelerinin ortakları içerisinde yabancılar da bulunmaktadır. Bunlar, vermiş olduğum yazılı soru önergesinin cevabında da belirtilmiştir. Tüm yöre halkının, idarecilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve medyasının karşı olduğu bu projeden vazgeçelim. Burada akan suyu daha farklı kullanalım. Bizler barajlara karşı değiliz. Irmaklara, derelere yapılan HES’lere karşıyız. Çünkü bunların zararları artık herkesçe bilinmektedir. Gelecekte, çevre ve insan sağlığı için çok büyük, onarılmaz zararlar meydana getirecek olan bu projeler mutlaka durdurulmalıdır. Zaman geçmeden gerekli önlemler alınmalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi bu duruma el koymalıdır.”


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.